Focus

Vacances fiscals i retirada dels tipus alts de l'IRPF

Les organitzacions empresarials aplaudeixen els canvis, però consideren que arriben tard i són insuficients

La patronal Foment del Treball valora positivament les noves mesures del govern estatal, ja que afronten aspectes reclamats “reiteradament” des de l'àmbit empresarial com la fiscalitat de les pimes i la rebaixa de l'impost sobre societats. Però... “És un petit primer pas. Ha arribat tard, de manera lenta i poc estructurada”, assenyala David Garrofé, secretari general de la patronal vallesana Cecot.

L'altra patronal catalana, Pimec, també troba positiu que el límit per tributar al tipus reduït passi a 300.000 euros, però recorda que la seva proposta és que els empresaris individuals i les microempreses tributin a un tipus fix del 20%. Pimec no pot estar contenta del tot, ja que en la “carta als Reis” que va enviar als partits polítics arran de les eleccions catalanes demanava: vacances fiscals els dos primers anys per a les empreses de nova creació, bonificació de la quota del 99% de l'impost de successions i donacions

entre parents de primer i segon grau amb efectes retroactius al 2010, bonificació de l'impost sobre actes jurídics documentats en cas de constitució i d'ampliacions de capital, eliminació dels nous trams de la tarifa autonòmica de l'IRPF per a les rendes a partir de 120.000,20 euros, bonificació fins a un 99% en l'IRPF en el tram autonòmic pels interessos

generats per la cessió de préstecs per finançar les empreses per part dels

seus propietaris i estímuls pel no repartiment de beneficis.

Si la Plataforma demana un IVA més alt per als articles de luxe, algunes organitzacions empresarials demanen que s'abaixi el que han de cobrar als seus clients. El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), Juan Moles, va plantejar al Senat la reducció de l'IVA en l'àmbit turístic, queixant-se que a l'Estat espanyol s'ha apujat del 16 al 18 per cent mentre que l'hostaleria francesa el té al 5,5% i a l'alemanya se li ha abaixat del 19% al 7%. El president de Ford España també ha demanat que en la venda de turismes -per compensar l'eliminació de les subvencions per la compra de vehicles- es rebaixi l'IVA, del 18% al 8%. Són propostes que no prosperaran, almenys pel que toca a la Comissió Europea, que dimecres va engegar una consulta pública per revisar durant tot l'any que ve el sistema d'aquest impost i no descarta proposar la supressió dels tipus reduïts de l'IVA que s'apliquen a determinats productes i serveis perquè considera que no són la manera més adequada per redistribuir l'impost, compliquen el sistema i poden provocar distorsions.

La caiguda de l'ocupació en el sector de l'hostaleria ha estat el motiu que ha esgrimit la Unió Professional de Treballadors Autònoms (UPTA) per reclamar al govern espanyol compensacions amb mesures específiques com ara la reducció dels imports dels mòduls en el sistema de tributació per estimació objectiva, ajudes als establiments que van fer obres per adaptar espais per a fumadors que no els serviran a partir del dia 2 de gener o la supressió del cànon que paguen a la Societat General d'Autors i Editors, “en línia amb l'anunci de la supressió de l'obligació de cotitzar a les Cambres de Comerç”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.