Política

PAÏSOS BAIXOS

Amsterdam proposa prohibir fumar cànnabis al seu casc antic

La zona, que inclou el famós Barri Roig, pateix les conseqüències del turisme massiu i de festa

Altres propostes que, com aquesta, s’han de debatre, són tancar abans l’hostaleria i la prostitució els caps de setmana i restringir encara més la venda d’alcohol

El nucli antic d’Amsterdam, la part de la capital neerlandesa que inclou el Barri Roig, pateix les conseqüències del turisme massiu i de festa, i per això el municipi busca vies per reduir el seu atractiu a certs visitants i es planteja prohibir fumar cànnabis a la zona i limitar l’horari de venda de drogues toves.

L’ajuntament té una sèrie de propostes sobre la taula, que encara s’han de debatre amb els veïns, els empresaris i el consell, i que inclouen prohibir fumar cànnabis al nucli antic, tancar abans l’hostaleria i la prostitució els caps de setmana, i restringir encara més la venda d’alcohol a la zona, la venda de la qual ja està prohibida en comerços i cafeteries de dijous a diumenge a partir de les quatre de la tarda.

El govern municipal també investiga la possibilitat de limitar la distribució de drogues toves als coffeeshop, locals de venda i consum de marihuana, de la zona durant les últimes hores de la tarda, en un pas més cap a la reducció de les conseqüències del abús de les drogues i l’alcohol als carrers.

El municipi busca sobretot millorar la vida de les persones que resideixen a l’àrea, després de l’èxode dels darrers anys cap a la perifèria per les inseguretats, el soroll i la brutícia que suposa viure al nucli antic d’Amsterdam.

“Els turistes també atrauen venedors ambulants que alhora provoquen delinqüència i inseguretat. L’ambient pot tornar-se ombrívol, especialment a la nit. Les persones que estan sota la influència es queden molt de temps. Els residents no poden dormir bé i el veïnat es torna insegur i inhabitable”, lamenta l’ajuntament.

L’objectiu, explica, és “contrarestar encara més les enormes molèsties, especialment a les nits”, a l’àrea de De Wallen, que inclou el Barri Roig. Veïns i empresaris tindran quatre setmanes per donar la seva opinió de les propostes, abans que el ple de l’ajuntament debati les mesures. Si el consell les aprova, entrarien en vigor a mitjans de maig.

Aquestes mesures se sumen a altres que ja estan en marxa, com la prohibició de beure alcohol al carrer, l’aplicació de restriccions als venedors ambulants, la limitació del trànsit en un sol sentit durant els períodes de més activitat, i el tancament de parts del Barri Roig en èpoques de molt turisme.

“Si les molèsties no disminueixen prou amb la prohibició de fumar, també s’estudiaran les possibilitats de prohibir fumar a les terrasses dels cafès de la zona”, ha advertit l’Ajuntament, que ha intensificat els últims anys la recerca de solucions a les atraccions turístiques més controvertides de la ciutat: el Barri Roig i els coffeeshop.

Una de les mesures ja decidides pel municipi és que els establiments amb llicència d’hostaleria tanquin les portes a les dues de la matinada els divendres i dissabtes (en comptes de les quatre), mentre que els negocis de la prostitució poden romandre oberts fins a les tres de la matinada, en lloc de fins a les 06.00 del matí.” “Per distribuir millor les multituds, no es permeten nous clients després de la una de la matinada”.

“També volem tancar les terrasses a la una de la matinada els mesos d’estiu, en lloc de les dues com ara. Podeu opinar durant quatre setmanes sobre l’avançament dels horaris de les terrasses”, demana l’ajuntament a la seva pàgina web als veïns de Amsterdam.

Fa dos anys, Amsterdam va voler fer un pas més enllà i prohibir als turistes estrangers l’accés als coffeeshops, a causa de l’augment de demanda de drogues toves provocat pel ‘turisme del cànnabis’, però la mesura no ha tirat endavant, almenys de moment.

Gairebé un terç d’aquestes cafeteries als Països Baixos són a Amsterdam. Segons una investigació portada a terme pel municipi, un gran nombre de turistes estrangers ja no voldrien anar a Amsterdam si se’ls prohibeix l’entrada als coffeeshops, cosa que suposaria que, el 2025, la capital només necessiti 73 locals per atendre la demanda local.

Amsterdam també investiga la possibilitat de traslladar el Barri Roig a una mena de “centre eròtic” en un altre lloc de la capital, allunyant la prostitució del centre turístic, en una aposta per atraure “un turista diferent” a la ciutat, fent que sigui un lloc on també volen anar els mateixos residents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.