Borsa

Especulacions positives

La borsa espanyola reacciona amb guanys als rumors que apunten un imminent rescat per sanejar la banca del país. La prima de risc es relaxa i l'Íbex puja un 8,03%.

El banc central de la Xina retalla els tipus per estimular l'economia mentre el BCE i la Fed esperen noves dades abans d'actuar

Per fi! La borsa espanyola ha aconseguit treure's de sobre el color vermell del balanç setmanal i ha tancat aquesta setmana en números negres. Després de tres setmanes consecutives amb el signe negatiu ancorat en el parquet domèstic, els inversors han aprofitat els baixos preus de moltes accions per incloure-les en la cartera a l'espera que es produeixi un mini ral·li postsacsejada bancària. I aquest rebot, iniciat dilluns, ha portat l'Íbex 35 de nou per sobre els 6.552 punts, sumant un 8,03% de revaloració setmanal i reduint fins a 23,51% la pèrdua que arrossega l'índex en el conjunt de 2012.

Però què ha canviat en els mercats perquè aquesta setmana s'hagin frenat les vendes dels actius espanyols? Res. Les incerteses que amoïnen els inversors continuen sense esvair-se. El sistema financer a Espanya necessita un sanejament profund que l'alliberi de l'espasa de Dàmocles que l'amenaça. La solució a aquest problema sembla que està en marxa, però no hi ha res concretat entre Espanya i els seus socis de la Unió Europea (UE). En aquest sentit, han anat apareixent diferents rumors durant la setmana que apuntaven que Espanya demanaria el rescat als seus socis i que denunciaven pressions des d'Alemanya per sol·licitar l'ajut.

Fins i tot aquest mateix divendres van sorgir nous rumors que fixaven dissabte com a data clau en què Espanya recorreria al fons de rescat per recapitalitzar el seu malmès sistema financer. El govern central i la UE han desmentit aquests rumors, però les especulacions van cotitzar en positiu durant la jornada, malgrat que l'executiu popular ha subratllat que no es produirà cap moviment fins que no estiguin enllestides les auditories externes de la banca (el 21 de juny les primeres, i abans del 31 de juliol, les segones) que han de mostrar la necessitat real de capital del sector.

Malgrat que el rescat a Espanya és una de les majors preocupacions ara per ara dels inversors, aquests també han estat pendents durant la setmana de la visió de l'economia que tenen els líders dels bancs centrals d'una i altra banda de l'Atlàntic. El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) es va reunir dimecres i va decidir que l'1% actual dels tipus d'interès és adequat per a la situació econòmica de l'eurozona, tot i que creu que l'economia va a pitjor en rebaixar la previsió de creixement per al 2013. Tot i mantenir els tipus i descartar noves injeccions de liquiditat, el president del BCE, Mario Draghi, va confirmar que està preparat per actuar si la situació empitjora més del previst, malgrat que fa uns dies va deixar en mans dels polítics la solució a la crisi de deute (el BCE no compra deute dels països en dificultats des de fa tres mesos).

Per la seva banda, Ben Bernanke, president de la Reserva Federal (Fed), va desanimar els inversors que continuen esperant un nou pla d'estímul monetari per part del banc central dels Estats Units. Bernanke, que veu en la crisi de deute europeu un llast a l'expansió econòmica nord-americana, s'ha mostrat disposat a actuar si les coses no van pel bon camí. Però la sorpresa en els darrers dies en matèria de política monetària va arribar de la Xina. L' economia del gegant asiàtic trontolla i el seu banc central ha optat per donar-li un impuls amb una rebaixa d'un quart de punt dels tipus d'interès. Aquesta decisió va ser rebuda amb alces en els principals parquets, però després els inversors van veure que aquesta mesura evidencia un refredament més important de l'economia mundial del que seria desitjable i els ànims dels inversors es van desinflar davant les noves ombres que es perfilen en el panorama econòmic.

DEUTE COL·LOCAT.

Malgrat que el fantasma del rescat a l'economia espanyola, o almenys al seu sistema financer, agafa cos cada dia que passa, el Tresor no ha tingut cap problema a col·locar el paper. L'emissió de bons a deu anys es va cobrir totalment i amb força demanda però a un cost més elevat. Cal destacar que de nou una agència de qualificació –Fitch– ha retallat el ràting d'Espanya a només dos esglaons del bo escombraria. Per Fitch, l'elevat cost de sanejar la banca repercuteix negativament en l'economia del país i augmenta les possibilitats de necessitar un rescat com Grècia, Irlanda i Portugal. Però tot i que aquesta nova retallada va llastrar l'evolució de l'índex en la darrera sessió setmanal, l'Íbex 35 va aconseguir recuperar-se de la sacsejada inicial i reprendre el camí dels guanys a l'abric dels rumors sobre l'imminent rescat a la banca. Després de tantes rebaixes sembla que els mercats s'hi han acostumat i l'impacte és cada vegada més limitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.