Economia

TURISME

Fan una llei per controlar apartaments il·legals

El número d'inscripció al registre de turisme haurà de constar en els anuncis

La Generalitat ha posat en marxa una normativa nova per tal de millorar l'efectivitat en el control de l'oferta il·legal en l'àmbit dels habitatges d'ús turístic. A partir d'ara totes les empreses i els establiments turístics hauran de fer constar el número d'inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya en tota mena de publicitat que els anunciï. Es tracta d'una iniciativa pionera amb l'objectiu de “combatre l'exercici il·legal i l'elevat índex d'economia submergida que hi ha en el mercat del lloguer turístic d'habitatges”.

La Generalitat ha decidit modificar la llei de turisme de Catalunya perquè, sovint, en la publicitat d'apartaments i habitatges d'ús turístic no apareixen dades bàsiques com pot ser l'adreça dels habitatges turístics. Això fa molt difícil la identificació i el control de l'establiment per l'administració. Per això, a partir d'ara aquells apartaments i habitatges d'ús turístic que es facin publicitat sense fer constar el número de registre corresponent tindran la presumpció d'il·legals. I, en tot cas, serà a l'establiment que no s'ha identificat correctament els qui hauran de demostrar que la seva situació és de legalitat.

Després de poc més d'un any de l'inici del procés de regularització dels habitatges d'ús turístic s'han regularitzat més de 25.691 habitatges d'ús turístic i 205 establiments d'apartaments turístic, fet que suposa una regularització global de 153.055 places d'allotjament turístic, un 30% de les 500.000 places que es calcula que hi ha a Catalunya.

En el marc de la campanya d'inspecció que la direcció general de Turisme va dur a terme l'any passat, es van rastrejar cap a 2.000 pàgines web i portals que comercialitzen a través d'internet apartaments turístics i habitatges d'ús turístic. Gràcies a a tota aquesta tasca, la direcció general de Turisme va traslladar requeriments formals a 253 empreses titulars de dominis web (catalanes, espanyoles, europees i de la resta de continents) on se'ls va sol·licitar la informació detallada de les propietats que es comercialitzen a Catalunya com ara habitatges d'ús turístic. D'aquests requeriments, 75 no han estat atesos i s'han obert 55 expedients sancionadors, majoritàriament per obstrucció de l'activitat inspectora i per infracció del codi de consum de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.