Eines

Punt de vista

Els experts aconsellen sobre el procés de buscar feina

Preparar-se per al triatló de cercar feina

A Catalunya hi ha més de 800.000 persones a l'atur i el mercat de treball no genera prou ocupació per absorbir aquest 22% de la societat desocupada. Els que busquen una oportunitat moltes vegades no saben com vendre's i els falten eines per sortir-se'n

El experts aconsellen tres punts per buscar feina: formació, motivació i acció

Catalunya registra en el darrer any la destrucció d'ocupació més crua des que va començar la crisi. Des del juny del 2011 fins al juny d'enguany es van destruir 214.000 llocs de treball. Més de 800.000 persones al país busquen feina i en l'ambient regna un desànim general per la falta de perspectives positives en el mercat laboral. “Les persones a l'atur s'han d'afrontar a una situació que mai abans no havíem viscut. Hi ha una desorientació general i la gent no sap què fer ni on buscar feina”, explica el director general d'Infojobs, Jaume Gurt. Entre els experts hi ha consens en afirmar el perill que suposa la pèrdua de confiança entre la gent que fa temps que busca feina i topa una vegada rere una altra amb una negativa.“Quan s'arriba a una situació de desesperança no es veuen les oportunitats, la gent pensa que no són per a ells”, opina la coach i economista Mònica Esgueva. “S'està creant una fractura entre els que treballen i els que no treballen”, afegeix Gurt, que considera que falten eines per ajudar els aturats a “trobar un camí o un mètode per trobar una feina”.

Què es pot fer, doncs, per sortir del pou? Lluny d'haver-hi fórmules màgiques i acceptant que la situació del mercat laboral és la que és, hi ha uns passos que els orientadors laborals no es cansen de repetir. El primer pas ineludible és seguir formant-se. “Avui dia hi ha un miler d'eines a internet per estudiar de manera gratuïta, es pot fer per compte propi. Llegir, informar-se sobre el camp on es vol treballar... No ens podem quedar ancorats”, afirma Esgueva. El segon és mantenir l'optimisme que, malgrat semblar un consell de manual d'autoajuda, és important tenir en compte segons els experts. “L'automotivació és fonamental, i l'actitud s'ha de treballar, és una feina diària”, explica el consultor en Management Enrique de Mora. I per últim hi ha l'acció. “Quan es fan les mateixes coses una i una altra vegada sense que hi hagi resultats s'ha de fer un replantejament”, recorda Esgueva. “Molta gent busca un lloc de feina similar al que va perdre, i això sovint és un error. Això s'ha perdut per sempre”, argumenta De Mora. “El mercat segueix deteriorant-se i s'han de prendre decisions: o me'n vaig a fora, o emprenc, o canvio de sector”, afirma Gurt.

Fa una setmana es va celebrar a Barcelona la primera iniciativa conjunta de les associacions professionals i les empreses més importants de Recursos Humans de Catalunya -com Aedipe, Fundació Factor Humà i Infojobs- per ajudar els aturats en la recerca de feina. Allà van constatar que hi ha molta gent perduda i que calen més iniciatives similars. “Farem jornades com aquesta a 4 o 5 ciutats de l'Estat Espanyol el 2013”, afirma Gurt, i explica que el portal, juntament amb altres entitats, també està treballant per “proveir aquesta ajuda a través d'internet, amb orientadors que aconsellin els internautes en la recerca de feina”, avança Gurt.


Què preocupa més els aturats?

La gent pregunta les diferents vies per trobar una feina. No es volen perdre cap oportunitat. La primera pregunta és en relació al currículum i com poden treure partit d'aquesta carta de presentació

Quins són els principals errors?

La majoria de gent que busca feina vol posar tot el que ha fet al CV. Això és un error, s'han de destacar les habilitats segons la feina a la qual es postula.

La gent vol marxar a fora?

Depèn de les persones, però en general fa por. Hi ha desorientació sobre on anar i a sobre no hi ha feina de cada especialització. Com més responsabilitats més costa fer el pas per marxar.


Què preocupa més els aturats?

En general la gent vol fer més atractiu el seu CV i necessita orientació de com fer-ho. Hi ha poques entrevistes de feina i s'ha de mirar la manera d'aconseguir-les.

Quins són els principals errors?

Quan es busca feina per internet hi ha el risc de perdre's per la xarxa. S'ha de focalitzar el que un vol i fer un estudi sobre les diferents eines de cerca de feina. A les entrevistes de feina la comunicació no verbal és molt important i es té en compte la passió amb què un s'explica.

La gent vol marxar a fora?

Sorprèn de vegades el tema de la mobilitat. Molts cops anar a fora és un suggeriment que ve de fora.


Què preocupa més els aturats?

La gent pregunta des de com fer un bon CV a les estratègies a seguir per trobar feina. I hi ha un tema personal molt important, la gent que fa molt temps que busca feina té l'autoestima molt baixa.

Quins són els principals errors?

Un error comú és pensar que la feina et vindrà a buscar. Trobar un lloc de treball avui dia és una feina de 8-10 hores diàries. S'han de fer contactes personals, i no només a través de les xarxes socials, sinó també anar a fer cafès.

La gent vol marxar a fora?

Molta gent està desesperada per trobar feina, però veu que per marxar a fora l'idioma és un impediment.


Què preocupa més els aturats?

La desorientació. Cada persona ha de trobar el seu valor, el seu tret diferencial, encara que no estigui relacionat amb la feina que ha fet fins ara. Si ets bo practicant el tennis, potser és una sortida.

Quins són els principals errors?

La gent té problemes en l'ordre del seu CV. I a les entrevistes de feina encara hi ha dificultats a respondre a la pregunta: “Diga'm tres punt forts i tres debilitats”. Ser treballador no és un punt fort.

La gent vol marxar a fora?

Sí. Cada cop hi ha més gent que sap on buscar feina a fora de Catalunya, amb canals nous com Linkedin. El problema és la dificultat a vendre's un mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.