Borsa

L'Íbex es pren un descans

La gran banca llasta la borsa espanyola, que frena l'escalada alcista i posa fi a una ratxa de set setmanes consecutives a l'alça. L'Íbex-35 recula un 1,86%, fins els 9.815,50 punts.

L'entrada de Bill Gates
a FCC dispara el preu
de les constructores cotitzades del mercat espanyol, amb Urbas i Quabit encapçalant
els avenços

Massa temps durava l'escalada alcista de la borsa espanyola i aquesta setmana ha arribat l'esperat descans per digerir els avenços enregistrats els darrers dos mesos. El selectiu no ha pogut mantenir-se per sobre dels 10.000 punts, superat divendres de la setmana precedent, i ha tancat la setmana en els 9.815,50 punts en caure un 1,86% en cinc sessions. Amb aquest retrocés l'índex espanyol posa fi a set setmanes consecutives amb guanys setmanals, període en el que havia destacat sobre la resta de grans índexs pel seu bon comportament. Tot i aquesta frenada, el selectiu acumula uns guanys del 6,85% durant les quatre setmanes d'octubre i suma un increment del 20,18% d'ençà que començà l'any.

Però malgrat els descensos, no s'han produït canvis rellevants en la borsa els darrers dies. L'optimisme dels inversors es manté malgrat que hi ha algunes incerteses que angoixen de nou els mercats i han servit d'excusa per prendre beneficis després de les fortes alces enregistrades. L'evolució de l'economia mundial continua sent dubtosa i els comptes empresarials donen una de calenta i una de freda. A més a més, les dades macroeconòmiques a Europa no són massa positives i si a això se sumen unes tensions de liquiditat a la Xina, que poden posar en perill el creixement del gegant asiàtic, la fugida dels inversors dels parquets és comprensible. Fins i tot ha passat inadvertida en els parquets la millora de l'economia espanyola, que ha deixat enrere la recessió en créixer un 0,1% el darrer trimestre.

LA BANCA, A EXAMEN.

A part del tema macroeconòmic, la proximitat dels nous test d'estrès a la banca europea ha posat a sobre de la taula temors aparcats. El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat els requisits que exigirà a les entitats financeres i els dubtes sobre la solvència del sector han tornat a neguitejar els inversors, que han preferit desfer posicions en aquests valors després de les importants alces acumulades. Així, BBVA i Santander encapçalen el rànquing dels valors més baixistes del selectiu Íbex-35 en les darreres cinc sessions, en caure entre un 4% i un 5% malgrat anunciar un increment substancial dels seus beneficis fins el setembre. L'entitat presidida per Emilio Botín ha vist com els seus guanys han crescut fins el setembre un 77% fins els 3.310 milions d'euros mentre que BBVA ha obtingut 3.077 milions de benefici, un 85,5% més que en el mateix període de 2012. Les xifres positives no han estat exclusives de les grans entitats, ja que els bancs mitjans també han presentat beneficis positius que contrasten amb el difícil entorn de crisi en el que s'han mogut. Així, els comptes de Sabadell, Bankinter o Caixabank han agradat els inversors i han permès a aquests valors escapar de les vendes que han patit els grans.

Al marge de la banca, altres blue chips com Telefónica o Iberdrola han obstaculitzat l'avenç de l'Íbex-35 en la setmana. L'operadora ha tornat a perdre els 13 euros reconquerits la setmana precedent i ha reculat al voltant d'un 2,5% en les darreres cinc sessions. Per la seva part Iberdrola s'ha vist penalitzada en la borsa en anunciar una retallada del 10,7% del seu dividend (vegeu breu superior).

CONSTRUCTORES.

Tant dins com fora l'Íbex-35, aquesta setmana el sector que ha enlluernat els inversors ha estat el constructor. El desembarcament del magnat nord-americà Bill Gates en el capital de FCC ha disparat la cotització d'aquest grup, un 14%, i de la resta de constructores cotitzades. En el selectiu, FCC, OHL i Acciona s'han enlairat col·locant-se entre els valors més alcistes de la setmana. I fora de les files de l'Íbex-35 han destacat valors com Urbas o Quabit protagonitzant remuntades d'infart durant les darreres sessions. Urbas va encetar la setmana amb una pujada del 40,91% dilluns i del 30,26% dimarts mentre que Quabit es disparava un 11% dilluns i prop d'un 20% en la segona sessió setmanal.

Per contra, la sacsejada borsària més important dins del mercat continu se l'ha endut Service Point Solutions, que ha patit una davallada superior al 50% després d'anunciar que s'acollia al pre concurs de creditors en no arribar a un acord amb els bancs per finançar el deute.

Alguns experts advertien que el moment d'entrar en la borsa havia passat ja però els descensos de les darreres jornades fan pensar que encara es poden aprofitar aquestes petites davallades per prendre posicions, tot esperant que la tendència alcista continuï fins a final d'any. De tota manera, la cautela en moments con l'actual és clau per no patir mal en inversions amb component de risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.