Opinió

Milloren els resultats de les empreses

Enmig de l'allau de notícies negatives, convé destacar-ne una de positiva. Potser en aquests moments desperta poc interès, ja que els missatges catastrofistes criden més l'atenció. Malauradament, la visió pessimista paralitza, fa perdre l'autoestima i contribueix a minar el clima de confiança. Com que això genera més crisi, potser val la pena insistir en la part mig plena de l'ampolla.

D'acord amb les dades del Banc d'Espanya, l'any 2010 ha estat un any bo per al conjunt de les empreses. Així com el 2009 les vendes i els beneficis varen disminuir, l'any 2010 les empreses varen tindre una evolució favorable. Les vendes han tingut un increment del 4%, i la causa principal ha estat l'augment de les exportacions, que varen créixer un 28%. L'augment de les vendes ha anat acompanyat d'una millora de la productivitat, tant en la gestió dels actius com en el control de les despeses. Les mesures preses per moltes empreses estan donant resultats. A més, s'han reduït les despeses financeres, sobretot pel procés de desendeutament, provocat per les restriccions en el finançament bancari. Tot això explica que la rendibilitat empresarial hagi estat de l'11%, la qual cosa és positiva. És veritat que aquestes dades corresponen a la mitjana de les empreses i que inclouen empreses que exporten molt i que estan molt capitalitzades però també inclouen empreses que no van bé. Però l'important és que la mitjana de les empreses espanyoles ha obtingut el 2010 uns bons resultats. Lògicament això varia molt per sector, ja que sectors com ara el turisme o l'exportació, per exemple, van molt millor que d'altres com l'immobiliari o el de l'automòbil, que segueixen patint. En les properes setmanes, la Cambra de Comerç i el Departament d'Economia de la Generalitat publicaran l'Informe anual de l'empresa catalana, que permetrà confirmar que l'empresa catalana evoluciona bé.

Caldrà veure com acaba el 2011, que tot i que va tindre un bon inici sembla que ara s'està frenant. Si el teixit empresarial avança es poden produir efectes molt beneficiosos que poden afectar la creació de llocs de treball i la millora del clima de confiança. Això, a més, pot generar un increment de la recaptació d'impostos que ajudarà a equilibrar les finances públiques.

Com deia al principi, ens convé menys catastrofisme. És a dir, ser més anticíclics. En els anys dolents hem de ser una mica més optimistes i no deixar-nos portar pel desànim general ja que això ens distreu i ens fa perdre oportunitats. Més confiança no vol dir deixar de ser prudents. Les empreses sempre han de ser prudents. De la mateixa manera, caldria ser menys optimistes i arriscats en els anys de bonança. D'aquesta manera no es farien tantes inversions imprudents que generen bombolles que ara costen de pair.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.