Borsa

Alegria en espera del BCE

Els inversors dipositen la seva confiança en les mesures d'estímul econòmic que es podrien adoptar a la zona euro i a la Xina. L'optimisme fa avançar l'Íbex 35 un 2,74%.

La borsa espanyola es beneficia de la baixada de la rendibilitat del
bo a deu anys, que se situa en nivells no
vistos des de l'any 2005

Els inversors han amagat en el calaix els nervis que fins ara paralitzaven els seus moviments borsaris. Durant les darreres jornades s'han imposat de nou les ordres de compra en la pràctica totalitat de borses internacionals i els principals índexs han anat escalant posicions a mesura que avançava la setmana. En el cas de l'Íbex 35, aquest corrent d'optimisme l'ha portat a acomiadar-se divendres en els 10.328,90 punts, nivell que no es veia des del 6 de març i que suposa un guany del 2,74% en cinc sessions. Després d'encadenar quatre jornades a l'alça (dilluns encara planaven els dubtes en els parquets), el selectiu índex ha obtingut una revaloració anual del 4,16%.

El bon to que ha enregistrat l'Íbex 35 en les darreres dues setmanes, en les quals s'ha disparat un 5,27%, ha situat l'índex entre els més alcistes de l'exercici, mentre que altres grans índexs com el Dax alemany o el Ftse-100 londinenc arrosseguen números vermells en el conjunt de l'any.

Però què ha canviat perquè els inversors tornin a apostar pel risc? De fet, només l'expectativa de moviments dels bancs centrals, que podrien adoptar mesures d'estímul econòmic, és el que ha estat movent els índexs en les darreres setmanes. Els mercats especulen que el Banc Central Europeu (BCE) posarà en marxa algun programa que reactivi el creixement allunyant el risc de deflació que plana sobre la zona euro. Alimentant aquesta possibilitat han sorgit diverses veus durant la setmana, fet que ha generat més confiança en els inversors.

El comissari de Competència i vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, s'ha mostrat confiat que el BCE actuarà dijous vinent, mentre que el president del Bundesbank, Jens Weidmann, creu que l'entitat ha d'adoptar mesures que donin suport al creixement econòmic a la zona euro. A part de les especulacions que han sorgit sobre els propers moviments del BCE, els mercats també confien que la Xina mourà fitxa per impedir que la seva economia caigui en el pou de l'alentiment i freni l'incipient i feble recuperació econòmica.Ara que la Reserva Federal (FED) ha anunciat que eliminarà els estímuls que havien consolidat les darreres alces borsàries, els inversors necessiten saber que disposen de suports per suplir aquestes carències. Aquí és on entren en joc les esperades mesures del BCE i la Xina, ja que els mercats encara no es refien de la fortalesa de la recuperació econòmica mundial, ja que continuen apareixent macrodades confuses que posen en dubte les valoracions assolides per algunes places borsàries.

A part de l'expectativa d'actuació dijous vinent del president del BCE, Mario Draghi, a favor de la borsa espanyola, també hi ha tingut a veure la baixada en la rendibilitat del bo, que s'ha situat en nivells no vistos des de fa nou anys. A més a més, s'han publicat algunes dades macroeconòmiques -com ara la millora de confiança- que constaten la recuperació de l'economia del país. Fets que, sumats, han acabat per atreure els inversors cap a la renda variable espanyola en espera que es consolidi la expansió.

Pel que fa al mercat per dins, cal assenyalar que les accions de Dia han rebut amb una revaloració propera al 8% setmanal l'anunci de la possible venda del seu negoci a França. Aquesta notícia ha esperonat els títols de la cadena de supermercats Dia, que s'han situat com els més alcistes de la setmana, seguits de valors que en les setmanes precedents havien tingut un comportament poc positiu, com ara Técnicas Reunidas o Viscofán.

L'evolució positiva dels grans valors del mercat, com ara Inditex, Santander, Repsol, Iberdrola, BBVA o Telefónica -que s'han tret de sobre el fantasma de la crisi a Llatinoamèrica- també ha contribuït al bon to de l'Íbex 35 en les darreres sessions.

Per contra, Gamesa, Banc Sabadell i Red Eléctrica de España (REE) han estat els fanalets vermells del selectiu índex aquesta la setmana, en la qual menys d'una desena de valors han acabat en pèrdues.

Cita clau.

En les properes jornades els inversors estaran especialment atents a la reunió de dijous del BCE. Si finalment Draghi no anuncia cap mesura extraordinària, la decepció pot dur els inversors a passar per caixa, i més encara després de les alces acumulades en les dues setmanes precedents.

A més a més, la situació a Ucraïna pot generar daltabaixos en els mercats borsaris, aliens durant la setmana que acomiadem a aquest focus de tensió que encara no s'ha resolt. Amb aquestes incerteses a sobre de la taula, el més aconsellable és extremar la cautela de cara a la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.