Empreses

Amb Phemium, el metge a l'abast a la pantalla

La plataforma desenvolupada per la filial catalana d'Androme permet que el metge passi consulta per teleassistència i que el pacient li enviï preguntes, proves, anàlisis i radiografies

L'eina agilitza l'atenció sanitària sense que el pacient es mogui de casa
Les exigències de seguretat són molt altes i queda garantida la confidencialitat

Retalla d'aquí i retalla d'allà. El ritme no para i res fa pensar que a curt o mitjà termini la cosa hagi de variar. En aquesta cursa inacabable per escapçar despesa un dels sectors que en surten més afectats és el de la sanitat i és per això que la filial catalana de l'empresa belga Androme creu cegament en la utilitat de la darrera plataforma que ha desenvolupat: un sistema per prestar atenció mèdica per teleassistència.

La limitació horària del servei als centres d'atenció primària (CAP), la reducció del nombre de llits als hospitals o la recent decisió de tancar, durant determinats dies, els centres hospitalaris catalans marquen una aposta clara per la reducció del trànsit de pacients als hospitals i deixa palès que en aquells casos en què l'ingrés es faci imprescindible com més curta sigui l'estada millor. De fet, a la demarcació de Tarragona el Departament de Salut ha donat mostres d'aquestes intencions potenciant, per a les malalties menys greus, l'atenció mèdica a casa. Salut diu que el tractament i seguiment mèdic és igualment vàlid i que s'aconsegueix reduir la despesa sanitària.

UN METGE A LA PANTALLA.

Stephane Neckebrock és el director comercial i de màrqueting d'Androme Ibérica, l'empresa que des de la seva seu a Barcelona ha desenvolupat (hi ha treballat un equip de deu persones durant tres anys) una eina tecnològica que ha de permetre el contacte entre el metge i el pacient a través d'una pantalla. Batejada com a Phemium, la plataforma permet que el pacient pugui ser atès per l'especialista sense necessitat d'haver-se de desplaçar enlloc ni haver de fer cua en una sala d'espera que com a única distracció ofereix una pila de revistes. N'hi ha prou que malalt i metge disposin d'una connexió a internet perquè es posin en contacte i intercanviïn informació per arribar a un diagnòstic.

Neckebrock posa de manifest que per a l'usuari la cosa és molt senzilla –“és igual que si entres en una pàgina web, accessible des de qualsevol navegador perquè la trucada es fa a través del programa Flash– i que, a l'altre costat, ajudant-se de les imatges que li envia una càmera d'alta definició, el metge pot fer una exploració que, si bé no serà mai tan exhaustiva com ho pugui ser el contacte presencial tradicional, sí que pot ser vàlida per tractar i supervisar un gran nombre d'afeccions o lesions.

Phemium no només està pensat per passar consulta, sinó també per ser un fil comunicador entre metge i pacient, per fer que el contacte entre ells sigui més fluid i facilitar el seguiment d'una malaltia. Tant és així que el pacient pot remetre, igual com quan envia un correu electrònic amb fotos o amb un document adjunt, els resultats d'analítiques, radiografies o altres proves que serveixin al facultatiu per supervisar l'evolució. Totes les preguntes i respostes queden registrades (cada vegada que hi ha una nova comunicació l'interessat és avisat per correu electrònic o a través d'un missatge al mòbil) i es configura així un historial clínic que el metge pot consultar quan calgui per estar assabentat de l'evolució i els antecedents del pacient.

L'aparent senzillesa del sistema (a primer cop d'ull fa pensar en el popular programa Skype per a videoconferències) genera interrogants sobre si queda compromesa la seguretat del trànsit d'informació. I és que si normalment tot el que respecta a la intimitat i al secret de les comunicacions ja és material altament sensible, en un tema tan delicat com la salut de les persones i les seves possibles malalties tota precaució és poca.

SEGURETAT GARANTIDA.

Phemium assegura que, precisament per evitar la filtració de cap dada o detall relatiu a la salut dels usuaris, ha farcit el sistema de totes les mesures de seguretat. Stephane Neckebrock posa de manifest que, en aquest sentit, “les exigències són molt altes”, i que “la confidencialitat està garantida”. Per fer-ho possible certifica que “s'utilitzen els mateixos protocols de seguretat que utilitza Google per al seu sistema de correus Gmail”, i hi afegeix que “tant la comunicació com les dades estan encriptades”.

El director comercial de la companyia explica que el punt fort del producte és la versatilitat i, de fet, al principi van començar a treballar-hi pensant destinar-lo no només al ram de la salut sinó a altres camps en què la relació entre professional i client és possible per teleassistència, com pot ser el cas dels advocats o dels psicòlegs.

Limitat ja només a la sanitat, destaca igualment les possibilitats que ofereix: “No es tracta només del contacte puntual entre doctor i pacient, sinó que permet tota la gestió de l'assistència sanitària a uns costos ajustats. Avui en dia, amb el progressiu envelliment de la població i l'augment del nombre d'afectats per malalties cròniques, hi ha moltes mútues, empreses i entitats del ram sanitari que necessiten oferir un bon servei sense que se'ls disparin els costos.” De la mateixa manera, Neckebrock apunta que l'usuari també en treu profit, perquè “pagar tots els serveis d'una mútua de salut és car i potser hi ha qui només necessita atenció d'un pediatre, d'un dermatòleg o d'un nutricionista; amb aquesta eina és possible perquè et permet el contacte de manera àgil”.

Candidats a comprar la telemedicina

Phemium ha estat present en la jornada TIC sobre salut que s'ha fet aquesta mateixa setmana a Barcelona i, de la mateixa manera, Androme també portarà l'eina a les jornades franceses de radiologia, programades del 21 al 26 d'octubre a París.

La plataforma de telemedicina ha estat ja contractada per l'empresa d'assegurances DKV (que la fa servir per oferir plans i programes de prevenció de manera telemàtica) i també per la tecnològica Alcatel-Lucent, que ofereix un servei de teleconsulta per posar-lo a disposició de residències de la tercera edat.

De la mateixa manera, Phemium és protagonista d'un projecte de l'hospital Clínic de Barcelona per gestionar plans de rehabilitació a distància. El pacient, des de casa, fa els exercicis que li ha manat l'especialista i, amb un dispositiu similar als pulsòmetres, el metge supervisa a distància paràmetres com ara el ritme cardíac, el ritme respiratori o la temperatura corporal.

Una coneguda mútua de salut amb 150 oficines repartides per l'Estat espanyol (Neckebrock prefereix de moment no dir-ne el nom perquè la mútua està ultimant la campanya de presentació del producte) també ha contractat ja la plataforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.