Empreses

Catalunya Caixa torna al positiu, amb 532 milions

L'activació dels crèdits fiscals permet deixar enrere els exercicis de pèrdues

L'entitat pot complir de forma folgada amb els venciments de deute

Ara que tothom especula sobre quin serà el seu futur o, més ben dit, qui l'adquirirà, Catalunya Caixa ofereix com a reclam per a la venda en subhasta uns resultats positius, de 532 milions d'euros, que suposen un retorn a resultats positius dos anys després.

Els bons resultats de Catalunya Caixa s'han d'atribuir, al marge del que ha generat el negoci, en gran part al fet que l'entitat financera va fer efectius en actius fiscals 2.023 milions d'euros. Els resultats publicats sota la presidència de José Carlos Pla també exhibeixen capacitat de generar negoci estrictament bancari, ja que 167,8 milions corresponen al marge d'explotació.

Pel que fa a la solvència, el banc presenta una ràtio de capital principal del 14,4%, del 12,3% en aplicació dels requeriments de Basilea III. El marge d'interessos va caure un 2,2%, fins a 500,4 milions d'euros. L'entitat destaca que la reducció ha estat mínima, tot i la caiguda dels ingressos financers a causa del traspàs de crèdit promotor a la Sareb. De fet, el marge s'eleva un 25% per damunt del que establia el pla de negoci pactat amb la Comissió Europea, i s'ha aconseguit gràcies a una contenció dels costos financers i a la revisió de les condicions d'operacions amb segments de corporativa i similars.

contenció de despeses.

El resultat d'explotació s'ha situat en 691,2 milions d'euros, gràcies a la millora del marge brut i a la reducció de les despeses d'explotació en un 13,1%, fruit de la racionalització de costos.

L'entitat, que pateix una morositat del 13%, disposa d'una taxa de cobertura del 138,3%. La seva posició de liquiditat és de 15.000 milions d'euros, una xifra que s'ha aconseguit gràcies a la recapitalització, el traspàs d'actius immobiliaris a Sareb i el gap comercial assolit. Això permetrà cobrir folgadament la totalitat dels seus venciments futurs, en un 160%. L'apel·lació al Banc Central Europeu (BCE) se situa en només 1.500 milions d'euros, uns nivells gairebé mínims.

A finals del 2013, els actius de Catalunya Caixa es van situar en 63.062 milions d'euros, amb una pèrdua del 14,9% en relació a l'exercici anterior, després d'haver venut la cartera de renda fixa privada i les societats participades que no pertanyen al negoci financer.

En l'apartat de les inversions creditícies, el saldo de crèdit a clients puja fins als 29.395 milions d'euros. Quant als recursos de clients, el volum total s'eleva fins a 37.861 milions, amb una caiguda del 6,9% respecte de l'any anterior.

La direcció del banc ha anunciat que l'estratègia a curt termini es basarà a ser “una entitat eficient, concentrada en el negoci de particulars, pimes i microempreses”. Ara mateix, Catalunya Caixa disposa d'una xarxa de 715 oficines i 4.665 empleats a Catalunya, amb una quota de mercat de l'11%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.