Empreses

Els peixos també saben jugar a golf

Albus Golf aconsegueix consolidar la seva bola de golf biodegradable i ecològica a mercats d'arreu del món

Es tracta d'un producte que no és per al golf convencional

Un jugador fa un swing davant el mar, la bola s'enlaira, cau a l'aigua, i al fons es degrada i el seu nucli de pinso serveix d'aliment als peixos. És el microrelat del negoci que ha aixecat Albert Buscató al capdavant d'Albus Golf, una firma que va néixer el 2008 i que actualment ja fa negoci a 38 països, amb una filial oberta a l'estat de Florida, als EUA.

Un projecte empresarial com aquest només es podia consolidar si es disposava d'un producte molt innovador, i l'Ecobioball ho és, en la seva doble condició de bola biodegradable i aliment per als peixos, que permet practicar el golf en entorns marins, mantenint el respecte per l'entorn natural. Com alerta Buscató, “es tracta d'un producte de golf, però que no es fa servir per al golf convencional, sinó per a una veta de mercat específica, és un nou concepte”. Al llarg de tots aquests anys, la tasca principal d'Albert Buscató ha estat justament fer veure als seus clients potencials que Ecobioball “és, de fet, un nou concepte de lleure, en què el joc del golf apareix com una activitat ecològica”.

Els segments de mercat que s'interessen per l'Ecobioball són hotels i complexos turístics situats a la primera línia de costa, empreses organitzadores d'esdeveniments, navilieres de creuers, propietaris de iots o particulars. Atesa aquesta tipologia de clients, no és estrany que alguns dels seus clients estiguin localitzats en llocs tan exòtics com les illes Maldives o les Seychelles. La seva gran juguesca de mercat són els Estats Units, després que l'empresa s'ubiqués a Coral Glabes, a l'estat de Florida, l'any passat. “Indubtablement, és el mercat amb més possibilitats, amb les grans botigues de pesca i golf, però també els hotels i els clients particulars.” De fet, la idea de crear una pilota ecològica i biodegradable va néixer als EUA, però a Nova York, quan Buscató va visitar un gran tee de pràctiques de golf, protegit amb xarxes, al moll 59 de la zona portuària, i va barrinar si es podia fer una bola que pogués anar a l'aigua sense causar dany ecològic. Va observar que al mercat ja hi havia boles biodegradables, però cap que afegís un nou valor, el de servir d'aliment als peixos. Una nova qualitat que permetria practicar el golf en entorns marins d'acord amb el que fixa la norma, concretament l'annex V del protocol Marpol que va publicar la International Maritime Organization (IMO) el 1988, i que prohibeix el vessament de qualsevol mena d'element plàstic al mar, justament perquè no és biodegradable i té un impacte contaminant molt alt.

Fins a assolir un negoci que a hores d'ara se situa en els 100.000 euros, la progressió del negoci d'Albus Golf ha estat òptima, del 2010 ençà, any en què es van comercialitzar 10.000 boles: el 2011 ja van ser 25.000, l'any següent 50.000 i el passat, 100.000. Durant aquests anys, Albus Golf ha aconseguit tenir a la seva cartera de clients grans cadenes hoteleres com ara Four Seasons o Jumeirah, o ser requerida per jugar al golf a la coberta d'un portaavions retirat, a San Diego (Califòrnia) o en un transatlàntic reconvertit en hotel, fondejat al port de Rotterdam.

Desenvolupar producte.

Les boles Ecobioball ara es poden servir en kits que incorporen una estora, pals de golf, una bandereta flotant i un tee. Un nou desenvolupament serà vendre un format de 24 unitats -fins ara el que se servia era de cent- per tenir un millor accés al client final. Com explica Albert Buscató, “així els hotels podrien comercialitzar les boles a les seves botigues. Així mateix, ens pot oferir una millor entrada a canals com ara les botigues de pesca i de golf”. Actualment, un joc de 100 unitats costa al mercat 85 euros.

Òbviament, entre els projectes de futur també hi ha l'expansió geogràfica d'una empresa que materialitza pràcticament tot el seu negoci als mercats globals, des del Canadà fins a Austràlia. “En aquests moments ja estem treballant les possibilitats de negoci de Dubai, on s'estila el model turístic de resort en illa turística”. Albert Buscató no descarta que en un futur pugui obrir una altra delegació, al sud-est asiàtic: “Si el negoci al sud-est asiàtic creixés, podríem pensar a instal·lar-nos a Bangkok.”

La bola Ecobioball, un producte que té la protecció d'una patent, ha estat certificada per Aplus+ com a producte biodegradable, segons el mètode OCDE 301D; no tòxica per als peixos, segons OCDE 203, ni per als crustacis Daphnia magna, segons OCDE 202.

Albus Golf treballa amb diversos proveïdors per a les diverses fases de realització de la bola de golf biodegradable i ecològica. Albert Buscató està especialment orgullós que hi participin presos joves adscrits al programa del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire). Com diu, “ens satisfà que puguem ajudar persones que estan en un procés de reinserció social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els peixos també saben jugar a golf