Eines

gestió empresarial

To lead, leadership, leader

Per nosaltres dirigir és manar, i aquesta acció no té gaire a veure amb orientar, influir, induir, guiar, conduir, anar endavant, conceptes tots ells inclosos en el verb anglès ‘to lead'. ‘Manar' es correspon més amb el verb ‘to direct', però en la literatura sobre ‘management' el que apareix sempre és ‘leadership', ‘lideratge', que incorpora un sentit de futur

Hem hagut d'importar aquestes paraules perquè no les teníem en el nostre vocabulari habitual. Potser algú dirà que no calia, que amb dirigir, direcció i dirigent, ja en disposàvem d'equivalents. Tanmateix, a la nostra cultura, com reflecteix el diccionari de l'IEC, dirigir és fer funcionar seguint una línia de conducta, unes normes determinades, i les normes impliquen compliment, i complir, manar. Per nosaltres dirigir és manar, i aquesta acció no té gaire a veure amb orientar, influir, induir, guiar, conduir, anar endavant, conceptes tots ells inclosos en el verb anglès to lead. Manar es correspon més amb el verb to direct, però en la literatura sobre management el que apareix sempre és leadership, “lideratge”, que incorpora un sentit de futur.

COMUNICACIÓ.

Però, ai, el futur... Quan les coses van bé, per què hem de preocupar-nos-en, i quan van malament, que incert que és, no fos cas que anéssim a pitjor. Haver hagut d'importar paraules diu alguna cosa sobre les nostres mancances, i encara avui el líder el considerem més pels seus trets carismàtics, per la seva capacitat de mobilització comunicativa, que pel que realment ens proposa. Perquè el propòsit, en tant que futurible, fa por. I com peix que es mossega la cua, com que sabem que als altres les propostes els fan por, apareix la por de liderar. I per això –i aquesta és la bona notícia– hi ha tanta demanda d'aprenentatge per liderar.

COMPROMÍS.

En l'article titulat ¿Gestión o liderazgo?, l'Àngel Castiñeria i el Josep M. Lozano, a La Vanguardia (01-09-2010), posen el dit a la nafra sobre el tema: “Seguim a aquells que lideren [...] perquè som capaços de veure en ells un perquè, un propòsit, perquè tenen una creença convençuda i creïble en un objecte o causa major que ells mateixos, que els compromet.

”El lideratge comença amb un què inspirador. Ara entendran la raó per la qual formar en lideratge no és fàcil; i si es planteja amb els paràmetres convencionals de formació, impossible. I no és un problema específic dels directius. La gent, i a vegades fins i tot els directius, volen que se'ls transfereixin idees i coneixements, no que se'ls remogui les seves vides (professionals i, a vegades, personals) per dintre. Volen espais (aules) i procediments (classes, casos, textos, etcètera) segurs i coneguts. Volen respostes clares, fórmules màgiques i tècniques aparentment infal·libles i no preguntes fonamentals o sessions d'indagació interior. Prefereixen muscular al gimnàs que meditar al monestir.

”El contrari és dolorós i, a vegades, perillós, perquè ens obliga a mirar i explorar en llocs que l'acadèmia i l'empresa consideren tabú. I obliga, sobretot, a indagar dimensions personals que fins ara es consideraven alienes al desenvolupament professional. [...] El lideratge inclou un treball profund del jo, dels seus valors, de les seves actituds, de les seves emocions i dels seus perquès. Perquè liderant no tan sols transformem la realitat, sinó que també ens transformem a nosaltres”. Cita llarga, però aclaridora de la dificultat del lideratge.

ESTATS UNITS.

Per què la seva mancança en el nostre llenguatge i la seva prevalença en el management (d'origen nord-americà)? Pot semblar simple, però recordem que els EUA es van constituir a partir d'europeus que se'n van anar dels seus països respectius amb un propòsit, tenir una vida millor, i a un lloc desconegut. Por? Segur. Esperança? També. Ens ha d'estranyar que en aquella societat hi hagi (o hi hagués hagut) un alt sentit del propòsit i que siguin (o que encara siguin) la quarta economia més competitiva del món? (Global Competitiveness Index 2010–2011).

La competència global demana exercitar el verb liderar, a l'empresa i no només allà. Management sense lideratge és tan sols aplicar un conjunt de sistemes i eines que no necessàriament ens faran més competitius. Liderar sense management? Llavors sí que pot ser hi ha un risc que es facin volar coloms.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.