Empreses

Bloom busca inversors en eines de neurociència per a la medicina

Estimular amb tècniques de videojoc persones amb síndrome de Down i moure una cadira de rodes amb la ment són dos dels seus projectes

El ‘gaming' és clau per treure profit de les noves tecnologies en medicina.

Dos anys després de la seva creació, Bloom Centre 3D i Tecnologies Emergents de Girona posa èmfasi en la seva activitat de neurociència. “És el nostre tret diferencial”, assenyala el seu director, Richard Hebert, segons el qual“si el segle XX va ser el de la investigació sobre el càncer i la sida, el segle XXI ho serà de les malalties neurodegeneratives, un àmbit on tothom està invertint molt”. I el que busca Bloom són inversors interessats a desenvolupar projectes mèdics. Com un sistema pel qual amb un casc neuronal es pugui moure una cadira de rodes amb la ment.

Un altre projecte en què participa, integrat en un consorci de 15 empreses i entitats que està en espera de finançament de la UE per desenvolupar-lo, consisteix en l'estimulació de persones amb síndrome de Down. Una eina per a neurobiòlegs que amb l'ús del casc neuronal crea regressions a la infantesa de l'usuari i dissenya videojocs amb estímuls perquè sigui capaç de relacionar-se millor amb l'entorn i ser més autosuficient. “El gaming és la clau per treure el màxim profit de les noves tecnologies en medicina”, explica Hebert, que apunta a les possibilitats que hi ha per tractar malalties com l'Alzheimer. “S'han creat tècniques d'estimulació que fracassen perquè són avorrides i el pacient es cansa. Amb tècniques de videojoc això no passa, no dic que es diverteixin perquè estar malalt no diverteix, però progressen perquè no perden l'interès”, apunta.

Amb dues persones treballant al centre -l'altra és Marc Batallé, responsable d'innovació i producte-, el centre té el doble objectiu de promoure i atreure talent i empreses. Treballa sobre quatre línies d'acció: la infraestructura i els serveis, la difusió, la formació i la promoció. En aquest sentit, és un centre sense ànim de lucre que amb el que ingressa per la seva activitat cobreix les despeses de funcionament i reverteix l'excedent en la renovació del material i els equipaments. L'espai especialitzat es destina bàsicament a les empreses, grups d'investigació i institucions perquè puguin aportar un valor afegit en els productes que generen. Per això és un lloc ideal per a les productores audiovisuals amb qualsevol format, però també per a empreses publicitàries i altres sectors que tracten amb la imatge. “El nostre assessorament a empreses, institucions, emprenedors, estudiants... és gratuït; si el cobréssim el pressuposts es multiplicaria per cinc. Escoltem les seves necessitats i els fem una proposta de solució, orientant-los sobre el cost econòmic i qui els pot desenvolupar el projecte”, diu Hebert, que defineix el seu equip com “ambaixadors de la tecnologia que fan veure a la gent que hi ha maneres diferents de fer les coses”. En molts casos, el projecte l'acaba desenvolupant Bloom amb personal del Parc Científic. Aquesta és una de les fonts d'ingressos, juntament amb el lloguer d'espais i material. L'any passat es van cobrir despeses i es preveu que aquest, amb un pressupost de 150.000 euros, s'aconsegueixin beneficis.

Ubicat a l'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de Girona, Bloom permet investigar i treballar des de les últimes tecnologies de 3D fins a qualsevol assaig en tots els suports multimèdia, passant per la generació de videojocs o projeccions en 180 o 360 graus. Hebert destaca que l'element principal que el converteix “en un projecte únic a Europa és el fet de disposar de tantes tecnologies tan complementàries en un mateix lloc”, així com que tots els elements tecnològics de què es disposa “poden sortir on faci falta perquè són portàtils”.

Bloom coordina el Festival Internacional Mapping, que tindrà lloc a Girona del 30 de juny al 3 d'agost, en el qual es projectaran sobre cinc façanes d'edificis emblemàtics, 16 dels quals en la categoria professional. Set escoles aportaran les seves creacions, que formaran part d'un mapping que crearà Bloom.

L'Objectiu

Referent europeu en estereoscòpia

La unitat de negoci Bloom és el nucli del Clúster Tic Media de Girona, una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Girona i del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Cofinançat amb fons Feder de la UE, es va inaugurar el juny de 2012 i el seu objectiu és potenciar el creixement econòmic de la regió situant-la a l'avantguarda de la tecnologia 3D i multimèdia, fent de Girona referent europeu en estereoscòpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bloom busca inversors en eines de neurociència per a la medicina