Empreses

Urbiotica entra al Brasil l'any en què doblarà la facturació

La firma desenvolupa projectes de gestió de trànsit i aparcaments al Brasil i Xile. Enguany l'empresa preveu obtenir beneficis

Aviat presentarà les tecnologies en recollida de residus i control ambiental

En un any en què el negoci ha d'enlairar-se fins a doblar la facturació de l'any 2013 i aconseguir beneficis, Urbiotica, empresa que desenvolupa solucions de gestió de ciutat intel·ligent, en camps com trànsit i aparcament, gestió de residus i control de la qualitat de l'aire, farà un pas important en l'expansió internacional amb un projecte al Brasil, on tindrà de soci la firma local Areatec.

Com explica la directora adjunta d'Urbiotica, Irene Compte, “amb el nostre soci brasiler Areatec estem desenvolupant a São Paulo un projecte d'aparcaments i mobilitat intel·ligent”. El Brasil no és l'única fita que Urbiotica ha assolit en el seu periple per les Amèriques, ja que l'empresa també té un altre projecte en fase germinal a Xile. Així mateix, també sondeja les possibilitats que puguin oferir mercats com ara Colòmbia, el Canadà o Xile. Com assegura Irene Compte, el model d'internacionalització serà semblant a cada país, d'associació amb empreses locals, bons coneixedors del mercat.

tancar amb beneficis.

Com remarca Irene Compte, “les previsions per al 2014 són bones, de creixement, després de sis anys d'activitat, no hem d'oblidar que vam néixer al principi de la crisi, en un sector que podem dir que encara no existia.” A banda de doblar el milió d'euros que es va facturar l'any 2013, enguany Urbiotica tancarà amb beneficis després d'uns quants anys de pèrdues.

La firma barcelonina, que des dels seus inicis va orientar l'activitat als mercats globals, des de l'estiu de l'any passat observa com també s'anima el mercat interior: “des de l'estiu del 2013 veiem el mercat interior més accelerat, més interessat, i són més els projectes que es concreten en comandes, ni que siguin de 20.000 euros.” És una revitalització que, com explica Compte, també s'evidencia al mercat europeu on, de fet, Urbiotica localitza els projectes de més emvergadura.

Un total de 10.000 sensors distribuïts arreu són l'empremta de la tecnologia d'Urbiotica, que ha consolidat la seva proposta en el camp de la mobilitat, en què ofereix tecnologia (sensors, encaminadors i part del programari) per capturar dades i portar-les a la informàtica al núvol perquè siguin processades en projectes d'aparcament intel·ligent a la ciutat i control dels fluxos de trànsit. Els sistemes de gestió d'Urbiotica monitoren el trànsit de ciutats com Figueres, l'Hospitalet i Niça, a Occitània. En aquestes experiències, Urbiotica ha treballat amb el que Irene Compte anomena un “ecosistema” d'empreses, en què exerceix d'empresa que ofereix una tecnologia, però no pas el servei, amb la qual cosa les fases finals del projecte corresponen a empreses que, per exemple, desenvolupen aplicacions per a mòbil destinades a l'usuari final que ha d'extreure informació de l'explotació de les dades.

cultura del consorci.

Pel que fa als clients, si bé de vegades poden ser les administracions, habitualment són empreses de serveis que treballen per a les administracions públiques, com a concessionàries dels serveis de recollida d'escombraries o gestió dels aparcaments. Un exemple clar d'aquesta cultura del consorci en què se sent còmoda, Urbiotica va tenir lloc a Niça, on va formar part del grup d'empreses Cinc Global, tot establint una forta aliança amb la companyia francesa Mentis Services, que dissenya el maquinari de l'interior dels parquímetres. Com diu Irene Compte, “són projectes concebuts i executats a tres bandes: l'empresa que proveeix la tecnologia, com la nostra; la que gestiona el servei i l'administració que, en darrera instància, és la directora del projecte”.

En el camp de la gestió dels residus, Urbiotica està concloent la fase pilot d'un sensor que mesura el nivell d'omplerta dels contenidors cosa que, com explica Compte, “ajuda els serveis de recollida de la brossa a optimitzar les seves rutes de servei.”

En el camp del control ambiental, també s'ultimen els projectes de sensors de mesura de la qualitat de l'aire i la contaminació acústica a ciutats especialment denses. Totes aquestes iniciatives, que ja clouen la fase de recerca i test a ciutats com Figueres, Niça, l'Hospitalet i Viena, i pobles com Tiana, tindran l'estrena al mercat al novembre vinent, durant la celebració de la fira d'Smart City, que té lloc a Barcelona. A curt termini, Urbiotica no descarta endinsar-se en altres camps de l'univers de la ciutat intel·ligent, com ara l'enllumenat o la seguretat industrial.

fiabilitat.

En interrogar Irene Compte sobre la diferència entre la tecnologia d'Urbiotica i la dels seus competidors, Compte explica que “la nostra tecnologia no és òbvia, treballa en unes condicions molt dures, les que ofereix un entorn tan complex com la ciutat per a una tecnologia sense fils, que ha de lluitar amb obstacles com murs, arbres, etc...”. Compte hi afegeix: “treballem amb algoritmes que aprenen del que passa a l'entorn i són capaços d'autoregular-se.” Urbiotica pot vantar-se d'exhibir davant dels seus clients, en el cas de la solució per als aparcaments, una fiabilitat que assoleix el 97%.

transferència tecnològica

Col·laboracions reeixides

Si d'alguna cosa estan orgullosos a Urbiotica és dels bons resultats en la col·laboració amb la Universitat. Urbiotica ha fet transferència tecnològica amb diversos grups de recerca de la UPC, la Fundació CIM, vinculada a la Facultat d'Enginyers Industrials, el CSIC o la UPF. La directora adjunta d'Urbiotica exhibeix com a mostra del compromís de la companyia amb la transferència tecnològica el fet d'haver llicenciat, amb la inversió que comporta, una patent de la UPC, un sensor d'aparcament, per portar-lo al mercat. “És així com podem competir amb empreses de Califòrnia i demostrar que estem al seu nivell.” Pel que fa a l'emergent sector de la ciutat intel·ligent, Compte diu que “les coses s'estan concretant, les empreses defineixen el seu lloc, una fa plataforma de dades, una altra dispositius, etc...i els projectes es fan realitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Urbiotica entra al Brasil l'any en què doblarà la seva facturació