Eines

Salvador Figueros

‘Business coatch' i Autor del llibre ‘¿Jefes? No, gracias'

“Hem de superar l'‘excusitis' que frena en muntar un negoci”

Per gestionar hem d'adquirir unes habilitats per no assumir un risc important

Després de vint anys treballant en grups de comunicació, l'any passat Salvador Figueros va decidir muntar el seu propi projecte, com a business coatch, ajudant les pimes a guanyar clients i ingressos.

Vull crear una empresa, però no estic segur que sigui el millor moment?

I quin és un bon moment? No hi ha moments bons ni dolents. L'èxit dels projectes, sobretot dels projectes de petits emprenedors, no està en l'entorn –que pot ajudar, evidentment–, sinó en el nostre cap. Si nosaltres hi creiem, tindrem moltes probabilitats d'aconseguir l'èxit.

Ja però...

La naturalesa humana és molt particular i tendeix sempre a dilatar les coses en el temps i a cercar excuses: hem de superar l'excusitis.

El cert és que tinc por. Potser és que no sóc un emprenedor nat?

La por està present en tots nosaltres. No hi ha emprenedor, per èxit que tingui, que no s'hagi enfrontat a aquesta por. En determinats moments pot ser un bon contrapunt perquè no pequem d'imprudents i forcem l'aventura més enllà de les possibilitats. Sí que hi ha por, però la por, que sobretot és la por del fracàs, cal positivar-la. Nosaltres, cada cop que fracassem, d'alguna manera ens acostem a l'èxit. Els nadons quan comencen a caminar, o després, quan comencen a anar amb bici, estan caient constantment, fins que al final n'aprenen. Per mi aquesta és la lliçó.

Amb la por sota control, què hauria de fer?

Tres coses bàsicament: que existeixi un mercat amb una necessitat, que tinguis un producte que cobreixi aquesta necessitat i que trobis els vehicles adequats per comunicar-te amb aquest mercat.

Però pot ser que necessiti finançament aliè, i en aquest cas crec que una conjuntura com l'actual sí que em pot condicionar.

Quan estigui definit el teu pla de negoci, sí que s'han de plantejar quines són les necessitats de capital. Pots acudir als teus propis recursos o al de familiars i amics, a inversors interessats, al deute –aquí sí que és on pots tenir molts problemes, perquè és on hi ha una rigidesa–, i també pots recórrer a les subvencions. Les ajudes públiques tenen una petita trampa: des que demanes la subvenció fins que realment la ingresses –si és que l'aconsegueixes–, ha passat tant de temps que la necessitat de finançament ha desaparegut o ja l'has superat.

Aleshores?

Dependrà de la dimensió del negoci, però jo et recomanaria que comencessis fent petits passos i quan ja tinguis una dimensió mínima, és el moment per cercar socis inversors.

Creus que m'hauria de deixar aconsellar per organismes de promoció econòmica o recórrer a vivers empresarials?

És molt recomanable deixar-se aconsellar. Però intenta centrar el focus i que quan cerquis el consell no tinguis trenta mentors. Al final el fet emprenedor depèn de dos elements fonamentals: prendre la decisió i després el desenvolupament de les habilitats.

Mai no he gestionat un negoci.

Si no tens la capacitació, l'has d'adquirir. Gestionar un negoci requereix unes habilitats especials, si no estàs assumint un risc important: una de les principals causes de mortalitat dels negocis és el desconeixement de les eines de gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.