Focus

L'educació superior vol radiografiar la seva emprenedoria

L'observatori Obseu, de la nova Xarxa d'Emprenedoria Universitària, durà a terme una prova pilot durant el 2011

Un espai virtual, Innova Game, permetrà simular projectes d'innovació

Posar d'acord gairebé tots els actors que han de formar una bona part dels futurs empresaris del país no és fàcil. El pas, però, l'han fet nou universitats catalanes en crear la Xarxa d'Emprenedoria Universitària, que entre els seus principals reptes s'ha marcat l'objectiu de tenir un observatori (es dirà Obseu) per mesurar l'activitat emprenedora a les universitats públiques catalanes. La idea és intentar recollir informació sobre la creació d'empreses des de l'àmbit universitari i sobre altres activitats emprenedores que s'hi desenvolupin. L'Obseu es basarà en trenta indicadors que, a més, donaran com a resultat un índex anual global, una radiografia sobre com es troba l'emprenedoria universitària a Catalunya. Els resultats de la prova pilot es presentaran a final del 2011.

La Xarxa d'Emprenedoria Universitària, liderada per la Universitat de Barcelona (UB) –a través de la Fundació Bosch i Gimpera–, està integrada per 9 de les 12 universitats del sistema català. Les altres són: la UAB, la UPC, la UPF, la UdG, la UdL, la URV, la UVic i la UOC. És a dir, totes les públiques (set) més dues de privades, la de Vic i l'Oberta de Catalunya.

La xarxa neix amb una subvenció de la Generalitat provinent del Departament d'Empresa i Ocupació, i té quatre línies estratègiques principals: fomentar l'esperit emprenedor en la universitat; donar suport i promoure idees innovadores en projectes empresarials sorgits en l'entorn universitari; fer créixer i consolidar iniciatives empresarials, i generar coneixement que pugui subministrar recursos i dispositius orientats a donar valor a l'emprenedoria.

Segons el rector de la UB, Dídac Ramírez, la xarxa se situa en el marc de l'anomenada tercera missió de les universitats, que defineix com “una proposta conjunta de nou universitats, majoritàriament públiques, que aposta per coordinar esforços, crear sinergies i fer que els alumnes universitaris amb més vocació emprenedora tinguin l'oportunitat de participar en accions formatives conjuntes”. La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez, afirma que un dels canvis urgents que cal fer és el de model productiu, i que l'economia del coneixement ensenya el camí a seguir. En aquest capítol, Sánchez diu que les universitats són “el pal de paller” i té clar que “les persones emprenedores són una de les majors esperances de la societat”.

INNOVA GAME.

La xarxa pretén que s'augmenti la inversió en capital humà millorant habilitats en emprenedoria entre els alumnes, a més de millorar l'oferta formativa i promoure una interacció entre els diferents centres. Aquest 2011 ja es preveu celebrar un dia de l'emprenedoria i un campus d'estiu, tot i que el total d'accions previstes supera les 120 entre tallers, seminaris i jornades. També es crearà un espai virtual d'aprenentatge, Innova Game, que permeti als estudiants participar de manera simulada en projectes d'innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.