Eines

QUIQUE WOLFF

PERIODISTA I AUTOR DEL LLIBRE ‘TRABAJAR EN EQUIPO ES UN GOLAZO'

“Messi sempre ha sabut prioritzar els seus somnis”

El futbol és un gran exemple de treball en equip: mai un de sol és més que la suma

Vostè coneix Lionel Messi des que va deixar l'Argentina de molt jove per venir a Barcelona. Quins valors destacaria del jugador?

Sobretot admiro que des del principi va fer el camí correcte per arribar a l'èxit. Primer va saber triar, amb pocs anys i suportant una situació difícil com és estar en un altre país, lluny de molts dels seus éssers estimats. I va triar el que volia: jugar en el Barcelona. Mai ha deixat de somiar. Sempre ha prioritzat els seus somnis i ha trobat la manera de fer-los realitat. I a poc a poc va anar arribant al final de cadascun, renovant les escales i tractant que cada nou somni fos major i més important. També ha sabut escoltar i la manera d'utilitzar cada ensenyament. I, sobretot, ha cregut en les seves possibilitats. Malgrat tot això, mai ha canviat, és el mateix noi que conec des que tenia 17 anys, humil, sincer, frontal i de molt bona família.
S'ha escrit molt d'aquesta època del FC Barcelona. Algunes d'aquestes anàlisis han vingut del món de l'empresa. Es pot aprendre d'un equip de futbol?

No només s'aprèn dels equips que aconsegueixen èxits: moltes vegades aprenem més del fracàs que de l'èxit; és més fàcil canviar les coses que vam fer malament que mantenir les que vam fer bé. El Barcelona és un gran exemple: sap utilitzar cada jugador en el lloc que més rendeix, i fer-los veure que per triomfar mai cal abaixar els braços, que quan alguna cosa acaba és perquè està començant una altra cosa i que cal posar tota l'atenció per conquistar la victòria. El futbol és un gran exemple per treballar en equip. Mai un de sol és més que la suma de tots i, tot i tenint el millor, si no treballem tots seguint el mateix camí, no assolirem l'objectiu final.
Fa uns dies, el jugador portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo va confessar que estava “trist”. Molts dels que el van criticar van dir que amb el que cobra havia d'estar motivat. Què en pensa?

Ronaldo és un ésser humà; pot estar trist o alegre pel que sigui; l'important, com va dir Mourinho, és que jugui com juga i participi amb els seus companys a cada moment del partit i en els entrenaments. No entenc que es jutgi una persona dient que com que guanya molts diners no pot estar trista. Què tenen a veure els diners amb el fet d'estar feliç o trist? La veritat és que aquell que cregui el contrari està en el camí equivocat. La felicitat no la fan els diners, la felicitat està dintre de nosaltres i pot aparèixer per un fet insignificant, que segur que serà molt important per a la persona a la qui li succeeixi. I encara que sigui molt coneguda la frase: la felicitat no es compra amb diners.
Quin entrenador li crida l'atenció per la manera de gestionar els valors que vostè considera més importants a l'hora de forjar un equip?

Destacaria algú que vaig conèixer com a jugador, compartint la samarreta del Reial Madrid, a qui segueixo veient com a amic i que va fer el seu camí fins a arribar a ser, possiblement, l'entrenador més reeixit: parlo de Vicente del Bosque. No només ho destaco pels seus coneixements, sinó per la seva actitud de bona gent, d'aquell que sap la manera d'aconseguir una mica més del jugador, amb bones formes i sense estridències; un líder intel·ligent, carismàtic i bona persona, requisits fonamentals perquè en el futbol o en qualsevol empresa el segueixin, s'ho juguin tot per ell i aconsegueixi alguna cosa tan difícil com és l'èxit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.