Emprenedors

“És el moment ideal per incentivar la inversió privada amb una nova fiscalitat”

L'esforç fiscal es compensaria amb els impostos que es derivin de la nova activitat
La llei de l'emprenedor no serà la panacea però servirà per donar prioritat
El problema és que cal acotar qui entra dins la qualificació d'inversor privat

Encara no hi ha dades tancades però s'estima que les 25 xarxes associades a l'Associació Espanyola de Business Angels (Aeban) van tancar l'any passat unes 86 operacions d'inversió, una xifra que per al seu president i alhora responsable de la xarxa de l'Iese, Juan Roure, resulta “molt positiva”. La crisi ha estat un cert revulsiu per a la inversió privada en projectes emprenedors però el sector reclama una política fiscal que no penalitzi aquestes operacions.

Fa anys que demanen poder compensar les plusvàlues de les inversions exitoses amb les pèrdues d'aquelles altres que no han sortit bé i els han generat pèrdues, i que en són la majoria. De moment, però, el govern estatal només ha aplicat la filosofia a les inversions al joc.

Sorprèn que passi això?
Evidentment et sorprèn, perquè estem precisament en un moment en què l'economia i la societat en general requereixen més que mai aquesta dinàmica emprenedora. Però és que a més resulta molt fàcil de calcular l'efecte multiplicador que tindria una mesura així, perquè els diners invertits en empreses de nova creació van destinats bàsicament a pagar salaris o despeses d'explotació, que immediatament generen ingressos per a l'administració via impostos com l'IRPF.
Per tant l'esforç de contenció pressupostària no pot ser una excusa...
La rendibilitat via impostos fàcilment compensa l'esforç fiscal. Estem en un context en què els bancs no poden donar crèdit i les alternatives d'inversió per als qui tenen diners són molt escasses, i per tant estem en el moment ideal per incentivar això perquè tenim molt a guanyar i molt poc a perdre.
Semblava que la llei de l'emprenedor havia de recollir aquesta mesura, però de moment la norma segueix congelada...
No és que la llei hagi de ser la panacea que ho arregli tot, però evidentment pot ajudar en molts factors i el simple fet que es tingui una llei de l'emprenedor ja diu que es dóna prioritat a aquest tema. És tremendament important que hi hagi una acceptació social a l'emprenedoria, que la societat valori els emprenedors, els reconegui i n'aprengui d'ells.
A banda de compensar plusvàlues amb pèrdues, quines altres mesures podrien animar les inversions privades?
Als països que volen promocionar aquestes operacions han aprovat alliberar les plusvàlues fins a una certa quantitat. Per exemple, a França o al Regne Unit només tributen les plusvàlues a partir de 100.000 euros, perquè d'alguna manera es considera que aquesta activitat té un risc elevat i que a més aquestes inversions aporten valor a la societat.
I així per què creu que el govern encara no ha recollit aquestes demandes?
Estem en un entorn d'ajustos, s'han de restar recursos de moltes partides i podria resultar antisocial veure que a un segment molt particular els perdones impostos.
Podria tenir un cost polític elevat si no se sap explicar bé.
Si, aquí hi ha el tema de com acotar qui són els inversors privats. Nosaltres des de l'Aeban ens hem ofert per poder gestionar aquesta qualificació a través de les xarxes, perquè de fet aquesta ja és una tasca que estem fent amb programes de formació per a business angels. Es podria arribar a establir un registre previ per al qual s'hauria d'acreditar una certa experiència.
Quants inversors privats hi ha ara mateix operant al conjunt de l'Estat espanyol?
N'hi ha uns 600 que actuen a través de les xarxes però encara n'hi ha molts altres que ho fan fora de les xarxes, a través de societats o family offices, en part perquè la fiscalitat és més beneficiosa.
Segons les dades d'Aeban l'activitat de les xarxes va en augment a pesar de la crisi i de les 58 operacions tancades el 2010 s'ha passat a les 86 estimades per a 2012. Què explica aquesta evolució tan positiva?
Pel nombre d'operacions i per l'activitat que s'hi està fent Espanya comença a estar en una posició prou atractiva i aquí hi han jugat diferents factors. D'una banda, la crisi ha forçat l'aparició de més projectes emprenedors i de més professionals davant la manca d'alternatives, i alhora la reducció del crèdit bancari fa que moltes companyies que abans no es plantejaven vies alternatives de finançament ara obrin la porta a buscar inversors privats. La part negativa és que la crisi fa que els nous projectes siguin més difícils de desenvolupar, però amb tot el balanç és positiu, la crisi és positiva per a l'activitat d'aquest sector. Si canviés el tractament fiscal a aquestes inversions aquí podem tenir un potencial brutal. A més encara hi ha molts directius i empresaris que ni tan sols coneixen que hi ha aquest mercat i per tant també ens cal molta més pedagogia.
Estem en un bon moment per a l'emprenedoria?
Sí, però el problema és que sempre parlem de l'emprenedoria com a creació de noves empreses, aquí és on es concentra l'atenció, però emprendre també és fer créixer aquests negocis. I també es pot emprendre per adquisició, moltes de les grans companyies d'ara com ACS o La Farga Lacambra van sorgir de la compra d'altres empreses amb problemes. I també es pot emprendre des de les grans empreses, apostant per projectes i processos innovadors. En definitiva, hi ha moltes maneres d'emprendre i per exemple es pot emprendre invertint.
noves tendències

Invertir amb els companys

La figura dels business angels o inversors privats és encara relativament nova a l'Estat espanyol però en escoles de negoci com l'Iese -pioners en aquesta activitat- ja comença a entrar en la fase de maduresa. Es pot dir que és una activitat que ha entrat en l'ADN de molts dels seus estudiants de programes de direcció i per això la nova tendència, explica el professor Roure, és que es creïn petites xarxes entre els companys d'un mateix curs. “Aprofiten els seus coneixements per fer grups molt heterogenis perquè els estudiants vénen de companyies de sectors molt diferents”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.