Política

El corredor europeu d’hidrogen H2Med arribarà fins a Alemanya

La continuació de la canonada que unirà Barcelona i Marsella s’anuncia en una cimera francogermana a l’Elisi

El canceller Scholz continua arronsant-se sobre l’enviament de tancs a Ucraïna i Macron no ho descarta

La guerra d’Ucraïna provoca efectes en cadena en l’àmbit militar, econòmic i energètic. Amb motiu de la celebració dels 60 anys del Tractat de l’Elisi, que blindava la pau entre França i Alemanya i situava els dos països com a motors d’Europa, ahir els seus dos mandataris actuals van anunciar un acord per continuar reduint la dependència del gas rus. El president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van fer pública l’ampliació de la canonada que ha de transportar hidrogen des de la península Ibèrica H2Med, a través de l’hidroducte entre Barcelona a Marsella, fins a Alemanya per crear una xarxa i un mercat europeu d’energia verda.

“Hem decidit que el projecte H2Med, que es farà gràcies a finançaments europeus i dels estats portuguès, espanyol i francès, s’ampliï cap a Alemanya, que serà un soci d’aquesta estratègica infraestructura en matèria d’hidrogen”, va dir Macron després del Consell de Ministres conjunt. “És important que estigui disponible a preus correctes i en quantitat suficient”, hi va afegir Scholz. I Macron encara hi va tornar, recordant que havia desestimat el gasoducte MidCat a través dels Pirineus catalans perquè es tractava de transportar una energia fòssil i que aquest tipus d’acords s’havien de fer a escala europea. El corredor europeu d’hidrogen H2Med, acordat a Alacant al desembre, ha d’estar enllestit el 2030 per fer-hi passar dos milions de tones d’hidrogen verd, un 10% del consum europeu, fruit d’electricitat amb fonts renovables.

Les divergències en qüestions de defensa, del mercat energètic i comercials dins la UE, que van obligar a ajornar aquesta trobada entre París i Berlín a l’octubre, deixen pas ara a una fissura entre el motor francoalemany i els països de l’est i nòrdics. Ahir, Scholz es va seguir arronsant sobre enviar els seus tancs Leopard a Ucraïna, com reclama l’ucraïnès Volidímir Zelenski, mentre que Macron no va excloure fer-ho amb el seus Leclerc. En els dos casos, es remeten a fer-ho d’acord amb els EUA i els seus Abrams.

Rússia torna a amenaçar Occident

El president de la Duma, Viatxeslav Volodin, va advertir ahir que el subministrament d’armament ofensiu a Ucraïna conduiria a una “catàstrofe global”. Volodin va avisar a través del canal de Telegram que si els EUA o els seus aliats de l’OTAN envien a Kíiv armament per atacar ciutats o capturar territoris russos, hi haurà “ mesures de resposta amb l’ús d’armes més potents”, en al·lusió a l’armament nuclear. Segons la seva doctrina militar, Rússia es reserva el dret a usar armes nuclears no només per respondre a un atac nuclear o amb altres armes de destrucció massiva contra ella i els seus aliats, sinó també en el cas d’una agressió amb armes convencionals que amenaci l’existència de l’Estat. En el dia 333 des de l’inici de la invasió, les forces russes continuaven amb els seus intents de trencar les defenses ucraïneses a Bakhmut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.