Empreses

Emprenedors

Gourmet Origins

Un mercat per al bon menjar

El portal comercialitza productes selectes i promociona la cuina europea

Miquel Ros i el seu soci Alex Wareing van idear Gourmet Origins a Londres el 2009, però es pot dir que la seva arrencada es va gestar a Atenes tot just aquest mes de març passat. Allà els dos emprenedors van guanyar un concurs internacional organitzat pel fons d'inversió grec Openfund, especialitzat a donar suport a projectes incipients, amb el qual van aconseguir una injecció de 40.000 euros per tirar endavant el seu negoci.

Aquell va ser el tret de sortida i des de fa poc més de tres setmanes el portal està operatiu amb unes 215 referències de productes selectes de productors i distribuïdors tant espanyols com anglesos i dirigits a un públic disposat a gastar-se algun euro de més per tastar exquisideses i rareses difícils de trobar a les botigues a peu de carrer.

En el seu catàleg es pot trobar des d'olis elaborats a partir d'oliveres mil·lenàries de l'àrea del Delta de l'Ebre fins a vinagres produïts a Anglaterra seguint les receptes de l'antiga Grècia, o cafès i tes exòtics per als més exigents amb el paladar. Hi ha de tot, des de productes més “de casa”, com ara olis i pernils, fins a salses i pastissos molt a gust del públic anglosaxó. Com explica Miquel Ros, es tracta de “triar aquells productes que no es troben al supermercat, que tenen alguna història curiosa al darrere o que són especials pel seu mètode d'elaboració”. En el fons, diu, “aquest tipus de menjar és una forma d'art”.

PRODUCTORS PETITS.

Per això els emprenedors contacten un a un amb tots els productors i els estudien abans d'afegir les seves elaboracions al catàleg de Gourmet Origins. “La majoria són petits productors familiars i cooperatives, la qual cosa ens permet mantenir un contacte molt de tu a tu”, hi afegeix l'emprenedor.

Entre les properes incorporacions podria haver-hi un productor català de flors comestibles, una raresa que s'ha fet un lloc a la cuina selecta en els darrers anys. Gourmet Origins no es tanca a res, però de moment els seus creadors prefereixen no entrar en el mercat dels vins i els caves, “perquè és un sector més madur”: “Preferim optar per altres productes amb menys recorregut a internet”, diu Ros.

Per ara Ros i Wareing s'han centrat a captar productors espanyols i anglesos -la firma neix amb oficines a Barcelona i Londres-, però l'objectiu és obrir-se a la resta de països de la Unió Europea.“Fora d'aquestes fronteres seria complicat des d'un punt de vista legal i logístic”, reconeix Miquel Ros. De fet, de moment la logística la centralitzen per controlar que no hi ha problemes en els enviaments de les primeres comandes, però en una segona fase l'empresa oferirà als productors l'opció de fer servir els seus canals habituals d'enviaments.

Tot i que el negoci s'acaba de posar en marxa i tot just ara s'han tancat les primeres vendes, els emprenedors confien en un creixement ràpid i en una bona acceptació del model de negoci per part dels internautes.

De moment en aquest poc temps ja han acumulat més de mil seguidors al Twitter i, si bé la crisi econòmica no ajuda, Ros confia que no serà un fre per al seu creixement. “Potser no és un moment per plantejar-te la compra d'un cotxe de luxe, però sí per gastar una mica més i comprar-te un oli de més qualitat”, diu.

El web s'ha obert amb versions en espanyol i en anglès, però Ros confia a poder ampliar en breu els idiomes i afegir-hi també la versió catalana. A més, el portal, que s'ha impulsat centrat en la botiga virtual, també vol avançar a poc a poc cap a un espai d'informació i promoció de les diferents cultures gastronòmiques europees, una vocació que de fet va ser el punt originari del pla de negoci.“La idea és explicar la història de cada producte que s'ofereix a la botiga, d'on ve i quins són els seus secrets”, diu Ros. Fer comunitat al voltant del bon menjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.