Borsa

Entre la por i la confiança

La borsa es refà del temor d'un conflicte a Ucraïna a través de la incipient recuperació econòmica. L'Íbex 35 toca els 10.300 punts però acaba amb un alça mínima del 0,5%.

Els grans valors del mercat espanyol han contribuït al millor
to de l'Íbex 35,
i han trencat així la tendència de les darreres setmanes

Ucraïna va posar a l'inrevés els parquets borsaris a principi de setmana. L'esclat de la crisi ucraïnesa i l'augment de la tensió amb Rússia, amb el rerefons del temor d'un conflicte bèl·lic a Europa, van sacsejar el conjunt de borses internacionals, que van iniciar la setmana amb davallades superiors al 2% (i que van enviar la borsa espanyola a pèrdues anuals). Però, tot i la gravetat de la situació a la zona i l'encara no resolt conflicte entre Rússia i Ucraïna, la tensió va començar a disminuir a mesura que avançava la setmana. Els principals parquets internacionals han anat eixugant les pèrdues de dilluns i s'han situat en un compàs d'espera fins que la situació s'aclareixi una mica més.

Això no obstant, la borsa espanyola s'ha desmarcat de la prudència de la resta de parquets i ha tingut un comportament més positiu. Els inversors han anat aprofitant els descensos de principi de setmana per prendre posicions en alguns dels valors més castigats i aquest fet, juntament amb la renovada confiança que hi ha al voltant de l'economia espanyola, ha contribuït al millor to de la borsa estatal en les darreres sessions. Així, l'Íbex 35 s'ha situat en màxims des de principi de gener, en saltar per sobre els 10.300 punts durant la setmana. No obstant això, la presa de beneficis dels inversors després de les alces acumulades ha fet caure l'índex cap als 10.164,20 punts, nivell en què es va acomiadar divendres. Aquest tancament suposa una alça del 0,49% en cinc sessions, i situa de nou el selectiu en terreny positiu en l'exercici (amb una alça del 2,50% d'ençà que començà el 2014).

La borsa espanyola ha quedat afavorida respecte a la resta de places per diferents motius. Els mercats estan cada cop més confiats que l'economia espanyola emet senyals clars de millora (com la mínima recuperació del mercat laboral del darrer mes) i s'avancen a aquest escenari més positiu prenent posicions en la borsa -en espera que el creixement es traslladi a les cotitzacions de les empreses.

Alimentant aquesta percepció ha aparegut aquesta setmana la Comissió Europea (CE), que ha tret l'Estat espanyol de la llista negra dels països amb risc, tot i advertir que encara hi ha reformes per posar en marxa. A més a més, Moody's ha millorat el ràting dels grans bancs espanyols (BBVA i Santander) i ha esvaït una mica més el fantasma de la desconfiança sobre l'Estat. D'altra banda, Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), ha tranquil·litzat els mercats en el darrer tram de la setmana en assegurar que actuarà en cas que la situació empitjori. Cal destacar que l'entitat ha decidit mantenir en el mínim històric del 0,25% el preu del diner en la reunió mensual feta dijous, per tal de no obstaculitzar la incipient recuperació econòmica de la zona euro.

En positiu.

L'optimisme s'ha contagiat a gairebé tots els components del selectiu índex durant les darreres sessions i menys d'una dotzena de valors han acabat la setmana amb números vermells (encapçalats per Técnicas Reunidas, FCC, Amadeus i Mittal Steel). En la llista dels valors més alcistes destaquen Gamesa (amb una pujada propera al 5,5%), Indra, Gas Natural, Enagás, Mediaset, Ebro Foods i els bancs Bankia i Popular (aquests últims valors perpetuant, una setmana més, l'apetit dels inversors per les entitats de mitjana capitalització).

Si bé fa algunes setmanes que destacàvem que l'atonia dels grans valors del mercat espanyol estava frenant l'avanç de l'Íbex 35, ara cal assenyalar que aquesta tendència s'ha capgirat. En la setmana que acomiadem els blue chips de la borsa espanyola (els de més capitalització borsària i amb més pes dins el selectiu índex) han tingut un comportament positiu que ha contribuït a mitigar els efectes negatius dels nervis arran la crisi ucraïnesa. Inditex, Telefónica, BBVA i Santander han esquivat les pèrdues setmanals.

La recuperació que els inversors comencen a ensumar en l'economia espanyola s'està traduint en el fet que les empreses es plantegin novament sortir a borsa per captar finançament. En aquest sentit, ja hi ha alguns grups que han anunciat la seva pròxima estrena borsària, com ara el Grupo Odigeo (propietari del portal de viatges en línia E-Dreams), que aquesta mateixa setmana confirmava que saltarà al parquet a través d'una oferta pública de subscripció (OPS) de noves accions i de venda (OPV).

Els experts esperen que després d'E-Dreams s'animin altres empreses com ara Ono, Línea Directa, Globalia i Loterías y Apuestas del Estado per tal d'aprofitar la gana inversora que hi ha als parquets cap als actius espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.