Borsa

Rumb incert

Els inversors no veuen gens clar el panorama econòmic i polític, esquitxat pels casos de corrupció política, i prenen distància. L'Íbex-35 recula un 0,67% en cinc sessions.

Mario Draghi manté
el preu del diner a la zona euro en el 0,75% tot i moderar el discurs optimista sobre l'economia europea

L'anunciada correcció dels mercats borsaris ja és aquí. Als creixents dubtes sobre la feblesa econòmica a Europa s'han afegit en les darreres setmanes els escàndols de corrupció política a Espanya i la incertesa per la proximitat de les eleccions a Itàlia. Un còctel que ha resultat de difícil digestió per als inversors i que ha estès les vendes en el conjunt de les grans borses. I l'espanyola no és cap excepció. El selectiu índex Íbex-35 ha viscut la segona setmana consecutiva a la baixa i s'ha acomiadat dels guanys que va aconseguir al gener, quan els inversors no veien fantasmes ni núvols negres a l'horitzó. Però ara que les incerteses tornen a planar sobre els parquets, la bona evolució de l'índex és només un record i en les darreres cinc sessions ha reculat un 0,67% fins a situar-se en els 8.174,90 punts. Amb aquest tancament, el balanç de l'índex durant el 2013 és gairebé pla (+0,09, tot i que el gener es va acomiadar amb un guany del 2,39%) i d'ençà que va començar el febrer, l'índex arrossega una pèrdua del 2,24%.

Però tant s'ha deteriorat la situació perquè la correcció doni lloc a un canvi de tendència? Els analistes creuen que no i consideren que les preocupacions a les quals s'enfronten els inversors no són prou importants per provocar un canvi de tendència en la suposada evolució alcista que preveuen en els principals índexs per al conjunt de l'exercici.

Alguns experts consideren que després de les significatives alces assolides al gener -i en els darrers sis mesos, amb l'Íbex-35 revalorant-se més d'un 40%- els índexs havien de corregir una mica i s'han pres com a excusa els darrers escàndols polítics, la feblesa de les dades ‘macro' i els resultats trimestrals.

Però el que és clar és que el diner no se'n refia i el rumb dels índexs està dominat per la indefinició fins que aparegui en escena alguna notícia positiva o alguna dada macroeconòmica encoratjadora per impulsar a l'alça els diversos índexs.

Per això els inversors esperaven amb candeletes la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous per veure si el seu president, Mario Draghi, donava alguna pista optimista sobre l'evolució de l'economia de la zona euro o decidia estimular la recuperació amb una nova rebaixa dels tipus. Però res de nou va passar en la cita de l'entitat. El preu del diner es va quedar en l'actual 0,75% mentre Draghi moderava el discurs optimista de reunions anteriors.

Tampoc va contribuir a alegrar els mercats la subhasta del Tresor espanyol, la primera des que va esclatar la presumpta corrupció a les files del Partit Popular. Si bé el mercat ha tornat a donar suport a l'emissió de deute espanyol -malgrat que s'ha hagut d'apujar la rendibilitat respecte a col·locacions precedents- la borsa no va acollir amb guanys aquesta bona acceptació mentre la prima de risc s'enfilava al voltant dels 380 punts.

Notícies empresarials.

Amb un escenari confús com l'actual i amb els índexs dibuixant alts i baixos significatius -com els de l'Íbex-35 en la setmana que acomiadem: dilluns rebent una patacada del 3,77% i dimarts repuntant un 2,20%- els inversors han tornat a donar suport a les decisions d'inversió en les notícies microeconòmiques.

Els darrers canvis normatius en el sector energètic anunciats per l'executiu espanyol estan castigant la cotització d'aquests valors. Un dels més perjudicats és Acciona, que ha vist com els seus títols van perdent valor i només en sis jornades acumulen un descens superior al 24%. El sector financer també ha estat un dels protagonistes durant la setmana després de l'aixecament de la prohibició a les posicions curtes que es va decidir la setmana precedent. L'evolució borsària d'aquests valors durant la setmana ha fet embogir els inversors mentre la seva cotització pujava i baixava com una muntanya russa. Així, mentre dilluns els títols del Santander encara païen amb un retrocés del 5,7% els febles resultats trimestrals de l'entitat, dimarts arribava la recuperació després de la tempesta i l'acció del banc presidit per Botín remuntava gairebé un 3%. L'altre gran banc, el BBVA, experimentava un comportament similar, enregistrant una davallada del 4,72% en la primera jornada setmanal i repuntant un 2,34% en la sessió posterior.

Amb vista a les properes jornades els experts recomanen extremar la prudència mentre es vigila de prop l'evolució del deute espanyol (el Tresor celebra dues subhastes) i s'avaluen els nous indicadors econòmics (com el PIB d'Alemanya o la confiança del consumidor als EUA, dades que sempre controlen els inversors perquè acostumen a moure els parquets).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.