Empreses

Gem-Med afronta el mercat global amb nous electrocardiògrafs

Abans de l'estiu llançarà dos nous electrocardiògrafs portàtils. Projecta obrir oficines a Bèlgica, al Brasil i potser als EUA

Amb distribuïdors qualificats treballarem mercats específics

Gem-Med es disposa a abastar els mercats internacionals amb el llançament de dos nous models d'electrocardiògrafs portàtils. La firma d'electromedicina especialitzada en cardiologia pensa així fer un salt de magnitud que li ha de permetre assolir l'any 2017 un volum de vendes que s'acostaria als 12 milions d'euros, segons han explicat Àngel Garcia i Jordi Vidal, director general i conseller delegat de la companyia.

Com explica Àngel Garcia Bassets, l'expansió internacional es vol tirar endavant “per la via de distribuïdors qualificats, amb un perfil molt tecnològic, que hauran de treballar en uns mercats molt específics, on obriríem alguna empresa filial”. En aquesta estratègia, segons afegeix, hom tractaria de “treballar amb clients de referència, fonamentalment hospitals i clíniques, molt importants als sistemes de salut de cada país”. En aquests moments, Gem-Med ja ha signat contractes de distribució a mercats com França, Turquia, Romania, Mèxic i Colòmbia. A l'hora de parlar de filials, les ubicacions preferides podrien ser Bèlgica, per abastar els mercats de l'Europa central, Brasil per a tota l'àrea llatinoamericana i els Estats Units, tot i que aquesta darrera possibilitats està condicionada pels costosos requeriments financers que suposa voler fer forat al vast mercat nord-americà.

Val a dir que Gem-Med, de la qual 1.200 electrocardiògrafs estan funcionant al mercat global, també ha fet incursions, en projectes que Àngel Garcia considera singulars, en diversos mercats de l'àrea d'Amèrica Central i la Xina. Per tal d'abastar aquest procés d'internacionalització, la firma està treballant en una ronda de finançament.

Resoldre mancances.

Gem-Med, una companyia que va néixer el 2004 de la iniciativa del doctor Antoni Bayés de Luna, una referència arreu en el camp de la cardiologia, va irrompre al mercat de les solucions medicotecnològiques en el camp de la cardiologia el 2007, amb la voluntat de solucionar amb el seu electrocardiògraf portàtil Gem Heart One + de 6-12 canals mancances evidents: “Vam veure que al mercat n'hi havia molts, d'electrocardiògrafs, però no eren capaços que un emissor i un receptor poguessin interoperar, a través de models estàndards.” Jordi Vidal afegeix: “El valor dels nostres dispositius rau en el fet que es poden connectar amb la història clínica electrònica del pacient, que així roman disponible per als professionals. El model de negoci per als electrocardiògrafs ara és més flexible, i la informació ha de ser compatible amb els sistemes de gestió clínica, ja sigui el repositori de dades demogràfiques com el d'imatges radiològiques.” Com afegeix Àngel Garcia, “els hospitals no només volen que els electrocardiògrafs estiguin vinculats als seus sistemes informàtics, sinó que a més volen que l'accessibilitat permeti la mobilitat dels cardiòlegs, els quals han de poder rebre en un dispositiu mòbil un electrocardiograma per a la seva anàlisi”.

A més a més, Gem-Med posa al servei dels professionals una plataforma web de gestió intel·ligent dels electrocardiògrafs portàtils al núvol, el Gem Heart Cloud, accessible des de qualsevol navegador web.

En l'oferta de Gem-Med, a banda del programari i maquinari per promoure la interconnexió, i dur l'electrocardiograma on es vulgui i quan es vulgui, també hi ha “el servei d'interpretació remota de cardiòlegs a àmbits com dispensaris de grans empreses”.

Amb els nous electrocardiògrafs portàtils Gem Heart Two i Gem Heart Tablet, que seran al mercat abans de l'estiu, “hem incorporat l'electrònica de consum dels dispositius mòbils, amb una base Linux per al programari”, diu Vidal, que justifica que el producte sigui integral –inclou dispositiu mòbil i programari– en el fet que “el sector sanitari, pel seu ajustament constant en els costos, no es pot permetre l'obsolescència del sector de l'electrònica de consum, que es troba en els tres anys, i per això nosaltres oferim uns portàtils que poden depassar els 10 anys de vida”.

Gem-Med disposa actualment d'oficines obertes a Madrid i Sevilla, a banda de la central de Barcelona. A tot l'Estat espanyol, competeix amb grans grups multinacionals com ara General Electric o Philips, i ha aconseguit desenvolupar una clientela important a diverses comunitats autònomes. A Catalunya, on manté una posició de lideratge, ha aconseguit guanyar concursos tan importants com els contractes marc bianuals del CatSalut. La companyia d'electromedicina ha signat contractes amb 70 hospitals.

Cap al diagnòstic electrònic casolà

No només per emprendre l'aventura dels mercats globals cerca finançament Gem-Med, sinó també per afrontar els nous reptes que plantejarà, o que més aviat ja està plantejant, el sector de salut a l'àrea de l'electromedicina, com ara el disseny de dispositius mòbils per a l'àmbit domèstic, que poden permetre a l'usuari realitzar pel seu compte tasques de diagnòstic amb l'electrocardiògraf portàtil. Que l'usuari es pugui fer a casa un electrocardiograma és ja una realitat perfectament observable als Estats Units. Hom considera que el desenvolupament d'aquesta nova línia de negoci dependrà fonamentalment de l'interès que hi mostrin en els pròxims anys les operadores de telefonia mòbil, que ja comencen a veure esgotat el negoci de veu i tràfic de dades, i estan posant l'ull en l'àmbit de salut. A banda de l'interès que hi vulguin mostrar les grans companyies de telecomunicacions, també serà fonamental per al creixement d'aquest nou negoci el redisseny dels sistemes públics de salut, sota principis de sostenibilitat econòmica. Com diu Àngel Garcia, “tot dependrà del canvi de model del sistema de salut, que haurà de ser més sostenible del que ha estat fins ara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gem-Med afronta el mercat global amb nous electrocardiògrafs