Empreses

Créixer amb passes de prudència

Caixa d'Enginyers ha augmentat un 78% els resultats de l'any 2008 ençà

“Ser banquers és gestionar els riscos.” Una proclama, la del president de Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, que té un clar dring de prudència en el cas de la cooperativa de crèdit, que el 2013 va obtenir un benefici de 9,30 milions, un 9,92% més que l'any anterior i un 78% més del 2008 ençà.

Així mateix, els recursos de socis del grup van augmentar un 13,07%, fins als 2.809,25 milions d'euros, i el reforçament de la seva estructura financera ha estat notable, en situar els fons propis en els 131,71 milions d'euros, un 5,36% més, fins a assolir una ràtio de solvència del 12,51%, en els paràmetres que marca Basilea III. En la presentació de resultats de l'entitat, el seu director general, Joan Cavallé, va posar èmfasi en una ràtio que constitueix un dels fets diferencials de l'entitat: una liquiditat estructural del 114,82%, és a dir, que hi ha un 14,82% més de dipòsits que crèdits, mentre que al sector és del 72,77%. Per explicar aquesta migradesa en el crèdit, que va créixer el 2013 un 0,64%, fins als 1.454,26 milions, Joan Cavallé es va referir a l'esperit dels temps: “El supervisor bancari europeu s'orienta cap a l'absència en el futur de contingències en liquiditat, i una entitat petita com la nostra no pot dependre dels majoristes. Per això, la moderació en la inversió creditícia ens evita possibles episodis d'estrès en moments determinats.” Caixa d'Enginyers, tot i haver passat per la caixa del BCE quan va prestar diner a bon preu, pot vantar-se de no haver necessitat ajut.

Però la caixa, que ha volgut mantenir una cartera creditícia de qualitat -no debades la seva morositat és només del 2,33%- té una nova estratègia, que consisteix a potenciar el finançament a l'empresa, “d'acord amb el que ens demanen els nostres socis, que responen en bona part al perfil de professional autònom”. En tres o quatre anys, com va avançar Cavallé, la caixa es proposa que un 10% de l'activitat creditícia estigui emmarcada en el segment d'empreses. Ara mateix, un 88% són hipoteques i un 12%, préstecs personals, amb una petita part de finançament a la pime. Amb tot, com reconeix Cavallé, créixer en crèdit no és fàcil: “Per enguany havíem previst un 5% de creixement, però serà difícil.”

Caixa d'Enginyers, reconeguda com a millor entitat bancària d'Espanya en qualitat de servei segons Equos, any rere any solidifica la seva base cooperativa, la que configuren els seus 121.911 socis, un 7,2% més que l'any passat, amb un 31% de creixement respecte del 2008. El govern estatal, seguint instruccions de la Comissió Europea, vol instar caixes rurals i cooperatives de crèdit a constituir bancs per dipositar-hi els seus recursos. Com diu Cavallé, “si al final es concreta, només seria tenir un esglaó més, transformar el model jurídic per donar cabuda a un banc, que seria propietat de la cooperativa”.

En cinc anys d'activitat, la divisió de vida i pensions de la caixa ha assolit un volum de patrimoni gestionat de 302,28 milions d'euros, 27.000 contractes, dels quals 16.660 són pòlisses d'assegurances i, la resta correspon a plans de pensions, el patrimoni dels quals va créixer un 26,6% l'any passat. L'entitat es proposa que el 25% del total d'activitat correspongui a bancassegurances. D'altra banda, la gestora de fons va arribar a un volum de 523,42 milions d'euros.

Pel que fa a l'activitat social, Fundació Caixa d'Enginyers, ja ha esmerçat 1,50 milions d'euros en diverses línies d'actuació, entre les quals podem destacar més de 60 beques i premis, a més de cursos de reinserció laboral per a 320 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Créixer amb passes de prudència