Opinió

Senyals contradictoris al mercat de l'habitatge

Des de l'any 2008 les notícies sobre el mercat immobiliari han estat molt negatives i la baixada acumulada del preu de l'habitatge ja és del 28,8%, segons el Consell General del Notariat. Aquest percentatge l'hem de considerar com una mitjana que inclou zones on ha baixat molt més, sobretot en segones residències, i zones on ha baixat molt menys, especialment a les millors localitzacions d'algunes ciutats. Aquesta baixada ja s'aproxima a la correcció vaticinada per l'FMI l'any 2007, quan va dir que a Espanya l'habitatge estava sobrevalorat i hauria de baixar d'un 30%.

Tot i la correcció produïda, no es fàcil que l'habitatge deixi de baixar amb els actuals nivells d'atur i, sobretot, amb la manca de crèdit. De fet, un dels motors de la bombolla va ser el crèdit fàcil i barat entre els anys 2003 i 2007. Tampoc no hi ajuda l'augment dels impostos que graven la compra d'habitatges, com ara l'IVA i l'impost de transmissions patrimonials, que poden arribar al 10%. I, per acabar de complicar-ho, hi ha encara un elevat estoc d'habitatges a la venda, que s'estima en 1,7 milions d'habitatges. Aquesta oferta supera àmpliament la demanda i, per tant, és una força que empenta els preus a la baixa. Per aquest motiu, hi ha analistes, com RR Acuña Asociados, que vaticinen que el preu de l'habitatge encara ha de baixar d'un 30% addicional fins al 2017. Altres analistes auguren que l'habitatge continuarà baixant fins a l'any 2025.

Però, simultàniament, en els darrers mesos estan apareixent senyals de signe contrari. Així, podem destacar l'afluència d'inversors internacionals. Entre aquests cal remarcar el fons nord-americà PIMPO, que és el fons de renda fixa més gran del món, i Elliot, un fons que ja ha comprat Altamira al Banc de Santander i l'EVO Banco. També està realitzant adquisicions W.L. Ross, especialitzat a comprar entitats en fallida. La majoria són fons voltor que compren actius amb forts descomptes. Aquestes adquisicions han fet que altres fons, com el Soros Fund Management del conegut financer Soros, estiguin estudiant amb lupa el mercat espanyol per tal de no deixar passar possibles oportunitats. En resum, des del començament del 2013, les adquisicions fetes per inversors internacionals han augmentat d'un 25%. Els que preveuen que l'habitatge encara ha de baixar molt més pensaran que aquests inversors internacionals s'equivoquen. De tota manera, la història ens diu que, quan aquests fons voltor baixen a comprar,és perquè estan convençuts que els preus ja toquen fons. Hi ha dades que confirmen aquesta possibilitat, com ara les petites pujades de preu que s'estan produint en els darrers mesos en algunes zones del país. Encara és molt d'hora per a confirmar-ho, perquè els senyals negatius són massa potents, però caldrà estar atents al que passa el 2014, ja que es podria produir un canvi de tendència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.