Empreses

Sorbcontrol preveu vendre el 170% més per la innovació

L'empresa de control de vessaments ha ideat una barrera autoinflable per a la contaminació al mar que ha estat la punta de llança del pla d'internacionalització

Sorbcontrol, una empresa especialitzada en la lluita contra els vessaments contaminants a la indústria i el mar, preveu facturar aquest any un 170% més que el 2013, gràcies a l'impuls de les exportacions, que suposen ja la meitat de les vendes totals. Això malgrat que l'empresa de Sant Pere de Ribes (Garraf) va encetar la seva experiència internacional el 2012, en un primer moment a Europa i, més recentment, a l'Àfrica.

Per a Miguel Rodríguez, responsable comercial i fundador de la firma, la clau d'aquesta satisfactòria resposta dels mercats estrangers està en la innovació. En concret, Sorbcontrol s'ha presentat a l'exterior amb una nova barrera autoinflable, en el desenvolupament de la qual s'hi han invertit dos anys de feina. “Aquest invent suposa una fita per a una empresa de la nostra dimensió; no hi ha en el mercat ningú amb un equip com el nostre”, explica Rodríguez.

Quan es produeix un vesament d'hidrocarburs al mar, primer cal fer una intervenció urgent per controlar la taca i que no s'estengui. La manera més efectiva de dur a terme aquesta operació és encerclant la fuita amb uns flotadors de forma cilíndrica que aturen l'expansió. Les solucions existents en el mercat obliguen a tenir uns operaris amb equips especials inflant un per un cada flotador abans de llançar-los al mar. La innovació introduïda per Sorbcontrol consisteix en unes barreres que s'omplen d'aire soles a mesura que es van desplegant. “Així es redueix el temps per atacar el problema i es minimitzen els costos perquè no cal una intervenció especialitzada en la instal·lació,” apunta.

A més de la barrera de contenció, Sorbcontrol també proveeix els equips mecànics de recollida del vessament i els dipòsits eventuals de gran capacitat per a l'emmagatzematge de la substància. Es tracta d'una gamma completa per a l'actuació al mar que l'empresa comercialitza amb el nom de Grintec. L'estrebada de les exportacions s'ha concentrat bàsicament en aquesta línia de productes, però Sorbcontrol també fabrica material absorbent per a vessaments en indústries, que es ven sobretot a Espanya. Ara acaben d'obtenir una autorització per a la comercialització a Itàlia, per la qual cosa veuran créixer les vendes exteriors d'aquesta línia.

La dedicació inicial de l'empresa era comercialitzar producte aliè, però a partir de 2009 comencen a desenvolupar producte propi amb la incorporació d'un enginyer industrial a la firma, que treballa braç a braç amb Miquel Rodríguez, que suma experiència professional en el sector -va treballar a l'empresa que va intervenir en el desastre del Prestige- i coneixement de les necessitats del client, en haver assumit la cartera comercial.

Però la irrupció de la crisi a Espanya els va obligar a pensar en l'exportació, i van buscar l'assessorament d'Acció a través del programa d'iniciació a l'exportació. “Vam començar en una primera fase a sondejar Europa i, en concret, França, Itàlia, Noruega i Turquia, i vam veure que en els dos primers les compres han anat bé”, diu Juan Francisco Pozzi, director financer. En una segona fase i de la mà de l'Icex, aquest cop, han penetrat a l'Àfrica: Angola, Nigèria, Ghana, Tunísia i Algèria. “Pensem que tenim terreny per córrer en aquesta part del món perquè hi està arribant inversió, és més estable i comencen a tenir la necessitat de complir amb els estàndards de seguretat”, diu Pozzi. També comencen a fer incursions als països àrabs, on hi ha molta competència però que és un mercat amb un gran volum.

L'objectiu que ara es marca l'empresa és que el pes de les exportacions es consolidi en el 70% de la facturació en tres anys. Aquest avenç ha de ser compatible amb una recuperació de les vendes a Espanya, mercat en què pensen que tenen marge per seguir creixent.

L'empresa està embarcada en un procés de millora contínua. Ara ha signat un acord amb l'Escola Politècnica d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú per nou material.

Una mínima estructura per flexibilitat

Sorbcontrol subcontracta la producció dels seus articles a proveïdors locals. De fet l'empresa que fa les barreres de contenció és una firma del mateix polígon de Sant Pere de Ribes que estava especialitzada a fer envelats i tendals. Un altre soci ha assumit la producció de les màquines skimmers que recullen els vesaments. Així, l'equip de producció de la companyia és mínim i dedicat al material absorbent i al muntatge d'alguns productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sorbcontrol preveu vendre el 170% més per la innovació