Gran angular

A la residència de vacances

Molt sovint s'identifica l'estada en una residència de la gent gran com un final d'etapa en què la rutina ja ho envaeix tot i no hi ha lloc per a petites epifanies, com ara un viatge turístic, unes petites vacances per seguir practicant la joie de vivre.

Aquesta nova possibilitat és la que ofereix Infoelder.com, empresa del grup Intercomm, que fa intermediació de places residencials i assessora persones que sol·liciten serveis personalitzats per resoldre problemes de dependència. Més enllà dels viatges que l'Estat organitza per a la gent gran, ara es pensa en una solució per a persones amb un cert nivell de dependència, algun grau de demència o una patologia com ara el trastorn depressiu estacional, que a través de l'intercanvi de residència poden fer realitat el desig de gaudir una experiència vital en un entorn que no té res a veure amb el del seu dia a dia. Fins i tot la residència, que acostumem a relacionar com l'última porta que es tanca, pot ser, paradoxalment, la impensada oportunitat per fer aquell viatge que mai havia pogut ser.

Infoelder.com ha arribat a un acord de llicència amb la plataforma Linkedage.com, que és la que ofereix aquest servei d'intercanvi de places de residència a escala mundial, ja sigui amb estades temporals o amb un generador de reserva. Linkedage, fundada per l'emprenedor eslovè Tomaz Lorenzetti, disposa actualment d'una xarxa de cent residències d'arreu, des de Mèxic fins a Indonèsia, i ja ha aconseguit en pocs mesos tres intercanvis internacionals i una reserva. Val a dir que, al marge del cost del viatge, qui vulgui practicar aquest turisme de residència només ha d'afrontar un preu de gestió que, en el cas de desplaçament dins d'un país és de 30 euros, 60 euros quan és internacional.

Com explica Juan Pablo Correa, conseller delegat d'Infoelder.com, “es tracta de promoure un envelliment actiu, que la gent gran es plantegi que pot viatjar com els altres, tot i patir algun problema de dependència.” Des de l'òptica estricta del negoci, Correa interpreta que “Catalunya i Espanya són un bon lloc per a aquesta iniciativa, atès que hi ha moltes places lliures, d'una banda, i molta gent gran, de l'altra”. Hom pensa que aquest nou model podria donar utilitat a les places d'apartaments tutelats que van proliferar durant el boom immobiliari, i que ara podrien allotjar gent gran del nord d'Europa que volgués viatjar al sud. Correa insisteix que “és un projecte de clar abast
internacional, que pretén aprofitar a Europa la dinàmica nord-sud, en què la gent del nord baixa al sud, atreta pel sol i els atractius turístics”. Justament, fa pocs dies s'ha fet en un centre geriàtric de Màlaga la primera reserva de
places per fer-hi estada, per part de ciutadans
alemanys.

Així mateix, hom confia que aquesta nova oportunitat de l'oferta serveixi per transformar el mercat espanyol, on, a diferència del que passa en altres llocs, el model és el de residència com a servei sociosanitari, que té cura de la persona quan la salut deixa d'acompanyar-la, està massa per damunt del de cases de retir.

Aquest nou servei, encara a les beceroles, cal desplegar-lo en el llarg termini: “Hem de pensar en la nostra generació; quan arribem a la vellesa no ens resultarà estrany un servei d'aquesta mena, que pot trencar amb l'immobilisme actual que pateix la residència geriàtrica.” I si parlem de trencar immobilismes, compartir places pot tenir l'efecte d'aprendre noves maneres de fer: “Aquest model pot permetre aprendre aquí què es fa en geriatria a l'estranger, i promoure altres maneres de tenir cura de la gent gran.”

Per difondre el nou servei, Juan Pablo Correa assegura: “Caldrà ser molt creatius
pel que fa a les eines de màrqueting, però crec que
els responsables dels centres ho poden fer, ja han superat l'escepticisme inicial i ja
ho veuen com una iniciativa disruptiva que canvia paradigmes en la cura de la gent gran.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.