Gran angular

Observar i després idear

és el nombre de necessitats detectades a tres hospitals catalans pels equips participants en la primera edició del programa Design Health Barcelona

Resoldre problemes que avui en dia no tenen solució. Aquest és l'encàrrec que reben els participants en el Design Health Barcelona, que impulsa el clúster Biocat. A cavall entre un programa formatiu i una acceleradora d'empreses i que agafa com a model un programa similar existent a la universitat de Stanford, aquesta iniciativa situa equips multidisciplinaris -una persona amb perfil empresarial, un enginyer, un metge o científic i un dissenyador- a tres centres sanitaris catalans -l'Hospital Clínic, el de Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann- perquè hi detectin almenys 300 oportunitats de negoci.

El curs es divideix en diferents fases. Durant la primera, que el director acadèmic del programa i director d'E-Health 2.0 de l'Hospital Sant Joan de Deu, Jorge Juan Fernández, anomena “la mili” i que té una duració de cinc setmanes, els integrants de l'equip fan lligams entre ells i se'ls dota d'un llenguatge comú i d'eines per tenir èxit en la següent fase. Aquesta s'allarga vuit setmanes en què els alumnes fan la immersió clínica, observen tots els processos que es produeixen en una àrea determinada del centre i, a partir d'aquí, detecten necessitats sense resoldre.

Després han de fer una tria i quedar-se amb les dues o tres que resulten més interessants. El pas següent és crear una tecnologia que doni resposta a aquestes necessitats. Fernández afirma que els equips han d'escollir l'opció que ofereixi un millor binomi entre el problema i la solució. Per últim, han d'implantar un pla de negoci a partir de la tecnologia creada.

En la primera edició, els alumnes de la qual es van graduar a finals de maig, els tres equips van detectar 1.400 oportunitats de negoci en els tres hospitals. El projecte de l'equip del Clínic és una plataforma en línia per reduir el nombre de morts sobtades per una parada cardíaca. El de Sant Joan de Déu ha ideat un sistema per combatre l'excés de soroll de les unitats neonatals que pot afectar la salut dels pacients. I el del Gutmann ha presentat una solució per reduir el restrenyiment crònic en persones amb lesió medul·lar.

Potencial.

“S'han superat amb escreix les nostres expectatives”, afirma la directora general de Biocat. Montserrat Vendrell, quan avalua la primera edició. Segons diu, entre les bondats del programa hi ha el fet que els equips treballen directament allà on es genera la informació i on s'aplicarà. Vendrell assegura que això disminueix molt el risc que el projecte no tiri endavant. A més, remarca que es posen en el sistema un seguit de persones amb moltes capacitats per emprendre que és precisament el que aquest necessita. De fet, dos dels equips participants tenen decidit tirar endavant el projecte. Al setembre se farà un Dia de l'Inversor per presentar aquests i altres projectes similars.

Fernández creu que els beneficis en el terreny sistèmic i de país del Design Health van més enllà. Segons diu, un 15% de les necessitats detectades no arribaran a ser un negoci, però són interessants per als hospitals ja que representen oportunitats de millora. Una altra part requereixen un descobriment científic i, per tant, es poden convertir en una empenta per als investigadors. Un tercer grup són idees perquè una empresa de les tecnologies mèdiques optimitzi els seus productes, i al darrer hi ha les oportunitats reals de mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.