Empreses

El mòbil ens delata davant de l'aparador

La catalana Planol.info i la suïssa DFRC s'alien per explicar les dinàmiques urbanes

Incrementar el coneixement sobre les dinàmiques urbanes al voltant del comerç. Aquest és l'objectiu de la col·laboració que han començat a desenvolupar l'enginyeria catalana Planol.info, responsable de l'observatori econòmic Eixos, i la firma suïssa DFRC, experta en la integració i anàlisi de dades geoespacials.

De moment, DFRC ha instal·lat uns sensors a la rambla de Catalunya -preveu ampliar-ne la cobertura a altres punts de la ciutat- amb els quals monitoritza els senyals de telefonia mòbil fins a un radi d'un quilòmetre. Els aparells detecten el rastre que deixen el telèfons que porten els usuaris quan connecten amb l'antena base, independentment de l'operadora, “són dades anònimes i agregades”, puntualitza Iwona Maciejewska, representant de la firma suïssa a Barcelona. La informació captada permet saber en temps real quantes persones hi ha en un moment determinat en una zona i el seu origen, però, el que és més important: com es desplacen per la ciutat, si s'aturen davant d'un aparador, si entren a la botiga i quanta estona s'hi estan. Aquestes dades serveixen per definir patrons de comportament sobre com les persones (residents i turistes) es mouen per la ciutat i utilitzen els espais comuns. Es tracta d'informació que pot resultar molt útil per als planificadors de l'Ajuntament, o per als comerços, per exemple.

Les primeres dades han revelat que per aquesta zona de Barcelona passen turistes de fins a cinquanta nacionalitats i que els primers són els italians, seguits dels britànics, alemanys, francesos i russos. “Els xinesos no són detectables perquè se'ls requisa la targeta SIM quan surten del país”, explica Maciejewska.

D'altra banda, en un estudi fet durant el mes de març van notar la baixada de l'activitat al migdia els dies laborables, cosa que l'empresa suïssa interpreta com la permanència de l'hàbit de la migdiada.

Els treballs de DFRC a Barcelona coincideixen amb la finalització del cens de locals comercials a peu de carrer que Planol.info ha elaborat de la ciutat: han detectat fins a 68.000 establiments. David Nogué, màxim responsable de Planol.info, pensa que de la combinació de les dades que generen les dues empreses se'n poden derivar conclusions molt útils per als gestors de la ciutat.

Així per exemple han començat a estudiar els fluxos de persones que es generen al voltant dels comerços històrics de la ciutat, molts dels quals estan amenaçats per l'actualització de les rendes del lloguer. La idea és proporcionar arguments per prendre decisions de protecció basant-se en dades sobre la freqüentació.

“Hi ha un ecosistema de pimes molt potent que si combinen les seves dades poden donar a llum nous serveis o enriquir els propis”, conclou Nogué.

Els responsables de Planol.info i DFRC van entrar en contacte fa un any i ràpidament van veure que podien fer coses conjuntament. Mentre que DFRC necessitava un soci per penetrar a Barcelona -referent internacional en smartcity-, Planol.info, que està treballant per créixer a l'exterior, pensa que pot trobar un suport en la firma suïssa: “Ens hem trobat en un moment que volem fer el salt internacional”, diu Nogué. DFRC té una oficina a Singapur i busca finançament per portar els seu servei a cent ciutats.

També en alta mar

DFRC és una pime -té quinze treballadors- dedicada a la recerca i el desenvolupament d'eines que fusionen dades de diferents fonts. A banda de treballar amb el senyal dels telèfons mòbils, també segueix el rastre dels vaixells en alta mar. Ha desenvolupat un servei que anomenen WWAIS i que combina les dades procedents dels satèl·lits amb les del senyal d'identificació dels vaixells (AIS). Amb la informació generen patrons de comportament i disparen alertes en el cas que es detectin moviments anormals: desviacions de rutes o trobades de naus en alta mar que poden ser indicis de delictes mediambientals o tràfic il·legal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El mòbil ens delata davant de l'aparador