Focus

Onada d'acords que relaxen el secret bancari

Aquest dijous va entrar en vigor l'acord entre Andorra i l'Estat espanyol sobre intercanvi d'informació fiscal, que juntament amb els firmats amb 17 estats més de la UE representaran, segons el cap de govern, Jaume Bartumeu, l'inici del camí del Principat “cap a la normalitat”. Amb la firma d'aquests convenis de col·laboració contra el frau fiscal, Andorra va desaparèixer de la llista espanyola de paradisos fiscals, que van ser posats en el punt de mira dels governs que van participar en la cimera de 2009 del G-20 contra la crisi econòmica.

Aquell mateix any va desaparèixer de la llista de paradisos fiscals de l'OCDE Suïssa, que ha firmat convenis que garanteixen el subministrament d'informació bancària quan hi hagi sospites de frau fiscal. D'altres estats han modificat les normatives sobre secret bancari, com Luxemburg, que des de l'1 de gener ja no figura en la llista espanyola de paradisos fiscals perquè es va modificar el conveni sobre doble imposició, de manera que es compromet a subministrar a l'Agència Tributària tota la informació necessària per controlar les rendes i el patrimoni que hi tenen els contribuents espanyols. L'Estat espanyol també ha firmat acords amb Trinitat i Tobago, Barbados, i Panamà, i negocia fer-ne amb d'altres paradisos fiscals com les Bahames, Bahrain, les Bermudes, Xipre, Gibraltar, Guernsey i Jersey, Hong Kong, Illes Caiman, Illa de Man, Jordània, Oman, San Marino i Singapur.

Els acords fiscals no impliquen que l'Agència Tributària tingui informació de tots els contribuents espanyols amb comptes en aquests països. Andorra, per exemple, continua mantenint el secret bancari, però quan hi hagi indicis de frau fiscal la banca andorrana estarà obligada a facilitar informació si l'Agència Tributària ho reclama. Aquest canvi ha provocat molt moviment: la Guàrdia Civil va comissar l'any passat a la duana de la Farga de Moles més de 2,5 milions d'euros sense declarar que sortien d'Andorra, un 3.000% més que el 2009.

El fet d'aparèixer en la llista de paradisos fiscals implica que les empreses i els contribuents espanyols que inverteixen o fan negocis en aquests països no poden aplicar-se els beneficis fiscals reglamentats en l'impost de societats i l'IRPF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.