Empreses

Biosystems obre oficina a Algèria en un any en què creixerà el 10%

El fabricant de reactius i instrumental per a anàlisi clínica recull els fruits de la seva darrera generació d'analitzadors de bioquímica. Exporta el 98% del que produeix a un total de 106 mercats

La companyia inverteix el 10% del que factura en recerca i desenvolupament

Biosystems, fabricant de reactius i instrumental per a laboratoris d'anàlisis clíniques, obrirà oficina a Algèria enguany, en un exercici que l'empresa preveu cloure a un bon ritme de creixement, del 10%, gràcies a la bona acceptació al mercat de la darrera generació del seu analitzador de bioquímica i a les noves línies de reactius, a més a més de l'activitat de la seva xarxa de deu filials als mercats globals.

Biosystems, fundada i radicada a Barcelona, preveu acabar l'any amb 60 milions d'euros en vendes als 106 mercats en què es present, amb un 98% del negoci suportat per l'exportació.

Segment concret.

L'acusat tarannà exportador d'aquesta empresa fundada l'any 1981 per Josep Bach s'explica pel nínxol de mercat que ocupa. Com explica el seu director general, Antonio Elduque, “els nostres clients són els laboratoris d'anàlisi clínica petits i mitjans, que encara ocupen una gran franja de mercat a estats com Rússia, Xina, Brasil o Índia, on és habitual que l'usuari acudeixi a un establiment privat a demanar una anàlisi de sang o orina”. En els països desenvolupats, com els de la UE o els EUA, els grans laboratoris d'anàlisi clínica pràcticament ocupen tota l'oferta, tot deixant el petit laboratori en una posició residual. Biosystems serveix a aquests establiments que, a diferència del gran laboratori, tenen un nivell d'automatització mitjà, amb capacitat per realitzar unes 1.000 anàlisis diàries, lluny de les ràtios que poden assolir els laboratoris dels grans hospitals. Actualment, la xarxa de clients amb analitzadors automàtics de Biosystems ja arriba als 10.000 laboratoris. En el cas d'Algèria, que aviat tindrà oficina de Biosystems, l'empresa barcelonina hi ha dipositat esperances justificades, després d'haver aconseguit exportar a aquest país del Magreb uns 850.000 euros. L'empresa compta doblar aquesta xifra a curt termini.

Els bons resultats que s'auguren per a enguany són el fruit de la introducció al mercat, l'any passat, de l'analitzador BA 400, amb capacitat per realitzar 400 anàlisis per hora -el primer analitzador automàtic de Biosystems, l'A-25, era capaç de processar l'any 2005 unes 250 mostres per hora.

La innovació tecnològica d'aquesta eina, com explica Antonio Elduque, consisteix “en la seva font de llum, que utilitza leds en lloc de làmpades tradicionals, cosa que permet una lectura de les mostres més ràpida i una vida del dispositiu lumínic gairebé infinita”. L'R+D és tractada amb molta cura a Biosystems, que hi inverteix el 10% del que factura, i té dues línies ben definides: “d'una banda, hi la millora contínua, fer evolucionar els reactius tradicionals perquè guanyin en precisió, sensibilitat i durada, i d'altra banda, es tracta de sumar a la nostra oferta productes complementaris, com ara la nova línia de reactius per a anàlisi de coagulació, sense oblidar esmerçar esforços a treure al mercat productes rars, que potser generen poques vendes, però que poden ser una porta d'entrada a nous laboratoris”. En el BA 400, l'empresa hi ha invertit entre 10 i 15 milions d'euros en cinc anys de feina.

En aquest mercat dels reactius per a laboratoris d'anàlisis, el negoci es fa amb els components bioquímics, no pas amb la instrumentació, que el distribuïdor cedeix al client justament per vincular-lo comercialment per un període llarg de temps. Hom considera que un analitzador cedit a un laboratori amb un volum de 100 pacients per dia pot generar un consum de reactius de 15.000–20.000 euros anuals.

El vi, un mercat paral·lel

Biosystems no s'ha volgut limitar a l'àmbit de les anàlisis clíniques, i ja fa dos anys que conrea les possibilitats d'un mercat paral·lel, com és l'enològic, que, com assegura Antonio Elduque, “disposa d'una tipologia d'anàlisis molt semblant, tant pel que fa als reactius com a l'instrumental”. Empreses senyeres del sector a Catalunya disposen d'analitzadors amb capacitat de 120 anàlisis per hora. L'empresa ja ha aconseguit participar en una joint-venture a Califòrnia per promoure analitzadors i reactius en aquest estat de la Unió. El sector de les anàlisis bioquímics en enologia podria generar un negoci d'entre 10 i 20 milions d'euros.

Aquest segment, com diu Elduque, “a les grans multinacionals no els interessa, i així n'hem esdevingut especialistes a escala mundial.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biosystems obre oficina a Algèria en un any en què creixerà el 10%