Borsa

L'Íbex, en terreny positiu

Els inversors ignoren el deteriorament econòmic i es mostren optimistes sobre la fi de la crisi grega. La tranquil·litat condueix l'Íbex 35 a terreny positiu el 2012.

Els mercats donen suport a les subhastes de deute públic espanyol tot i els pessimistes pronòstics sobre la situació de l'economia espanyola del BdE i l'FMI

Ni els negatius auguris entorn del deteriorament de l'economia mundial, ni les tisorades en la qualificació d'Europa ni la falta d'acord definitiu entre Grècia i els seus creditors, almenys fins a l'hora d'escriure aquestes línies. Res no ha impedit aquesta setmana que els guanys s'hagin imposat –tot i que de manera modesta– en la pràctica totalitat d'índexs internacionals, fet que ha portat el selectiu índex espanyol en terreny positiu el 2012. Així, l'Íbex 35 ha aconseguit tancar la tercera setmana consecutiva sumant guanys en el balanç setmanal (+1,11%), ja que divendres es va acomiadar en els 8.657,30 punts. Aquest nivell situa el selectiu índex amb números negres d'ençà que va començar l'any, amb uns guanys al gener de l'1,06%.

Però què ha passat en les darreres jornades perquè hagi canviat l'ànim dels inversors? En un primer moment, les previsions del Banc d'Espanya (BdE) advertint d'una nova –i forta– recessió a l'Estat el 2012 després del deteriorament de l'activitat en el darrer trimestre del 2011 van caure com una galleda d'aigua freda al parquet. Però els inversors es van refer animats per un acord imminent entre el govern grec i els bancs sobre el percentatge de la quitança a assumir per aquests últims. Aquesta expectativa és la que ha estat alimentant les alces en el conjunt de la setmana als parquets internacionals, que volen veure d'una vegada per totes un acord que doni llum en el fosc túnel de la crisi grega i allunyi les pors de contagi a països com ara Itàlia i l'Estat espanyol.

I, si els pronòstics del BdE no eren suficients per despertar el pessimisme dels inversors, aquests han hagut també de pair els auguris del Fons Monetari Internacional (FMI), que dibuixen també un negre escenari econòmic a l'Estat. Segons l'organisme que dirigeix Christine Lagarde, l'Estat haurà de superar dos anys més de recessió i la reactivació de l'activitat econòmica no serà una realitat fins al 2014.

Tot i això, els inversors, en lloc de fugir dels actius espanyols, han tornat a confiar-hi i la subhasta de lletres del Tresor ha obtingut un gran suport dels mercats, fet que ha permès una rebaixa substanciosa de la rendibilitat del deute espanyol. La forta demanda de paper públic ha contribuït a augmentar la serenor dels inversors i ha mitigat l'efecte negatiu de l'allargament de la crisi econòmica més enllà del que fins ara s'havia estimat.

**La Fed al rescat. Malgrat que el punt d'atenció continua sent la zona euro i les conseqüències de la seva crisi de deute sobirà, de l'altra banda de l'Atlàntic han anat arribant ítems positius que els inversors han tingut en compte a l'hora de no deixar-se portar pel pessimisme i llançar la tovallola com en anteriors ocasions. La Reserva Federal (Fed) està conscienciada a mantenir la política monetària expansiva durant més temps del previst inicialment. Els mercats comptaven –perquè la Fed així ho havia anunciat– que els tipus romandrien en nivells baixos fins a final del 2013. Però el complicat escenari macro ha obligat la Fed a allargar un any més el temps que el diner continuarà sent barat als EUA per tal d'impulsar el creixement econòmic. I això ha agradat als inversors internacionals, confiats que la Fed actuarà sí o sí en cas que el refredament econòmic empitjori més del previst. En aquest sentit, cal destacar que el creixement econòmic dels EUA va ser del 2,8% en el quart trimestre del 2011, per sota del 3% que s'esperava, dada que en fer-se pública divendres al migdia va decebre els mercats i va fer engreixar els números vermells en els principals índexs europeus en aquesta jornada. Tanmateix, els inversors van fer una lectura optimista de la dolenta dada de creixement: si l'economia s'alenteix, la Fed haurà de posar en marxa nous paquets d'estímul com ara els endegats cada cop que l'economia ha trontollat en els últims anys.

Aquesta interpretació de la frenada econòmica nord-americana no va impedir que la darrera jornada setmanal acabés dominada per les vendes bàsicament per dos motius: per una banda, el parèntesi del cap de setmana fa que molts inversors tanquin les seves posicions, no sigui que els esdeveniments d'aquests dos dies canviïn la tendència setmanal, a més de permetre'ls embutxacar-se els guanys assolits amb les darreres alces. I per l'altra, sembla que les negociacions entre el govern grec i els bancs estan tan avançades que es pot arribar a un acord de manera imminent, segons ha vaticinat el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, fet que té els inversors enjòlit des de fa mesos i que davant la incertesa del que finalment pugui passar prefereixen romandre en liquiditat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.