Gran angular

Un sobre ben transparent

Els signes dels temps són enjogassats, i si d'habitud el sobre era el noble contenidor de cartes d'amor, de diàlegs epistolars de gran volada literària, nadales o la carta als Reis Mags, ara se li adjudica una identificació perversa, d'eina culpable de mestres de negra compatibilitat B, com l'extresorer del PP Luis Bárcenas o Fèlix Millet, el saquejador del Palau de la Música. Per restituir la dignitat al sobre, l'agència de comunicació internacional Proximity ha dissenyat els Sobres Honestos, una iniciativa sense afany de lucre que es proposa que el sobre torni a ser aquell vehicle innocent que, si arribava a contenir diners, eren els cèntims que un oncle podia donar al seu fillol en una data assenyalada.

Eva Santos, creativa de Proximity i responsable de la campanya de Sobres Honestos, explica que la iniciativa “sorgeix de l'actualitat, de tot el debat que s'ha creat al voltant de la transparència i la corrupció i la sensació d'impunitat que és per tot”. Santos remarca que tot plegat “és un acte simbòlic de suport a la nostra societat, que no és corrupta, encara que algunes de les seves personalitats ho siguin”. Proximity fa anys que treballa amb sobres, organitzant mailings comercials, i volia reivindicar l'honestedat del fet de donar un sobre. “Ens hem proposat fer tangible la nostra indignació a través de la creativitat, hem intentat sacsejar la gent sense necessitat de recórrer a un to massa polític.” I és que hi ha motius per a la queixa: en el correlat de la campanya, com bé remarca Proximity, hi ha el fet que Espanya ha perdut 10 posicions en el Rànquing Mundial de la Transparència: segons l'Índex de Per cepció de la Corrupció que confegeix Transparència Internacional, l'Estat ha caigut en un any del lloc 30 al 40, amb 59 punts que l'allunyen d'estats com Dinamarca o Nova Zelanda (91 punts) per trobar-se en el mateix rengle que Barbados, Qatar, Botswana i Brunei. La desesperant lentitud de la justícia o les lleus penes als condemnats per corruptes expliquen aquesta pèrdua de posicions. Malgrat tot, amb els Sobres Honestos hom vol expressar, com diu Eva Santos, que “no som ni un desastre ni els millors del món, sinó un país amb problemes, i cal lluitar contra això”.

Contingut públic.

El disseny d'aquest sobre de 220 per 156 mm és prou singular, i per això ha estat certificat davant notari: a banda d'unes dimensions limitades, que poc marge donen a gratificacions exagerades, té un espiell que garanteix que el contingut sigui sempre públic, transparent, de manera que els únics sobresous que es podrien pagar serien xavalla per gratificar fills, néts o nebots. Com diu Santos, “si uses aquest sobre, costa posar-hi alguna cosa deshonesta a dins, un feix de bitllets no s'hi podria dissimular”. Més aviat, Sobres Honestos provoca una certa melangia “sobre totes les emocions que hem rebut al llarg dels anys, contingudes en un sobre”. La singularitat també s'observa en el fet que ha estat fabricat amb paper de pedra biodegradable, amb la qual cosa no ha calgut talar cap arbre ni malbaratar aigua. La singularitat també hi és en les seves diverses variants que s'han dissenyat: sobre dels enamorats; el que s'adreça a Ses Majestats els Reis Mags; el de l'àvia i el de les festes que necessiten invitació.

Recorregut.

Si bé en principi no és un projecte concebut per tenir una durada llarga, un cop materialitzat, i atès que ha tingut una molt bona acollida social, és inevitable que es desfermin les idees: “Ens plantegem, si la cosa avança, donar els diners recaptats a una ONG.”

Eva Santos tampoc no descarta que, després que l'opinió pública hagi estat ben il·lustrada sobre la perversió a què també pot arribar el correu virtual, sobretot si els envia algú com el gendríssim Iñaki Urdangarin o l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, “calgui arribar a dissenyar uns mails honestos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.