Economia

Catalunya té 25 fortunes entre les ‘top 100' de la llista ‘Forbes' de l'Estat

La revista situa en 25.300 milions el patrimoni total dels empresaris més adinerats del país

La família propietària de Mango lidera el rànquing català

Vint-i-cinc de les 100 persones més riques de l'Estat espanyol són catalans i acumulen un capital de 25.300 milions, segons la llista de les majors fortunes que elabora cada any la revista nord-americana Forbes i que publica en el seu últim número. Malgrat compartir el mateix nombre de rics amb la Comunitat de Madrid, el valor del capital que Forbes atorga a aquests últims és de 34.250 milions, gairebé 9.000 milions més que el que tenen els més acabalats d'entre els catalans.

Isak Andic Ermay i la seva família, propietaris de la firma de moda Mango, lideren la llista dels catalans més rics i ocupen la sisena posició al rànquing que elabora Forbes a l'Estat, amb una fortuna estimada de 3.800 milions. La segona i la tercera posició –12è i 13è llocs respectivament en la llista espanyola– són per a la família Carulla, propietària d'Agrolimen i Gallina Blanca, i per a Antonio i Jorge Gallardo, accionistes de la farmacèutica Almirall, amb 1.950 milions cadascun.

Entre les fortunes espanyoles més grans, la primera amb diferència és la del fundador d'Inditex –que ocupa el tercer lloc en el rànquing mundial de Forbes–, Amancio Ortega, amb un capital de 47.600 milions. La segona posició és per al president de Mercadona, Juan Roig, amb una fortuna de 5.800 milions, i a continuació se situa la filla d'Ortega i hereva de Rosalía Mera, Sandra Ortega Mera, amb 5.400 milions.

Afers de família

Tant en la llista Forbes catalana com en l'espanyola, el que s'observa és que les grans fortunes són una qüestió de família i que els sectors més rellevants són el tèxtil i la moda, la construcció, el sector farmacèutic i l'immobiliari. La mitjana d'edat dels adinerats de l'Estat és de 66,5 anys i només nou en tenen menys de 50. En canvi, l'edat més repetida és la dels 70 als 79 anys.

Pobra (o opaca) monarquia

L'aristòcrata Cayetana Fitz James Stuart, duquessa d'Alba, a qui Forbes calcula una fortuna de 3.000 milions, apareix en la posició vuitena de la llista dels top 100 de l'Estat espanyol. Cap més noble espanyol no hi apareix. I tampoc hi està inclòs el rei Joan Carles I, sigui perquè la seva fortuna no arriba als 300 milions –quantitat mínima per ser inclòs a la llista Forbes– o be perquè, malgrat la llei de la transparència, el patrimoni del monarca continua sent terreny desconegut. Una incògnita que ni tan sols la solvent Forbes ha pogut desvelar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.