Gran angular

Els elements, en contra de l'autònom

La crisi, una quota rígida i les dificultats burocràtiques deixen el col·lectiu tocat

Han desaparegut tots els ajuts. Catalunya Emprèn està sense dotació econòmica

No som un país per als autònoms, i menys si es compara amb la resta de països de la UE. El cert és que no ho té gens fàcil una persona que decideixi ser emprenedor i convertir-se en autònom.

Comparar amb alguns països europeus el sistema de quotes i les traves per posar-se en marxa evidencia la divergència que existeix. A l'Estat espanyol si s'és menor de trenta anys, i de 35 les dones, es paga una quota mensual de 50 euros, que equival a una base de cotització de 800 euros, amb un accés a tot el sistema de protecció social. Però en passar d'aquesta franja d'edat s'activa una tarifa mínima de 254 euros de quota mensual.

A Gran Bretanya, en canvi, tota la tramitació per donar-se d'alta com a autònom costa uns 70 euros, en un termini de 24 hores, i no es comença a pagar cap quota fins que no s'assoleix una facturació mínima, amb un mínim de 12 euros al mes.

Si mirem aHolanda, tota la tramitació costa només 1 euro, que es gestiona mitjançant les Cambres de Comerç i en només 24 hores. I de la mateixa manera que fan els autònoms britànics, es paga quota en funció dels ingressos.

En termes d'ajuts, a Alemanya han desenvolupat potents eines de finançament per garantir la viabilitat dels autònoms. I a França, amb la llei de l'autoemprenedor en una única web es recullen tots els beneficis que es poden tenir pel fet de ser autònom, el país veí disposa a més d'avantatges per a lloguer d'espais i assessorament tècnic gratuït.

El president de la Confederació d'Autònoms de Catalunya, Salvador Duarte, lamenta que en canvi aquí s'han eliminat tots els ajuts existents i s'està provocant que nous autònoms es donin d'alta en altres països. “A Catalunya teníem el Pla Inicia, que el van voler reconvertir en Catalunya Emprèn però encara no se li ha assignat cap pressupost”, denuncia.

I no només això: aglutinar els recursos existents, com tenen a la resta de veïns, és bàsic, ja que segons Duarte, ara com ara, hi ha una dispersió tan important en la informació que dissuadeix l'emprenedoria.

Inicialment la nova llei d'emprenedoria que es troba en tràmit parlamentari havia de posar solució a aquestes incongruències. Ara bé, el resultat no ha estat ben rebut en el món dels autònoms. “És una llei que neix caducada, planteja mesures per sota dels estàndards que ja hi ha a la resta d'Europa”

La llei aspira a facilitar la creació d'empreses en un termini de 72 hores, quan la mitjana ja està per sota de les 24 hores a la resta d'Europa, i a més semblava que es posava solució a un dels principals maldecaps dels autònoms, que és haver de pagar IVA de factures que no s'han cobrat. La pràctica estesa de saldar els deutes amb mesos de retard, i en alguns casos fins i tot més d'un any, s'ha convertir en un autèntic ofec per a aquest col·lectiu. Amb la nova normativa allarga un any el pagament de l'IVA, però segons Duarte, serà de molt difícil compliment. “Tot sembla indicar que les exigències tècniques seran tan estrictes que es defugirà de fer-la servir.” En aquest punt no hi ha comparativa possible amb la resta d'Europa, ja que els períodes de pagament a tot estirar s'allarguen a 60 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.