Empreses

El grup Damm vessa líquid per invertir

La proposta de compra de Pescanova s'afegeix al control de Rodilla i Cacaolat i l'interès per augmentar la participació a Ebro Foods

Amb un deute baix, el grup té una bona posició per a les inversions

El grup Damm -aliat amb els fons Luxempart, KKR i Ergon Capital- està disposat a comprar Pescanova amb una oferta inicial al jutjat que tramita el concurs de creditors de l'empresa de congelats que inclou una injecció de capital de 250 milions d'euros i una quitança del deute del 85%, que representaria que la banca perdona més d'uns 3.000 milions d'euros. Compta amb el suport del comitè d'empresa, que hi veu un projecte industrial més estable que l'oferta dels fons Centerbridge i Blue Crest, que ofereix 50 milions més de capital i és més atractiva per a la banca perquè redueix la quitança fins a un 70%.

La cervesera catalana ja havia ampliat la seva participació a Pescanova l'any passat -des del 5% del 2011 al 6,18%- abans de la crisi de la companyia gallega que la va abocar a fer suspensió de pagaments després que van aflorar falsedats comptables per ocultar deutes. Si finalment guanya la batalla pel control de Pescanova, Damm farà un pas més cap a un dels objectius del pla estratègic 2013-2016, el d'assolir un volum de negoci de 1.000 milions d'euros. El 2012 va facturar 900,27 milions d'euros, un 7,6% més que el 2011, mentre que en els tres primers trimestres del 2013 el volum va ser de 670 milions d'euros, un 1% menys que en el mateix període de l'any anterior, un resultat que, segons el grup, va estar condicionat per la provisió de 28 milions per la inversió, on té posats uns 40 milions.

Arribar als 1.000 milions d'euros de volum de negoci es considera necessari per poder treure el grup a cotitzar en el mercat continu -ara es negocia en el de ròdols-, juntament amb ampliacions de capital que situï en 300 milions el nombre d'accions emeses –ara hi ha 267,4 milions- i doni als títols una liquiditat que ara no tenen. El pla estratègic preveu un creixement important en mercats exteriors, que ara generen un 13% dels ingressos, a través de la mateixa evolució del negoci, però també de compres que retallarien en el temps el desenvolupament de l'empresa. En la junta d'accionistes de l'any passat es va explicar que es continuen buscant oportunitats als Estats Units -on l'any 2011 Damm va ampliar fins al 26% la participació a United States Beverage, el seu importador a aquell país- i que el Regne Unit és un dels mercats on el grup es vol expandir.

“Pocs grups espanyols han invertit 600 milions d'euros en els últims sis anys”, va assegurar el seu president, Demetrio Carceller Arce, en l'última junta d'accionistes. Amb un ebitda anual de 104 milions, un benefici de 82 milions i un deute net baix -71,7 milions, que situen el palanquejament en el 10,5%-, el grup té una bona posició per a les inversions, centrades en el sector de l'alimentació.

Accionista de la cadena de restauració Rodilla des del 2006, el 2012 va incrementar la seva participació del 35% fins a un 85% a través d'una ampliació de capital de 9,7 milions d'euros. Rodilla factura 100 milions d'euros anuals, té més de 200 establiments entre propis i franquiciats a tot l'Estat espanyol i treballa sota les marques Rodilla, Jamaica Coffee Shop i Café de Indias.

El mateix 2012 el consorci format per Damm, Cobega i el fons Victory Turnaround va comprar per 75 milions d'euros la unitat productiva de Cacaolat, en concurs de creditors, i els nous amos de la marca de batuts hi invertiran en total 130 milions d'euros comptant la construcció d'una nova fàbrica a Santa Coloma de Gramenet aprofitant les instal·lacions de l'antiga planta cervesera de Damm, que té el 49% de la companyia. També fa dos anys, Damm va comprar per 2,6 milions d'euros la marca de cerveses Tagus a Sumol+Compal, dins un acord que inclou la distribució en aquest mercat de les cerveses del grup català. Un any abans, havia comprat una planta cervesera a Santarém, al centre de Portugal.

Damm és un grup majoritàriament cerveser, encara que en els últims anys ha diversificat el negoci entrant en altres línies com ara l'aigua embotellada –Veri i Fuente Liviana. Dels 900 milions de facturació consolidada, la companyia ingressa més de 720 milions en cervesa, aigua i batuts, segons reflecteix la memòria del grup el 2012.

La inversió més important és a Ebro Foods, on va entrar l'any 2003 i el 2012 va elevar la participació fins al 9,75%. La cervesera hi té dos representants en el consell d'administració, entre ells Carceller Arce, i està a l'aguait per si la societat estatal SEPI, el segon major accionista, posa a la venda el 10% que manté en el grup alimentari més gran de l'Estat espanyol, líder mundial en arròs i segon en pasta, amb unes vendes de 982 milions d'euros el 2012.

Fundada per August Kuentzmann Damm, es dedica principalment a la producció de cervesa, amb una quota de mercat del 26% a l'Estat espanyol, i també a altres begudes com aigua i sucs. Va entrar en els batuts amb Cacaolat i intenta controlar el peix congelat de Pescanova. Les seves marques són presents a més de 50 països.
Facturació
900 M€
Treballadors
3.065
Any de fundació
1876

El control dels Carceller

La família Carceller controla el 42% de les accions de Damm. El 27,9% del capital és de la petroliera canària Disa, de la qual és accionista de referència Demetrio Carceller Arce; el 13,95% és de Seegrund (societat holandesa participada per Japan Investments, amb seu a Xipre i propietat de Demetrio Carceller Coll, el seu pare; i el 0,083% és de Carceller Arce. Seegrund és accionista de Damm des de fa deu anys i no se sabia qui hi havia al darrere fins que la CNMV va fer un requeriment a una empresa intermèdia entre Japan i Seegrund. El grup d'alimentació alemany Dr. Oetker, amb un 25%, és el segon principal accionista.

Disa és la principal accionista, amb un 13,012% del capital, de la constructora Sacyr, del consell d'administració de la qual forma part el president de Damm.

Els problemes fiscals de l'expresident

L'Audiencia Nacional ha estimat parcialment el recurs contra la decisió del jutge instructor Pablo Ruz d'obrir judici oral contra Demetrio Carceller Arce i el seu pare, Demetrio Carceller Coll, anterior president de la cervesera, pels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. El tribunal arxiva la causa contra el fill tot descartant que aquest dirigís els negocis pels quals el pare continua estant imputat.

Basant-se en informes de l'Agència Tributària, el fiscal anticorrupció acusa Carceller Coll d'haver defraudat entre 2001 i 2009 42,34 milions d'euros en l'IRPF i 29,69 milions en l'impost sobre el patrimoni simulant que residia a Portugal i al Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El grup Damm vessa líquid per invertir

Publicat a