Borsa

Els 10.000 a la butxaca

La borsa espanyola reconquereix els 10.000 punts 27 mesos després de perdre'ls, amb l'acord sobre el deute als EUA. L'Íbex-35 ja repunta un 22,46% en l'exercici. Per Marisa Nuez

Els valors de petita i mitjana capitalització com Urbas, Montebalito o Natraceutical
viuen jornades
d'eufòria borsària

La borratxera alcista no s'acaba. L'optimisme sobre la recuperació econòmica continua creixent i ara que els EUA han aconseguit un acord que allunya la fallida del país uns mesos les borses tenen el camí lliure d'obstacles per continuar escalant posicions. I això és precisament el que han fet en les darreres cinc sessions.

Tot i la incertesa de principis de setmana sobre les negociacions nord-americanes pel sostre de deute, els mercats confiaven en que l'acord acabaria per produir-se abans de la data límit, que era dijous passat. Aquesta convicció va controlar els nervis i els inversors van romandre en els parquets, sense que es repetissin els episodis de pànic d'anteriors ocasions quan esclataven crisis que esquitxaven els parquets. Ans al contrari, alguns índexs s'han disparat cap a nivells mai vistos, com el nord-americà SP500 i el Dax Xetra alemany, que cotitzen en màxims històrics, o l'Íbex-35 espanyol, que es troba en nivells que no tocava des del juliol del 2011, ara fa més de 27 mesos.

Els inversors ho tenen clar. La recuperació econòmica està en marxa i cal prendre posicions perquè quan aquesta expansió es reflecteixi en els comptes empresarials puguin obtenir-ne guanys. Després de diversos exercicis amb pèrdues aquesta creença és normal ara que els núvols sembla que desapareixen del panorama econòmic. Tanmateix, l'optimisme actual comença a fregar l'irracional segons alguns experts, que no troben normal ni aquesta corrent positiva ni els anteriors episodis de pànic. Però ja se sap que els mercats són irracionals per natura.

Una de les borses que està obtenint més rèdits davant aquest canvi d'escenari és l'espanyola. L'Íbex-35 ha saltat per sobre dels 10.000 punts després d'acomiadar la setmana en els 10.001,80 punts i sumar un alça del 3,45% en cinc sessions. El selectiu cotitza en nivells de juliol del 2011 després d'encadenar vuit jornades enregistrant guanys i set setmanes amb un balanç positiu que l'han situat com l'índex més alcista de 2013, amb una plusvàlua del 22,46% d'ençà que començà l'exercici.

La positiva evolució del parquet espanyol en les darreres setmanes ha vingut de la mà dels valors amb més capitalització borsària, com Inditex, que ha tornat a tocar màxims històrics per sobre els 118 euros, Telefónica, que s'apropa a la cota dels 13 euros per títol, Repsol, que es troba a un pas dels 20 euros, i Santander i BBVA, que també cotitzen en nivells no vistos des de feia mesos. Però abans que es despertessin els blue chips i agafessin el testimoni de les alces, la resta de membres del selectiu espanyol també han experimentat un comportament força positiu.

Tres valors en negatiu.

Només cal fixar-se en que són tres els valors que mantenen el signe negatiu en el balanç anual. Acciona, ArcelorMittal i Viscofán són els únics que arrosseguen pèrdues en el 2013. No obstant això, durant les darreres jornades la millora econòmica que perceben els inversors està beneficiant valors cíclics com Arcelor, que en quatre sessions s'ha disparat un 12%.Tot i que els grans valors són els que ara estan sostenint i enlairant l'Íbex-35, cal destacar que els valors de mitjana i petita capitalització també estan enregistrant un comportament més que positiu, mostra de l'eufòria que es respira actualment en els parquets. Aquesta setmana s'han disparat valors com l'immobiliària Urbas, que gairebé duplica el seu valor en una sola sessió en repuntar un 90,9% sense que hi hagués cap notícia rellevant sobre la companyia. Un altre exemple de pujades significatives és la de Natraceutical, que va disparar-se un 21% dimarts passat o Montebalito, que va sumar un 10,78% només en la jornada de dijous.

A part de la calma després de l'acord in extremis als EUA sobre el sostre de deute del país i de la bonança econòmica que comença a palpar-se a Europa, els inversors també han incrementat les posicions en els mercats de renda variable un cop s'ha constatat que l'economia xinesa segueix sent un motor econòmic fort. La expansió enregistrada el darrer trimestre (+7,8%) va sorprendre en positiu els inversors i els dubtes sobre la feblesa del país oriental van esvair-se.

Apetit pel risc.

A més a més, els comptes empresarials que s'estan coneixent de les grans multinacionals nord-americanes estan convencent els mercats i animen encara més uns inversors als que se'ls ha obert la gana pel risc. Tot això sumat al manteniment dels estímuls monetaris als EUA per part de la Reserva Federal (FED) està aplanant el camí de les borses en el darrer trimestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.