Empreses

La Jabugueña obre mercat a Hong Kong, el Perú i Xile

L'empresa fa una aposta pel mercat exterior en vista del descens de vendes al mercat estatal i ara negocia entrar a la resta del mercat xinès, Mèxic i el Brasil

L'aposta pel mercat asiàtic és una gran oportunitat de negoci

L'empresa saltenca La Jabugueña, dedicada a la producció i distribució de pernils ibèrics i embotits, ha iniciat un pla d'expansió internacional “per compensar la baixada de vendes que hi ha hagut al mercat de l'Estat espanyol amb motiu de la crisi econòmica”. Aquest any, la companyia liderada pels empresaris José Luis Escuredo i la seva filla Yolanda inicia les vendes a Hong Kong, al Perú i a Xile. Actualment el 20% dels productes de l'empresa estan destinats a l'exportació: ven a Europa en general i al Japó i està en negociacions per aconseguir fer arribar els seus productes a la resta del mercat xinès. Segons assegura l'adjunta a direcció, Yolanda Escuredo, espera tenir l'homologació abans de final d'aquest any, però també estan gestionant vendre els seus productes a Mèxic i al Brasil. “Aconseguir les homologacions per vendre a segons quins països és un procés llarg. En alguns casos pot durar fins a tres anys”, assegura Escuredo. La Jabugueña és una de les empreses de l'Estat espanyol que han resultat afectades per la prohibició de vendre productes del porc a Moscou, malgrat que segons assegura Escuredo, hi venien molt poc.

La Jabugueña té més de 35 anys d'experiència en el sector dels productes ibèrics. L'empresa la va iniciar José Luis Escuredo “perquè l'avi havia tingut una botiga de pernils a la zona del Bierzo de Lleó i el pare sempre havia tingut un interès molt gran per aquest sector”. “El pare era ferroviari i a conseqüència d'un accident ho va haver de deixar i va muntar una empresa de distribució de pernils a Salt”, explica. Fins que un dia en José Luis es va adonar que podia fabricar, i va muntar una fàbrica d'uns 10.000 metres quadrats a Jabugo, que podia sacrificar el bestiar, i va construir un escorxador de 4.000 metres quadrats, “i per tancar el cercle ja només li faltava tenir cria de porcs” perquè en aquest sector “el 70% de la qualitat final del producte depèn de l'alimentació que el porc rep en vida”. “És el que marca el gust i l'aroma”, assegura. En aquests moments La Jabugueña controla unes 6.000 hectàrees de terreny situades a Encinasola (Huelva) i té més de mil mares que es reprodueixen naturalment amb munta natural. L'empresa també produeix per a tercers.

A Salt, on hi ha la seu central de l'empresa, hi ha centrada la distribució –els pernils es fan a Jabugo i quinzenalment arriben a Salt– i també desossen i llesquen els productes. El client principal de La Jabugueña és el canal Horeca. Entre els principals productes que elabora la companyia hi ha el pernil i l'espatlla ibèrics –pernil i espatlla de gla i pernil i espatlla d'enceball–, l'espatlla i pernil serrà provinent de porc blanc, embotits ibèrics, pernil cuit i carn fresca, entre d'altres, ja que “del porc s'aprofita tot”.

Escuredo és crítica amb la nova normativa que intenta regular la producció del pernil i l'espatlla ibèrics que entrarà en vigor l'any vinent perquè assegura que “confon encara més el sector” i “afavoreix la producció de cria intensiva” en contra dels “quatre romàntics que fem cria extensiva”.

Facturació

12,5 M€

Treballadors

80

Any de fundació

1977

La Jabugueña és una empresa familiar. Des de la planta de Salt distribueix els pernils que s'elaboren a la finca que la família té al municipi de Jabugo, a Huelva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Jabugueña obre mercat a Hong Kong, Perú i Xile

Publicat a