Emprenedors

Els controls mèdics ara es fan a casa

Devicare desenvolupa dispositius que mesuren paràmetres associats a malalties cròniques en diferents fluids del cos

L'empresa preveu una entrada d'inversors que financin la internacionalització

L'esperança de vida s'allarga, la població mundial creix i els individus es preocupen cada cop més per la seva salut. El resultat d'aquest còctel és, segons els experts, que el sistema sanitari tradicional, basat en la medicina curativa a l'hospital, esdevé insostenible. Així, la tendència cap a la medicina preventiva a casa és cada cop més clara. Tant, que s'estan fent passos en el terreny polític i també empresarial. Una de les iniciatives que han sorgit a Catalunya enmig d'aquest panorama és Devicare.

L'empresa, fundada per un enginyer industrial i electrònic, desenvolupa dispositius que controlen paràmetres associats a malalties cròniques a partir dels diferents fluids del cos. De manera que el pacient, des del seu domicili, pot mesurar-los. El primer d'ells, que es llançarà al mercat els pròxims mesos, mesura el PH de l'orina i, per tant, la capacitat que té aquesta de formar pedres als ronyons. L'empresa també ha elaborat dos complements alimentaris que ajuden a corregir els desequilibris.

Quan Rosendo Garganta es va trobar amb l'oportunitat de desenvolupar aquest dispositiu a partir del treball efectuat anteriorment per un professor de la Universitat de les Illes Balears –Fèlix Grases–, va decidir deixar la seva feina per compte aliè en el sector de la salut i reconvertir-se en emprenedor biotecnològic. La idea inicial preveia només tirar endavant aquest dispositiu, però ha evolucionat i, gràcies a la tecnologia creada per un centre del CSIC i llicenciada per Devicare, ara l'empresa en podria desenvolupar fins a sis, que mesurarien diversos paràmetres de diferents fluids del cos. Aquests nous dispositius podrien sortir al mercat d'aquí a un parell d'anys, sempre que –deixa clar Garganta– l'acollida del primer sigui bona. Devicare buscarà acords amb laboratoris farmacèutics per codesenvolupar-los.

Finançament.

De moment, Devicare ha pogut tirar endavant aquests productes gràcies a la confiança i els diners que 45 accionistes individuals han dipositat en la companyia. També ha rebut injeccions de diners provinents de diversos premis que ha aconseguit. Entre ells, l'edició de l'any passat del Bioemprenedor XXI, un guardó que atorguen des de fa sis anys Biocat, Barcelona Activa i La Caixa i que, a més de diners i reconeixement, ofereix formació i assessorament en aquest sector.

Garganta explica que Devicare necessita 300.000 euros més per arribar a una situació de comoditat a partir de la qual podrien donar entrada al capital de risc en l'empresa. “Volem que entri quan el producte estigui al mercat i tingui vendes”, declara el fundador de l'empresa, que assegura que ja han rebut alguna oferta per part d'inversors professionals.

Si les coses van segons les previsions i s'aconsegueixen aixecar aquests 300.000 euros més, l'entrada del capital de risc en l'empresa es podria produir el 2015, un any que Garganta aventura que serà “clau” per a la companyia. “Si l'any vinent ens va bé, tindrem negoci per a temps. Si no, l'empresa haurà de replantejar-se coses.”

Actualment, a Devicare hi ha tres persones fixes i un quart directiu interí. Després d'un pas pel Tecnocampus de Mataró, ara les oficines de l'empresa estan situades a Barcelona, però Devicare preveu traslladar-se a alguna localitat veïna aviat–presumiblement al Parc de Recerca Eureka de la UAB.

Perspectives.

L'entrada del capital de risc en l'accionariat de l'empresa –les previsions de Garganta passen per una injecció d'entre un i dos milions d'euros– ha de servir per finançar una expansió internacional forta, segons el fundador, així com el llançament de nous productes. Garganta preveu que Devicare sigui present l'any vinent als mercats alemany, anglès, francès, italià i canadenc; arribar l'any 2016 als EUA i l'Amèrica del Sud, i, a partir del 2017, fer l'entrada a l'Àsia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els controls mèdics ara es fan a casa