Empreses

La tortosina Captio desperta l'interès del gegant KonicaMinolta

La multinacional japonesa vol aprofitar el sistema de gestió de rebuts ideat per l'empresa catalana, que multiplica per quatre la facturació

La feina que treu al departament d'administració és considerable

En alguna ocasió, l'escriptor Arturo Pérez-Reverte ha explicat, sense estalviar sornegueria, que una de les tasques més feixugues de la seva etapa com a corresponsal de guerra era retornar a casa i haver de passar comptes amb el personal d'administració de la cadena de televisió on treballava. Explicava Pérez-Reverte que a segons quin comptable se li feia difícil d'entendre que en temps de guerra no és senzill obtenir un rebut quan s'ha hagut de pagar un grapat de diners per poder disposar d'un cotxe o d'un telèfon operatiu.

El cert és que, encara que no s'estigui ocupat esquivant bales enmig d'un foc creuat, conservar íntegres i impol·luts els tiquets de compra no acostuma a ser cosa senzilla per a gairebé ningú. La solució que l'empresa catalana Captio ha desenvolupat per facilitar la custòdia i l'ordenació dels justificants de despesa permet poder despreocupar-se de tots els tiquets i de la paperassa que tradicionalment ha calgut classificar per poder recuperar la quantitat gastada. Igualment, posa fi a l'obligació d'haver de conservar aquests documents (ni més ni menys que durant quatre anys) per evitar problemes en cas d'una possible inspecció d'Hisenda.

Interès.

La solució funciona tan bé que la multinacional Konica Minolta ha volgut integrar el servei a la seva cartera de productes de gestió de documents.

Dan Moser, responsable de màrqueting de Captio, confessa que l'aliança es troba encara en la fase inicial i que el producte que oferiran de manera conjunta no estarà llest fins l'any vinent. Es tracta, bàsicament, de poder aplicar a una escala més gran (pensant en la maquinària d'escàner i la tecnologia de reconeixement òptic del gegant japonès) una eina que inicialment es va crear per aprofitar les possibilitats que ofereixen els telèfons mòbils. Filipe Ribeiro, cap de producte de Konica Minolta, ha posat de manifest que “amb aquesta solució tornem a innovar en els serveis que donem als nostres clients i atenem les seves necessitats amb una plataforma que augmenta la seva productivitat i estalvia temps de gestió”.

Captio aprofita la tecnologia del cloud computing (núvol d'internet) i parteix de la idea que una simple fotografia realitzada amb el telèfon mòbil permet despreocupar-se dels justificants i tiquets de despesa. En el mateix moment en què l'aplicació capta la fotografia del tiquet, l'emmagatzema al núvol i en processa les dades bàsiques (data, proveïdor-cobrador i quantitat de l'operació). Permet també adjuntar-hi informació addicional, per complir d'aquesta manera amb les possibles singularitats de cada cas concret (empreses que poden demanar informació addicional, com per exemple els motius pels quals s'ha efectuat aquella despesa).

La fotografia genera, de manera automàtica, el full de despeses i passa directament als sistemes de comptabilitat de l'empresa. Captio apunta que l'avantatge és notable ja que “els treballadors que reporten les seves despeses no han de gastar ni un segon en tasques administratives” i, de la mateixa manera, també simplifica la feina del comptable, perquè el mateix sistema “comprova automàticament que cada despesa compleixi la política marcada per l'empresa. El procés de revisió queda automatitzat i controlat fins al mínim detall”. Per exemple, l'aplicació dóna l'alerta quan detecta que alguna de les despeses que es reclamen s'ha produït en cap de setmana o fora de l'horari laboral.

Captio, que tot i tenir seu a Barcelona conserva a Tortosa la que va ser la seva base d'operacions inicial, admet que l'eina té caràcter fiscalitzador però ho justifica amb el fet que “es tracta d'un tema de productivitat, tota la feina que traiem al departament d'administració d'una empresa és considerable”.

Dan Moser assegura que el pas endavant és evident: “te'n pots oblidar del paper”. A més, Captio ha obtingut l'homologació de l'Agència Tributària, cosa que vol dir que la fotografia arxivada disposa de les mateixes garanties legals que pugui tenir el tiquet en paper. Sobre aquest punt, Dan Moser explica que la legalitat obliga a conservar els rebuts durant un període de temps determinat i que, avui en dia, aquesta és una previsió anacrònica: “Amb vista a una possible inspecció, hi ha l'obligació de guardar el paper fins a quatre anys, una cosa absurda perquè la durabilitat del paper tèrmic és molt reduïda.”

Lo mòbil és vida

Amb arrels a les Terres de l'Ebre, Captio s'ha trobat amb què, igual com passa amb lo riu, el telèfon mòbil també és font de vida.

L'empresa catalana té arrencada la seva presència als mercats exteriors i, de fet, té oficina a Mèxic. Des de l'Amèrica central espera iniciar un procés d'expansió cap a Llatinoamèrica ja que, a diferència del que passa als Estats Units, és un mercat verge de solucions com les que ofereix Captio.

Mentre a l'Estat espanyol ja ha captat clients de la talla de Telefónica, Bankinter, FIATC, Carglass o Torres, l'empresa també preveu obrir nous mercats a Europa. En aquest sentit, els primers passos els farà en països on la legislació és similar a l'Estat espanyol (en relació a l'exigència de conservació de tiquets i justificants de despesa) i, per això, pensa apostar per Itàlia i França. “Són països interessants per a la nostra proposta de valor” diu Dan Moser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La tortosina Captio desperta l'interès del gegant KonicaMinolta