Gran angular

Invent català per caçar la salmonel·la en temps rècord

Una empresa sorgida de la URV innova una tècnica de detecció i competeix amb les multinacionals

L'empresa calcula obtenir un ràpid retorn dels
tres milions invertits en recerca

L'èpica història de David contra Goliat es reescriu en uns laboratoris de Tarragona. És Imicroq, una modesta empresa nascuda del ventre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que es reivindica com una competidora de la mitja dotzena de multinacionals que dominen el mercat de la indústria científica (potents companyies com ara Dupont o Neogen).

Imicroq (que es presenta sota la forma de start-up o, el que ve a ser el mateix, companyia innovadora i de recent creació) assumeix l'ambiciós repte gràcies al fet d'haver desenvolupat una tecnologia que li permet detectar, més ràpidament que ningú, un brot de salmonel·losi. La tècnica concebuda permet descobrir la presència del bacteri de la salmonel·la en un termini de tan sols 24 hores, una marca que escurça dos dies l'espera que exigeixen els mètodes emprats tradicionalment (que necessiten fins a 72 hores per donar resultats) i que és fins a quatre hores més ràpida que el més àgil dels sistemes que estaven al mercat fins ara.

Carlos Arias, responsable d'Imicroq, destaca que, a banda de la rapidesa en l'estudi i diagnòstic de les mostres, els avantatges també són “la senzillesa del mètode, que no requereix volumetries exactes ni temps exactes”, i el fet que està compost per una “instrumentació simple i de baix cost”. Tot plegat sense sacrificar fiabilitat, i una prova d'això, explica Arias, és el recent reconeixement amb el certificat ISO 16140, que acredita que “el mètode alternatiu QFast Salmonella pot utilitzar-se i proporciona resultats equivalents al mètode de referència ISO 6579”.

Fer negoci.

El QFast Salmonella és al mercat des de principis de mes i l'empresa calcula obtenir un ràpid retorn dels tres milions d'euros que s'han invertit durant els gairebé tres anys d'investigació. Carlos Arias destaca que a Europa “les infeccions per salmonel·la han anat decreixent en la darrera dècada”, però això no hauria de ser motiu perquè el producte no tingui atractiu. Ho justifica pel fet que, tot i els avenços fets en aquest camp, “les polítiques de control haurien de ser més grans”, i creu que, més enllà del territori europeu, “els kits poden tenir més penetració en regions on el programa de salmonel·la no està tan desenvolupat com en la UE”.

Es refereix a mercats amb uns mecanismes de control més laxos i als països “on l'ús d'antibiòtics en animals s'haurà d'anar reduint”. Detalla que l'ús d'antibiòtics per prevenir infeccions en animals i contaminacions per bacteris és habitual en països de l'Àsia, Amèrica Llatina, l'Àfrica i fins i tot als Estats Units, però considera que és una pràctica que té els dies comptats en aliments que han d'acabar passant a la cadena alimentària humana. Sense antibiòtic el risc d'infecció es multiplica i, per tant, caldran eines per donar garanties de la salubritat dels productes.

La comercialització de QFast Salmonella ja ha començat a l'Estat espanyol i, malgrat que admet que “la UE és un mercat madur on serà difícil competir”, Arias no renuncia a buscar-hi forat i, de fet, apunta que ja hi ha contactes fets (prefereix no revelar en quins països les possibilitats d'exportació són més imminents).

L'important per a Imicroq és que “el producte està desenvolupat” i tenen la tecnologia per poder-lo produir. No és un detall trivial perquè “l'esforç per tenir una idea bàsica és 1, per al disseny és 10, per validar-la internacionalment és 100 i per fer-ne la comercialització és 1.000”.

Tractant-se d'un projecte eficaç, fiable i amb quota de mercat, no hi ha hagut ofertes de multinacionals per comprar-lo?

“Hi ha hagut converses, però de moment no s'han concretat en res.” Carlos Arias, finalment satisfet pels resultats obtinguts, recorda que no sempre el camí ha estat lliure de pedres: “Inicialment qualsevol idea és ridiculitzada i, després, posada a prova.” Ara arriba l'hora de vendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.