Empreses

Pescadors de Roses exporten el fumet al mercat australià

La firma ha signat un acord amb una empresa australiana que comercialitzarà el producte durant dos anys

Pescadors de Roses SL ha iniciat l'exportació a Austràlia i Nova Zelanda i ha iniciat converses als EUA per vendre-hi el seu producte: el fumet de peix elaborat artesanalment i extret d'una recepta tradicional de la zona i amb peix pescat a la zona nord de la Costa Brava –Palamós, l'Escala, Roses, Sant Feliu de Guíxols, el Port de la Selva i Llançà–. Els pescadors han signat un contracte amb una empresa de Melbourne, que li atorga l'exclusiva per comercialitzar en aquest territori el fumet, i de moment ja han fet la seva tercera comanda que surt en un vaixell des de València.

Fins ara la venda del fumet dels Pescadors de Roses es concretava bàsicament a Catalunya i es feia a través de Mercabarna. “Amb Mercabarna el fumet arriba a moltes peixateries de Catalunya i a mercats municipals”, segons comenta el director de l'empresa, Pere Gotanegra que assegura que tot i els inicis en l'exportació volen seguir potenciant les vendes a Catalunya. És per això que a més de Mercabarna, l'empresa té tres punts bàsics més de distribució a Catalunya gràcies a diferents acords amb empreses de distribució: Regisa a les comarques de Girona; Jacorba a les de Barcelona i Avicsa a les de Tarragona i Lleida. També han arribat a un acord de col·laboració amb una empresa gironina associada al grup Jamco que distribuirà el fumet arreu de l'Estat espanyol, a les empreses associades.

Pescadors de Roses SL és una empresa dedicada a la comercialització i promoció de les captures de peix de la zona nord de la Costa Brava. Una línia és la venda de peix fresc a grans superfícies, una segona la manipulació, evisceració, congelació i cocció de peix fresc al Port de Roses per donar un valor afegit al producte, i una tercera la venda al detall dels productes frescos i congelats a la botiga pròpia del Port de Roses i la distribució pel canal Horeca.

Pescadors de Roses SL se n'encarrega del funcionament de la planta d'envasat que està situada al moll pesquer i que té una superfície d'uns 2.000 metres quadrats. La Confraria de Pescadors de Roses és la propietària de les instal·lacions i la maquinària i la societat d'explotació per a la comercialització està formada per la mateixa confraria (un 51%) i Peixos Gotanegra (un 49%).

L'empresa es va crear el 2009 amb l'objectiu de valoritzar el peix que arriba a la llotja i segons destaca l'administrador mancomunat de Pescadors de Roses SL, Antoni Abat, “tot el peix que entra a l'empresa es compra en subhastes públiques”. L'empresa va facturar l'any passat 4,37 milions d'euros, una facturació molt superior a la que va tenir el 2012, que va ser de 2,85 milions d'euros. El nombre de quilos venuts també ha crescut: s'ha passat del 936.649 quilos de peix el 2011 als 1.121.551 quilos l'any passat.

Actualment es comercialitzen uns 2.500 litres de fumet setmanals en pots de vidre que inclouen cadascun 920 mil·lilitres –la mida ideal per a dos plats de sopa o per a quatre racions de fideuada–. Ara estan acabant de concretar i en un termini màxim d'un mes sortiran al mercat “envasos de plàstic de cinc litres per a la venda a l'hostaleria i hotels”.

L'empresa ha fet una inversió d'uns 400.000 euros en maquinària destinada a la producció de fumet que té una capacitat per arribar a produir 2.500 litres diaris. L'objectiu de l'empresa és obrir també un canal de distribució a grans superfícies.

A part del fumet, l'empresa comercialitza sonso que es ven congelat, bull i congela cargol de punxa i pasteuritza pop. El sonso, segons explica Gotanegra, es ven principalment a la Costa Brava però també a Màlaga –al sector de l'hostaleria–; el pop, que fa poc que l'empresa el comercialitza, de moment només es ven a Catalunya, i el cargol de punxa té sortida a Barcelona i Comunitat Valenciana, però també a Madrid i a Andalusia.

Es dediquen a la comercialització i promoció de les captures de peix de nord de la Costa Brava. S'encarreguen del funcionament de la planta d'envasat del moll pesquer.
Facturació
4,37 M€
Treballadors
10
Any de fundació
2009

Apte per a celíacs

L'elaboració del fumet, que serveix de base per elaborar salses, arrossos, i caldos, entre molts altres plats, es va iniciar per evitar que el peix de roca que es pescava i no es venia s'hagués de retornar al mar. El fumet envasat té una durada de dos anys i es tracta d'un producte sense additius ni conservants, no porta sal i és apte per a celíacs. “La idea és fer un producte artesanal a nivell industrial i sense canviar les receptes dels nostres avis, coneixedors de la nostra costa”, diu Gotanegra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pescadors de Roses exporten el fumet al mercat australià