Borsa

Indigestió fiscal

Els inversors digereixen amb èxit el futur polític incert que deixen les eleccions a Itàlia però s'ennueguen amb l'ajust fiscal als EUA. L'Íbex-35 es refà i tanca pla (+0,10%).

La borsa espanyola diu adéu a una ratxa de
sis mesos de guanys consecutius i al
febrer s'apunta un descens de l'1,58%

Els núvols de tempesta continuen planant pels parquets. Però els inversors estan controlant els nervis i, de moment, no es deixen portar pel pànic malgrat els creixents dubtes que continuen arribant des de diferents fronts (Itàlia, els EUA, la Xina i la zona euro).

En la setmana que deixem enrere han tingut lloc les eleccions a Itàlia -principal focus d'incertesa en les borses en les setmanes precedents- però no s'ha aclarit gens el panorama, ans al contrari. Els comicis deixen el país veí en terra de ningú, amb un vencedor (Pier Luigi Bersani) amb força dificultat per formar un govern estable i que poden obligar a celebrar noves eleccions.

En un primer moment aquesta ingovernabilitat d'Itàlia va sacsejar les borses europees pel ressorgiment de la crisi de deute dels països perifèrics. La reacció dels inversors va ser la d'allunyar-se dels actius de risc i les principals borses van caure amb força un cop conegut el resultat electoral. L'Índex de Milà va enfonsar-se un 4,9% dimarts, seguit de l'Íbex-35, que va desinflar-se un 3,20%. Per la seva part l'EuroStoxx-50 va caure un 3,07%, mentre que el Dax alemany reculava un 2,27%. Aquests descensos generalitzats van situar en terreny negatiu el balanç anual d'aquestes índexs al tancament de dimarts.

Tanmateix, els inversors no es van deixar vèncer pel pessimisme i, un cop digerit aquest nou escenari incert, el rebot dels índexs no es va fer esperar. En les dues jornades posteriors les compres van predominar i els índexs van eixugar les pèrdues de dimarts.

L'aparició en escena del president de la Reserva Federal (FED), Ben Bernanke, assenyalant que els beneficis de la seva política expansiva superen els riscos va calmar els inversors. Bernanke va defensar la seva actuació i va deixar entreveure que mantindrà els estímuls després dels dubtes que van envair els parquets la setmana precedent, quan es van publicar les discrepàncies entre els membres del banc central sobre la idoneïtat de la política actual.

Això, juntament amb una bateria de resultats empresarials a Espanya que va agradar als mercats va permetre als inversors respirar tranquils fins a la darrera sessió setmanal, quan el temut ajust fiscal dels EUA va tornar a cotitzar arreu. Amb l'arribada del març es posarà en marxa de forma automàtica la retallada de despesa pública si no hi ha acord entre els dos grans partits nord-americans. I això pot obstaculitzar encara més una economia, la dels EUA, que no presenta símptomes de millora. Aquesta setmana es va publicar que el creixement el darrer trimestre de 2012 va ser del 0,1%, per sota de les previsions, xifra que posa en dubte l'enlairament de l'economia pronosticat per al conjunt del 2013 (es preveu que els EUA creixin per sobre del 2%). I veient que augmenten els dubtes, el color vermell va tenyir la darrera sessió setmanal i els índexs van empassar-se els guanys que havien assolit en una setmana marcada pels daltabaixos.

La incertesa en què han nedat els mercats d'ençà que s'inicià la setmana no ha impedit que la borsa espanyola enregistri guanys en les darreres cinc sessions. El selectiu Íbex-35 ha pujat un lleu 0,10% en la setmana, fins als 8.187,10 punts, gràcies a l'empenta que ha rebut dels grans valors cotitzats. Aquesta setmana entre les empreses que han presentat comptes hi ha Telefónica i Repsol. Malgrat enregistrar descensos en els seus beneficis, les xifres han agradat als inversors, que han pres posicions en aquests valors (ambdós han enregistrat una evolució positiva en la borsa, amb guanys superiors al 3%).

FRE AL SEMESTRE POSITIU.

Aquesta setmana la borsa ha acomiadat el mes de febrer amb pèrdues (-1,58%) posant fre a sis mesos consecutius escalant posicions (des dels mínims de l'estiu passat fins al gener l'Íbex-35 havia pujat al voltant d'un 40%). El segon mes de 2013 ha estat dominat pels creixents dubtes polítics i econòmics que han llastrat des de bon començament la marxa del selectiu índex i que gairebé fan desaparèixer els guanys del balanç anual. En el mercat espanyol es va aixecar la prohibició d'operar a curt i això va enfonsar els valors bancaris en les sessions posteriors. A més a més, els inversors desconfien de la recuperació econòmica després dels febles indicadors macroeconòmics publicats fins ara. I la incertesa per les eleccions a Itàlia i la por pel ressorgiment de la crisi europea han acabat minant la confiança dels inversors durant el mes passat, malgrat que l'Íbex-35 ha estat capaç de refer-se de les sacsejades i ha abandonat els nivells mínims de les primeres sessions del mes, quan va estar a punt de perdre els 7.900 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.