Política

ANNA GRAU

CANDIDATA A L’ALCALDIA DE BARCELONA PER CIUTADANS

“L’operació Valls va ser lesiva per a nosaltres”

“Quan ens hem ‘desciutadanitzat’ no ha estat bo ni per a Catalunya ni per a ningú. La direcció nacional va abandonar el projecte català. Això no tornarà a passar”

“Ara hi ha qui, a l’ascensor, va just que ens saludi, i més endavant ens pot necessitar”

“Colau no ens agrada gens, però és clara. Els altres fugen d’estudi”

Candidata en lluita
La periodista Anna Grau, actualment diputada al Parlament, va aconseguir ser candidata a l’alcaldia mitjançant unes primàries contra Koldo Blanco, en què va aconseguir més del 70% dels vots. L’elecció de Grau va posar punt final a una crisi municipal que ha provocat que la llista de Ciutadans estigui completament renovada.
La direcció nacional de Cs ens va fer un trist favor sacrificant els interessos del projecte català

Anna Grau concedeix aquesta entrevista al barri de la Guineueta, just abans d’instal·lar-hi la carpa per fer campanya electoral. Fent un cafè, i quan li preguntem per la notícia de l’afiliació de l’expulsat Paco Sierra, exregidor de Ciutadans, a les llistes del PP –que just acabava de fer-se pública–, respon amb rotunditat que no parla de “persones expulsades” i que hi ha coses “que es comenten per si mateixes”. En la llista per al 28 de maig, no hi ha cap dels actuals regidors que repeteixi.

Ciutadans es disputa el vot de centredreta i de dreta amb, almenys, tres formacions constitucionalistes més.
Nosaltres no som un partit de dreta. Això és una etiqueta que d’altres ens han volgut posar. Cs és transversal, de centredreta i de centreesquerra. Té una profunda vocació social i liberal que pot semblar contradictòria. Creiem que tant l’esquerra com la dreta actuals van molt justetes a l’hora d’ajudar la gent, perquè no hi ha retorn social a la recaptació. Vuit anys de procés i de Colau ens han abocat a una política molt ineficaç. Quan apliques dèries, quimeres o fins i tot utopies a la política, Catalunya no tira endavant i Barcelona, menys.
El lema de Cs en aquesta campanya és ‘Allibera’t’. Vostè també ha parlat de tornar al quilòmetre zero.
Això té a veure sobretot amb la idea de tornar als orígens del partit, centrat en Catalunya i per Catalunya. Ciutadans neix a Catalunya i és una anomalia que hagi governat abans a fora que no pas aquí. La direcció nacional ha fet un trist favor a Catalunya sacrificant els interessos del projecte català i això és una cosa que ja no tornarà a passar. És un error que s’ha pagat molt car, amb gent molt important que ha marxat i amb apostes fallides. Ara, la meva prioritat és Barcelona i, per al senyor Carrizosa, ho és Catalunya. Quan ens hem desciutadanitzat no ha anat bé, ni per a Barcelona ni per a ningú.
Què n’espera, dels resultats del 28 de maig?
Comptem a seguir presents a l’Ajuntament i a esquivar els efectes de l’operació Valls, que va ser molt lesiva per a nosaltres. Vam començar amb cinc regidors en una coalició molt desafortunada i ens vam quedar a la meitat i amb una llista de mala qualitat. Ara hem fet les coses ben fetes, amb gent del planter, compromesos amb el projecte de Ciutadans des del primer dia. I amb persones com Jordi Cañas que han acceptat formar part de la llista a partir del lloc deu per donar-hi cos. Nosaltres no som subalterns. Som transversals. No aspirem a pactar amb ningú, però podem pactar per construir un equip de govern.
No tem, doncs, un transvasament dels vots de Cs cap al PP?
El PP no accepta que és un partit fallit a Catalunya, que ara és més sucursalista que mai, i menys preocupat per Catalunya que mai. I Sirera és un candidat com de segona mà. Intenten ocupar l’espai de Cs, per vies democràtiques i altres vies no tan democràtiques. Però no els hem trobat mai en cap batalla, com en el bilingüisme o en l’ocupació. No volem anar amb un partit sense codis ètics ni polítics, ni abans ni després de les eleccions. La campanya no acaba el 28 de maig. Cs ha aguantat molta guerra bruta i n’hem pres nota. Ens intenten matar i després reclamen la unitat del constitucionalisme.
Quines són les prioritats en el seu programa?
Bilingüisme actiu i proactiu. Stop a les superilles, i reprogramació urbanística. Stop a l’ocupació: ni ocupes ni desocupes. I amb compensacions per als veïns que ho han viscut. Revertir la fiscalitat destralera i tornar al 2019. Una auditoria tècnica i política per veure en què s’han gastat els diners. També revertirem el carril bici de Via Augusta i recuperarem la connectivitat mar-muntanya a Laietana. El tramvia no l’hauria començat, però una vegada hi és, s’ha d’acabar. És molt més prioritari el cobriment de la ronda de Dalt i acabar les línies 9 i 10 del metro.
Com veu els altres candidats? Quina valoració en fa?
No ens creiem ningú. A Colau, sí, perquè és clara, però no ens agrada gens el que diu. En canvi, Collboni fuig d’estudi i s’amaga del fet que està governant, que té regidors en actiu al govern. Els altres candidats no es pot dir que siguin precisament nous. Trias és un home d’ordre, però es va abaixar els pantalons a Can Vies. Diu una cosa i en fa una altra. Amaga la sigla del seu partit. En general hi ha molta deshonestedat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.