Gran angular

La cita de les alternatives

Sensibilitzar la societat sobre les possibilitats d'un consum alternatiu i donar resposta als reptes i els problemes amb què s'enfronta el sector. Aquests són els dos objectius que s'han marcat els organitzadors de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC) per a l'edició d'aquest any, la tercera. L'esdeveniment tindrà lloc entre el 24 i el 26 d'octubre a la Fabra i Coats de Barcelona, per on s'espera que passin unes 12.000 persones -les mateixes que van visitar la fira l'any passat-. A dia d'avui hi ha 180 entitats inscrites que hi exposaran els seus productes i serveis. A més, s'han programat 75 xerrades i activitats lúdiques.

La tercera edició de la FESC arriba en un moment dolç per a l'economia social i solidària, que ha viscut en els darrers anys una eclosió. Les entitats que responen als seus criteris han demostrat més capacitat de resistència durant la crisi i aquesta ha canviat la mentalitat de molts consumidors, que s'han interessat pels models alternatius.

Anna Fernández, portaveu de la Xarxa d'Economia Solidària -la impulsora de la fira- recorda que la resposta del públic i el sector en la primera edició va sorprendre fins i tot els organitzadors. Ara, diu, segueixen constatant que la ciutadania té interès en un canvi de model i a trobar alternatives. Fernández també remarca que cada cop sorgeixen més iniciatives que reuneixen les característiques que defineixen l'economia social: no estan orientades a maximitzar beneficis, sinó a satisfer necessitats humanes, i prioritzen les persones; s'organitzen de manera democràtica i impliquen els treballadors en les decisions; i tenen allò que s'anomena responsabilitat social, és a dir, un compromís amb l'entorn social i ambiental.

Ampli ventall.

I què podrà trobar aquell que visiti la FES 2014? Doncs des d'alimentació ecològica fins a moda sostenible passant per les finances ètiques o les alternatives de consum energètic. Segons Fernández, entre els expositors hi ha representats “tots els aspectes quotidians que es poden resoldre amb economia solidària”, que, destaca, “abasta tots els sectors de la vida”. La XES també ha fet un esforç per ampliar l'oferta de restauració de la fira, que anirà a càrrec de bars de cooperatives. Qualsevol intercanvi comercial es pagarà amb ecosols, una moneda alternativa, sigui en suport físic -amb uns bitllets dissenyats expressament per a l'ocasió- o de forma virtual -mitjançant una aplicació mòbil.

En l'àmbit més professional, els organitzadors han definit cinc reptes que, segons ells, afronta actualment el sector: participació, propostes d'intercooperació, propostes d'innovació, perspectiva de gènere i arrelament territorial. Les xerrades, algunes de les quals han estat proposades per les pròpies entitats participants, s'han definit a partir d'aquests temes als quals pretenen donar una resposta. També s'ha previst una dinàmica perquè els 180 expositors es coneguin entre ells.

La Xarxa d'Economia Solidària ha volgut que enguany la fira transcendís del cap de setmana en què se solia celebrar i ha organitzat un seguit d'activitats que pretenen convertir el mes d'octubre en el mes de l'economia solidària. Fernández argumenta que a la XES es van adonar que el cap de setmana de la fira venien a Barcelona moltes persones interessades en la temàtica provinents d'altres municipis, i van voler difondre aquesta realitat i reflexionar al seu voltant més enllà de la capital. Així, s'han fet xerrades i activitats arreu de Catalunya, a més d'una marxa que ha recorregut el Principat i un festival de música, l'Esperanzah!, que es fa al Prat de Llobregat els dies 17, 18 i 19 d'octubre i que aquest any es dedicarà a l'economia solidària.

Aquest intens mes tindrà el seu punt culminant en la fira i especialment en el moment en què s'atorguin els primers premis d'Economia Solidària, que s'entregaran en el marc de la Nit de l'Economia Solidària, dissabte que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.