Empreses

Digalix, les taules que informen

El dissenyador de taules tàctils interactives introdueix la seva tecnologia en camps com ara museus, restauració i teleassistència

El concepte de la Xtable és que la interactivitat es treballi en grup

Potser per prejudici, la tecnologia per a telèfons mòbils i tauletes sembla pensada per a l'individu, en singular, però també hi ha lloc per a dispositius que poden desplegar l'experiència col·laborativa, la dinàmica de grup, com les taules tàctils de gran format de l'empresa barcelonina Digalix.

La taula multitàctil Xtable està cridada a imposar un nou concepte d'innovació tecnològica, prou flexible per ser una eina en àmbits tan diversos com ara els museus, la restauració, la teleassistència i la telemedicina, per esmentar-ne només uns quants.

“Després del canvi profund que va suposar per a la cultura interactiva la irrupció dels dispositius d'Apple, que han comportat el transvasament general al tàctil, nosaltres vam veure que es podia treballar amb grans formats, que podria aportar col·laborativitat, la possibilitat que tot un grup pogués participar de la interactivitat d'un dispositiu”, explica Toni Mayorgas, director executiu de Digalix, una empresa que va néixer el 2008 de l'associació de cinc socis que procedien del camp de l'audiovisual i de la tecnologia de la interactivitat. L'empresa va néixer quan ja es guaitava la crisi, cosa que abocava els fundadors de Digalix, com diu Mayorgas, a “aportar valor, amb un producte propi en sistemes interactius”. Aquesta aportació de valor s'ha materialitzat ja en quatre models de taules multitàctils. A partir d'aquests models estandarditzats, Digalix pot fer models més personalitzats, d'acord amb les necessitats concretes del client. Digalix assumeix el disseny de les taules, en col·laboració amb la firma de disseny Bel&Bel, i el programari.

La introducció de la taula multitàctil ha servit per enriquir entorns com ara els museus, “on la taula tàctil és molt més atractiva per als visitants que una pantalla de PC i un ratolí”. Anar al restaurant pot ser tota una altra cosa com a experiència d'oci, amb la possibilitat de consultar la carta i fer la comanda des de la pantalla tàctil sobre la qual es podrà consumir, i que dóna accés a internet per matar el temps d'espera. Digalix ja ha instal·lat una taula d'aquesta mena en un dels establiments de joc de Cirsa. “En aquests moments, estem parlant amb empreses del sector d'Horeca i marques de begudes per oferir el sistema multitàctil, que creiem que pot ser molt interessant per potenciar la presència de marca.”

Per a l'àmbit de la teleassistència, Digalix va presentar un ambiciós projecte el 2012, en què la taula interactiva la trobaríem en hospitals i centres geriàtrics, per ser l'eina que “allotja aplicacions per a gent gran o amb discapacitat, com connexions directes amb el metge, aplicacions per fer anàlisis, videoconferències amb familiars, etcètera”. L'educació és un altre camp que vol conrear Digalix: “L'any passat vam començar a fer propostes pensades per explotar el treball en equip en aquest àmbit, on ja tenim una base de funcionament i només cal anar incloent continguts.” Si fem una llambregada a alguns dels clients de Digalix, ens adonarem de les múltiples facetes de la Xtable. La taula multitàctil és present a l'oficina interactiva de La Caixa a l'avinguda Diagonal de Barcelona; en exposicions de l'obra social de l'entitat bancària Caixafòrum i Cosmocaixa; a Aqualogy, l'enginyeria d'Agbar, és un estri que es fa servir per treballar amb plànols, etcètera. En el camp dels esdeveniments, un altre mercat en què ha trobat oportunitats de negoci Digalix, l'empresa ha cedit les seves taules per a fires, empreses del sector farmacèutic, una indústria com Alsthom i el festival de música avançada Sónar. Tot i que el sentit de les Xtable és la col·lectivitat, una de les novetats que prepara Digalix és una taula interactiva per a ús particular: “Volem treure una línia per a particulars amb preus a l'abast: convertir una taula de menjador, de centre o la del despatx en interactiva.”

A Digalix l'abelleix col·laborar amb el món acadèmic, i té acords amb l'escola BAU de disseny i la UPC de Vilanova i la Geltrú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.