Borsa

Temps per reflexionar

La tendència a l'alça de les borses es manté, però amb la mirada posada en els diferents conflictes oberts i en la marxa econòmica. L'Íbex-35 suma un 0,37% setmanal.

La crisi a l'Argentina, que anuncia suspensió de pagaments a final de mes, passa desapercebuda en els valors amb interessos
en aquest país

L'apetit per la renda variable continua creixent. La manca d'inversions alternatives que donin rendibilitats atractives està empenyent els inversors a mantenir les posicions en la borsa i a aprofitar els descensos per obtenir oportunitats a millor preu. Ni els dubtes que sobrevolen els parquets ni el vertigen pels nivells assolits per un bon grapat d'índexs han aconseguit invertir aquesta tendència alcista de les borses, que a poc a poquet van escalant posicions setmana rere setmana.

No obstant això, els inversors mantenen els ulls ben oberts davant les diferents incerteses que els envolten i que poden acabar per colpejar els mercats borsaris en el curt i mitjà termini. I és que no són pocs els conflictes que planen pels parquets i que han incrementat la prudència dels inversors els darrers dies.

Per una banda, la tensa situació a l'Iraq s'ha traslladat ja al preu del petroli, que cotitza en màxims dels darrers nou mesos, i ha revifat els temors sobre el perill que aquest encariment de l'or negre pot tenir en la feble recuperació de l'economia mundial. El barril de petroli Brent (el de referència a Europa) cotitza als voltants dels 114 dòlars però els experts han fixat en els 130 dòlars el preu a partir del qual l'impacte sobre l'economia pot ser més perillós. Així que el nerviosisme sobre aquest tema està, de moment, controlat.

D'altra banda, els conflictes a Ucraïna continuen sense solucionar-se i tot i que han passat a segon pla per als inversors, aquests continuen mirant de reüll cap a aquesta zona no fos que qualsevol maniobra del govern rus acabi per sacsejar les borses europees.

A més a més, la crisi a l'Argentina, que a principis de setmana va anunciar una possible suspensió de pagaments a final de mes, ha posat en alerta els inversors que temen que els problemes a Llatinoamèrica acabin per contagiar les grans multinacionals espanyoles amb interessos a la regió sud-americana, com va passar en anteriors crisis com la del corralito de l'any 2001.

Cinquena setmana.

Però tot i aquestes incerteses, el cert és que els inversors continuen confiant en la recuperació dels mercats i que els índexs mantindran les alces tot i l'enrenou que els envolta.

Així, en les darreres sessions el principal índex de la borsa espanyola ha avançat un 0,37%, encadenant la cinquena setmana consecutiva a l'alça, i s'ha situat en els 11.155,1 punts, nivells no vistos des de l'abril de l'any 2010. L'optimisme dels inversors pel missatge de la Reserva Federal (FED) dels EUA, que ha fet desaparèixer els temors a alces de tipus d'interès abans del previst a més de confiar en la recuperació de l'economia nord-americana, han contrarestat el nerviosisme per l'esclat dels altres conflictes. Amb aquest avançament, l'Íbex-35 suma ja una plusvàlua del 12,49% d'ençà que començà l'exercici, defensant la seva hegemonia entre la resta d'índexs europeus durant el semestre juntament amb el selectiu italià.

Les accions que han enregistrat un millor comportament durant la setmana que acomiadem són les relacionades amb la construcció i el gas. OHL, Enagás (que cotitza en màxims històrics) i Gas Natural s'han revalorat entre un 5% i un 6% en cinc sessions. Altres constructores com FCC, Acciona o Ferrovial també s'han situat entre els deu valors més alcistes de la setmana juntament amb Jazztel, que ha eixugat part de les pèrdues enregistrades en la setmana precedent, i Gamesa.

Mapfre ha estat el valor més baixista de l'Íbex-35, seguit de molt a prop per Mediaset (Telecinco), que té els drets d'emissió del Mundial de Futbol de Brasil i que amb l'eliminació d'Espanya podria patir un descens en els ingressos per publicitat.

D'altra banda, el càstig a les accions de Bolsas y Mercados Españoles (BME) continua una setmana més i s'amplia la davallada del valor atès que en deu dies ha reculat prop d'un 5%. Per contra, International Airlines Group (IAG), sacsejada fa uns dies per l'impacte que l'encariment del preu del petroli tindrà en els seus resultats, ha aconseguit eixugar part de les pèrdues i el descens setmanal no arriba al punt percentual.

Pel que fa a l'evolució dels grans valors de la borsa espanyola amb negocis a l'Argentina, cal destacar que l'impacte en la borsa ha estat mínim. Si bé a principis de setmana els grans bancs van patir una lleu sacsejada, en les jornades posteriors van anar recuperant tot el perdut i han acabat la setmana amb moderades oscil·lacions. La crisi a l'Argentina no només no ha afectat l'operadora Telefónica sinó que les seves accions cotitzen en màxims dels darrers dos anys i mig, molt a prop dels 13 euros per títol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.