Borsa

La cautela s'intensifica

La zona euro torna a estar en recessió i Alemanya es contagia de la feblesa del seu voltant. Els inversors extremen la prudència fins al punt de fer caure l'Íbex-35 un 0,30%.

Els inversors fugen de Bankia, que cau a plom en la borsa, mentre que Gamesa s'enlaira
més d'un 20% en cinc sessions celebrant el seu sanejament

Cap notícia és capaç de situar l'agulla de la brúixola marcant un camí definitiu. Els inversors no saben si comprar o vendre i això s'ha reflectit en un passeig d'anada i tornada en els principals mercats borsaris durant la setmana que hem deixat enrere.

Des de fa mesos els mercats han anat avançant posicions pensant que la recuperació econòmica de la zona euro seria un fet aviat. Però el temps ha anat passant i els indicadors que es van publicant no mostren cap millora econòmica, ans al contrari. Aquesta setmana els parquets han hagut de batallar amb unes dades de PIB pitjors de l'esperat. La zona euro ha experimentat una contracció del 0,6% en el darrer trimestre de 2012, superant en dues dècimes l'estimació i deixant de nou l'economia en recessió.

Però el que és encara pitjor és que la locomotora alemanya també grinyola. L'economia teutona va desinflar-se per la feblesa dels seus socis europeus i va caure un 0,6%. Les polítiques d'austeritat passen factura a la zona euro mentre que a altres zones del món els responsables posen en marxa polítiques d'estímuls econòmics per tal de créixer.

Però no tot han estat notícies preocupants. El servei d'estudis del BBVA ha millorat les previsions de creixement a Espanya per al conjunt del 2013. L'entitat considera que la contracció de l'economia serà de l'1,1% enfront l'anterior estimació del -1,4%. El BBVA pronostica que aquest exercici l'economia tocarà fons per créixer en el 2014 impulsada per les exportacions (partida que aguanta amb fortalesa l'envit de la crisi) i la millora de l'economia global. L'entitat que presideix Francisco González no és l'única optimista amb vista a l'esdevenir econòmic atès que el banc d'inversió Morgan Stanley s'ha despenjat amb unes previsions que han sobtat els mercats en assenyalar que Espanya va pel camí de convertir-se en la nova Alemanya.

Aquests bons auguris van permetre a l'Íbex-35 sumar alces durant un parell de dies ajudat també per les declaracions de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE). Draghi, de visita a Espanya, va comparèixer en el Congrés dels Diputats i va assegurar que el país “va pel bon camí”. No obstant, Draghi també va demanar més reformes fiscals i laborals a l'executiu, a qui alaba les mesures posades en marxa fins ara.

Entre les previsions optimistes, les dades macroeconòmiques negatives, el rum-rum dels casos de corrupció política a Espanya, la proximitat de les eleccions a Itàlia -que aporten més incertesa en el curt termini als països perifèrics- i el descens de la prima de risc fins als voltants dels 360 punts s'ha mogut aquesta setmana el principal índex de la borsa espanyola. L'íbex no ha pogut esquivar les pèrdues setmanals i ha caigut un 0,30% fins a situar-se en els 8.150,20 punts. Amb aquest tancament el balanç anual de l'índex torna a situar-se en terreny negatiu (-0,21%) i només al febrer arrossega unes pèrdues del 2,54%.

CARA I CREU.

L'ensurt borsari de la setmana ha vingut de Bankia. Les seves accions, en continu degoteig baixista des de fa mesos, van tornar a tenir un sever càstig del mercat. L'aparició de notícies que apuntaven a un descens de la valoració de l'entitat va obligar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a suspendre la cotització dijous al matí. Un cop Bankia va tornar a negociar-se, els inversors van fugir del valor provocant una davallada del 12,4% en només aquesta sessió. Però el calvari no va frenar-se i divendres els títols de l'entitat van despertar-se amb més retrocessos que van arribar a ser del 23% al migdia, amb l'acció cotitzant als 0,31 euros. Queden lluny els 3,75 euros que costava cada títol de Bankia en el seu debut borsari el juliol del 2011. Des de llavors, els accionistes que mantenen els títols han tingut una reducció de la cartera superior al 91%.

I mentre Bankia té una patacada superior al 30% en la setmana, l'altra cara de la moneda és Gamesa. L'empresa d'energies renovables s'ha disparat més d'un 20% en les darreres cinc jornades esperonada pel pla de sanejament que ha anunciat la companyia. Els inversors han tornat a confiar en Gamesa malgrat que ha anunciat unes pèrdues de 600 milions d'euros el 2012.

L'actual atonia dels mercats pot mantenir-se a principis de la setmana pròxima atès que el mercat nord-americà estarà tancat dilluns És habitual que sense Wall Street les borses europees caminin òrfenes de referències, però s'espera que a mesura que avanci la setmana la publicació de noves dades ‘macro' a una i altra banda de l'Atlàntic anirà animant les sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.