Gran angular

Ucraïna, una xarnera que es posa a subhasta

Ajorna la firma d'un tractat de lliure comerç amb la UE per les pressions de Rússia, que ignoraria a canvi de 20.000 milions

L'Acord d'Associació amb la Unió Europea que el govern ucraïnès va decidir no firmar el 21 de novembre preveu la disminució dels aranzels d'importació des d'una mitjana del 6% fins al 0,06%, rebaixant els productes alimentaris del 23,2% al 0,7%; els químics, del 4,2% al 0%, els metal·lúrgics, del 2,1% al 0%; i els de la indústria lleugera de l'11,2% al 5,9% al 0%. La UE rebaixaria els aranzels immediatament, mentre que Ucraïna tindria entre 10 i 15 anys, segons la mercaderia, per aplicar les rebaixes.

Unes condicions que segons la UE són immillorables, però que el president d'Ucraïna, Víctor Ianukovitx, el govern del qual l'havia aprovat el 19 de setembre- considera ara una “humiliació”. No només perquè l'altra part la supedita que es deixi sortir del país l'exprimera ministra, Júlia Timoxenko -engarjolada per haver firmat un contracte de compra de gas a Rússia lesiu per al país-, sinó perquè la UE no ofereix ajuda per modernitzar l'economia ucraïnesa. El primer ministre, Nikolai Azàrov, assegura que només la introducció dels estàndards tecnològics de la UE li costaria al país entre 100.000 i 160.000 milions d'euros en els propers deu anys. A més, critica les dures condicions imposades per l'FMI para refinançar els crèdits concedits a Ucraïna, ja que suposaran un increment de les tarifes de gas i calefacció per a la població d'un 40%, la congelació dels salaris, una notòria retallada de la despesa pública o la retallada de les subvencions energètiques, en un país amb un PIB per càpita de 3.000 euros anuals, una vuitena part de l'espanyol.

El govern ucraïnès, a més, sembla haver-se adonat a última hora que l'aliança amb la UE li complica la vida amb Rússia. Des que es van intensificar les negociacions Kíev-Brussel·les, el volum d'exportació d'Ucraïna a Rússia ha caigut un 25%, segons l'associació ucraïnesa Proveïdors de la Unió Duanera, segons la qual el pacte de lliure comerç amb la UE implicaria que l'exportacions ucraïneses acabarien als mercats de Rússia, que augmentaria els aranzels sobre aquests béns fins igualar-los al que aplica als proveïdors europeus. El 2012, el volum del comerç entre Ucraïna i la UE va ser de 50.000 milions de dòlars, davant els 63.000 milions d'intercanvis entre Ucraïna i la Unió Duanera que formen Rússia, Kazakhstan i Bielorússia.

El president rus, Vladimir Putin, assegura que no s'oposa que Ucraïna -fronterera amb Polònia i Rússia- s'associï amb la UE, però avisa que, en aquest cas, Rússia es veuria obligada a prendre mesures proteccionistes per defensar el seu mercat de l'al·luvió de productes europeus. Dies després de la marxa enrere de Ianukovitx, el govern rus es va comprometre a revisar a la baixa els preus del gas que ven a Ucraïna, mentre s'especulava què Rússia donaria crèdit barat al seu veí, que no pot fer front al pagament de 15.000 milions de deute públic en els pròxims dos anys.

El govern ucraïnès va afirmar dimecres que està disposat a firmar ràpidament l'acord amb la UE, sempre que aquesta li doni 20.000 milions d'euros per a “inversions en projectes mútuament beneficiosos”, com la construcció d'una nova ruta de transport entre el mar Negre amb el mar d'Azov. “Considerem que la prosperitat i el futur d'Ucraïna no poden ser objecte d'un concurs en el qual l'oferta més alta s'enduu el premi”, va replicar el portaveu de la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.