Empreses

Informació de sensors a l'abast de tothom

Sensing & Control dissenya enControl, una aplicació que permet a l'usuari controlar informació sobre consum energètic, seguretat i confort de la llar des del seu mòbil

L'empresa barcelonina ha obert recentment una oficina pròpia a Xile

Les noves fites tecnològiques ofereixen a l'usuari una capacitat de control gairebé omniscient sobre serveis de la seva quotidianitat, i des del palmell de la mà, és a dir, el mòbil de darrera generació. La companyia barcelonina Sensing & Control es troba a l'avançada, en aquesta cursa de solucions informàtiques basades en sensors que controlen, a la llar o a un centre de treball, la seguretat, el consum energètic o el control de les diverses funcions de l'edifici, com la llum o l'ús dels diversos electrodomèstics.

La seva solució enControl, que ara inicia la seva penetració al mercat, és fruit, com comenta Narcís Avellana, director general d'aquesta empresa fundada el 2006, “de la nostra cerca de solucions que estiguessin basades en els sensors, amb plena consciència que aquest mercat està en una fase de ple creixement, és clar que el món s'està cobrint de sensors, i nosaltres en volíem desenvolupar la tecnologia”. Afegeix que “no estava en la nostra capacitat entrar a fabricar hardware, ja que per ser competitius ens caldria capital, així que vam optar pel software, on sí podrem ser importants al mercat.”

El punt de partida conceptual d'enControl, com diu Avellana, és que “podem rebre un devessall d'informació de termòmetres, càmeres de televisió i tota mena de sensors, però si no tens una aplicació adequada per gestionar-ho, no et serveix de res”. La solució enControl, com destaca Narcís Avellana, troba justament el seu punt fort en la seva capacitat de tractar una gran quantitat d'informació en temps real, i de forma escalable. A l'hora de caracteritzar l'aportació que fa Sensing & Control amb enControl, Narcís Avellana explica que “el nostre expertise ha estat dissenyar uns algoritmes d'intel·ligència artificial que et permeten prendre decisions, ja que són capaços de vincular informació procedent de diverses fonts”. Per exemple, “els sensors poden detectar que a llar gastes massa energia, a partir dels teus hàbits, del que necessites realment, així que eControl et pot enviar un missatge al teu mòbil perquè prenguis la decisió que més et convingui”. La informació que envien els sensors a un router gateway arriba al núvol, on s'emmagatzema, i són després els algoritmes els que gestionen la informació.

La solució tecnològica que planteja Sensing & Control arriba a una integració des de diversos àmbits des del camp de la seguretat, amb la consciència clara que “era clau introduir-ho en el camp de l'energia.” Avellana argumenta que hem arribat a una cruïlla en què “les companyies energètiques necessiten canviar clarament el model de negoci, perquè els beneficis de l'energia ja no vindran per la generació, sinó més aviat per l'oferta de serveis sobre els hàbits de consum energètic, saber com gestiones a casa teva l'energia”. En el que Narcís Avellana considera la primera fase de penetració d'enControl al mercat, Sensing & Control cerca com a clients proveïdors de serveis com ara distribuïdores d'energia o operadores de telefonia. Aquesta solució ja ha trobat clients, més de vint, a mercats d'arreu del món, des de Sri Lanka a Mèxic, tot passant pel Pròxim Orient i Croàcia. A Polònia, enControl es troba immers en una prova pilot en què hi participen 300.000 usuaris. S'ha de dir que la consecució d'un sol proveïdor com a client pràcticament lleva un mercat sencer: “Cal tenir en compte que un client d'aquesta mena es tradueix en 500.000 usuaris.”

En les previsions de Sensing & Control, en cinc anys és previst arribar a un negoci total de cent milions d'euros, amb un creixement exponencial. Narcís Avellana creu que l'any vinent pot ser el del primer gran salt, amb el benentès que previsiblement hi haurà una gran demanda d'experiències pilots. Per a enguany, el volum de negoci previst es troba entre 500.000 euros i un milió d'euros. Per impulsar l'empresa en els pròxims anys, Sensing & Control ha demanat suport financer a la Comissió Europea (CE) i té previst posar-se en mans del capital risc.

El tarannà global de l'empresa l'ha dut a començar a desplegar una xarxa arreu del món que té els seus primers nusos a Barcelona, Bangalore (Karnataka, Índia) i Santiago de Xile, on fa pocs dies s'ha obert la darrera delegació. Així mateix, l'empresa disposa de distribuïdors de la seva tecnologia a Miami (Florida, EUA) i Maracaibo (Veneçuela). La intenció de Sensing & Control, com explica Narcís Avellana, és anar obrint oficines a mesura que progressa el procés d'internacionalització arreu del món, “amb el benentès que les tasques d'R+D romandran a Europa, a Catalunya i Alemanya”. Un dels trets que caracteritzen Sensing & Control, empresa que té anomenada per l'esforç d'inversió que fa en R+D, és la voluntat d'involucrar-se en projectes europeus d'investigació. Podem trobar l'empresa en projectes vinculats amb l'energia com ara GreenCom, de disseny de sistemes intel·ligents d'energia per a comunitats locals, dins del 7è Programa Marc de la UE; Scanergy, de sistemes de comercialització d'energia entre productors i consumidors, dins del 7è Programa Marc de la UE, o M3Gas, disseny de comptadors intel·ligents de gas, dins d'Eurostars. En el camp de la seguretat, la firma és a Reward, un projecte de creació de sistemes de control de les radiacions, inserit en el 7è Programa Marc, i TLA, un sistema de traçabilitat d'Eurostars. En salut, Armor, un sistema de diagnòstic i monitorització de l'epilèpsia, del 7è Programa Marc, i Helix, que mesura l'exposició del nadó a diversos agents de l'entorn, dins el 7è Programa Marc. En el camp ambiental, Cite-sense, de sensors per millorar la qualitat del medi a la ciutat, al 7è Programa Marc.

El futur serà dels “prosumers”

Un dels projectes de recerca transnacional que més serveixen per explicar cap a on va Sensing & Control és iUrban, projecte de disseny de xarxes d'energia, dins del 7è Programa Marc de la Unió Europea (UE). “La nostra estratègia d'R+D apunta clarament cap a les smart grids (xarxes intel·ligents), que en un futur no gaire llunyà permetran que en un àmbit geogràfic molt concret petits consumidors puguin fer intercanvis comercials d'energia amb altres consumidors, que alhora tenen la condició de productors, o sigui prosumers.” La possibilitat de concretar una operació l'habilitaria una eina informàtica, com la del projecte en què col·labora Sensing & Control. El projecte iUrban ja es troba realitzant proves pilot a localitats com Plovdiv, a Bulgària, o Rijeka, Croàcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Informació de sensors a l'abast de tothom